Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Petr Nikodém obhájil evropský titul

Předposlední závod Mistrovství Evropy v autokrosu přinesl úspěch českým barvám. Petr Nikodém dojel druhý v divizi Buggy 1600 a stal se podruhé Mistrem Evropy, Václav Fejfar vyhrál divizi Touring Autocross a získal pátý titul, v Junior Buggy vyhrál Jakub Novotný.

Do francouzského Saint Igny de Vers odjížděl Petr Nikodém v roli vedoucího jezdce průběžného pořadí Divize Buggy 1600 a podle teoretických propočtů mu stačilo „jen“ navyšovat body na největšího soupeře Kevina Peterse z Lucemburska.

Už měřený trénink vyšel Petru Nikodémovi na sto procent, když byl nejrychlejší před Milanem Vaňkem a domácím Thomasem Christolem. Také první dvě rozjížďky vyhrál, pokaždé před domácím Vincentem Mercierem, který našemu jezdci vrátil porážku v třetí rozjížďce. Po sérii rozjížděk vedl Petr Nikodém, když na Peterse získal dalších šest bodů k dobru.
Pak přišlo na řadu semifinále, které je podle slov Petra Nikodéma asi nejtěžší z celého závodu. „ V semifinále můžete jak získat, tak všechno ztratit. Až do té doby pro nás probíhal závod bez technických problémů. Jen já se strachoval, jak to dopadne. Byly to nervy. Podařilo se mi ale skvěle odstartovat a vyhrál jsem před Mercierem a Laubachem. Vůbec jsem netušil, jak dopadl Peters. Teprve, když ke mně přiběhli mechanici, a křičeli – je to doma – jsem pochopil, že jsem obhájil titul. Peters dojel totiž až desátý a do finále nepostoupil. Stejně jako vloni, jsem titul získal na stejném místě a už po semifinále,“ svěřil se po závodě Petr Nikodém.

Protože druhé semifinále vyhrál Milan Vaněk, oba naši jezdci se postavili do první řady finálové jízdy společně s domácím Thomasem Christolem. „Už mě o nic nešlo, a tak jsme se s Milanem Vaňkem domluvili, že když odstartuje první, tak mu budu krýt záda, aby získal další body a posunul se v průběžném pořadí nahoru. Povedlo se, jsem šťastný, že jsme titul obhájili, i když na začátku sezony jsme měli hodně smůly a problémů. Dík patří taťkovi, všem mechanikům a lidem kolem týmu. Bez nich bych nic nedokázal,“ řekl v cíli s druhým místem spokojený Petr Nikodém. Třetí dojel Němec René Mandel.

Petr Nikodém tak v devatenácti letech obhájil titul Mistra Evropy již před závěrečným podnikem, který se jede příští neděli v Itálii.


Výsledky Francie

1.Vaněk Milan
2.Nikodém Petr
3. Laubach Steve


Průběžné pořadí

1.Nikodém Petr 235
2.Peters Kevin 187
3.Buddelmeyer Michael 160
7. Vaněk Milan 143


Pozn.Ilustrační foto Petr Nikodém

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar