Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Petr Nikodém králem Setkání mistrů.

Lepší zakončení úspěšné sezony si nemohl Petr Nikodém přát. Po titulu Mistra Evropy i České republiky vyhrál při Setkání mistrů jak finále kategorie Autokros, rallycross a kart, tak i Superfinále.

Na start závodních jízd ve dvou výše zmíněných kategorií se postavilo 32 jezdců, včetně dvou Mistrů Evropy (Petr Nikodém, Aleš Fučík), vicemistrů Evropy (Ervins Grencis, Martin Samohýl), mistra ČR ve skupině N Martina Březíka a kategorie R-GT Miroslava Janoty.
Po třech jízdách do finále B v kategorii rally postoupili Igor Drotár se Škodou Fabia WRC a Martin Vlček s Fordem Fiesta R5, který také zvítězil a postoupil do hlavního finále vedle Gregora Grzyba se Škodou Fabia R5. V dramatické jízdě byl nakonec Vlček o čtyři desetiny sekundy rychlejší než loňský vítěz Grzyb.


V kategorii autokros, rallycros a kart se v B finále utkal Ervins Grencis (Super buggy) a Petr Doležal (Kart). Vicemistr Evropy a jeden z nejrychlejších jezdců Super Buggy si nenechal vzít šanci, aby se svezl ještě v hlavním finále a vyhrál. V něm se pak utkal o generaci mladším Petrem Nikodémem, který dokázal, že je titul evropského šampiona ve správných rukách a Grencisovi nadělil 2,3 sekundy.


V poslední jízdě dne se proti sobě postavili oba vítězové, a vzhledem k tomu, že už v jedné jízdě náš jezdec porazil Litevce, tak byli všichni diváci zvědavi, jak dopadne repríza. A dopadla úplně stejně. Peter Nikodém opět vyhrál a stal se nejmladším vítězem Setkání mistrů, které si opravdu užíval.


Součástí Setkání mistrů byly i exhibiční jízdy, v nichž se představil Miki Biasion s Abarthem 124 Martina Rady a v poslední jízdě i se svým bývalým Fordem Escort Cosworth, s nímž jezdil rallye Ladislav Křeček a nyní vůz vlastní…Kotrmon. Markku Alen se představil naopak ve Škodě Fabia R5 od Jana Černého. Ten chtěl naopak divákům převést elektrický speciál Hiper MK, na bázi Peugeotu 208. Na poslední chvíli stihl odjet trénink, ale v první jízdě se vůz dvakrát zastavil a v další se už neobjevil.


Škoda, mohlo jít o zajímavé srovnání, ale bezhlučný automobil na závodní dráze? Ne víme nevíme, rámus odjakživa patří k závodůml.


Dalším zpestřením měly být duely závodnických rodin. Vzhledem k onemocnění Václava Pecha se proti sobě utkali tři otcovém se svými syny, ale pouze Valouškové svoji jízdu dokončili.


Jirkovi Černému praskla poloosa u kartu hned po několika metrech, zatímco asi největší show předvedli Břetislav a Tomáš Enge. V okamžiku, kdy se hlava rodiny převrátila, začal diváky bavit Tomáš, a to jak na dráze, tak i jo ni. Od začátku bylo jasné, že synové musejí být rychlejší než otcové, jak ostatně dokazoval Pavel Valoušek junior.



JL 18.11.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar