Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Patnáctiletá Aliyyah Koloc jela s truckem takřka 300 km/h

Nejúspěšnější rodina v historii truckracingu? Od dnešního poledne nejspíše rodina Kolocova. Zatímco otec Martin vybojoval v letech 1995 – 1996 tituly evropského šampióna, překonala dnes ještě stále patnáctiletá Aliyyah světové rychlostní maxima na 500 metrů s pevným i letmým startem

Navíc se jednalo o symbolický souboj, neboť Aliyyah překonala časy, jejichž držitelem byl švédský pilot Boije Ovebrink, který v roce 1994 porazil Martina Koloce v souboji o titul šampióna starého kontinentu o pouhý bod. „Abych pravdu přiznal, ve chvíli, kdy jsme se rozhodli to zkusit, jsem si na Boijeho ani nevzpomněl. O to větší mám teď radost, dokázali jsme něco, co nikdo před námi,“ konstatoval Martin Koloc.


Celá akce začala na letišti v Panenském Týnci již časně ráno. „Hodně jsme trénovali starty a akceleraci, na druhou stranu pořád patnáctiletá holka v kabině skoro pětitunového auta o síle 1900 k, to svět nepamatuje,“ tvrdil David Vršecký, který na stejné trati překonal v listopadu 2008 světové rekordy na pevný i letmý kilometr. „Byl jsem mistr Evropy, za sebou desítky závodů. Dnes to bude o něčem úplně jiném.“


V 11.00 hodin projel David dvanáctilitrovou Buggyru za účelem zahřátí pneumatik. Následovala krátká pauza a porada. „Vrša mi říkal, ať jsem v klidu. Pneumatiky něco vydrží, jako podstatně větší problém se jevilo počasí, pevný start na mokru by asi moc nešel,“ komentovala dění těsně před výkonem Aliyyah.


V první, víceméně zkušební jízdě zajela pevnou pětistovku za 15 sekund. „Okamžitě poté, co jsem se posadila do kabiny a nastartovala, ze mě spadla veškerá nervozita,“ prozradila po dojezdu. Po několika minutách následovala jízda číslo dvě, přičemž výsledný čas 13.2 sekundy se rovnal světovému rychlostnímu maximu, termín pak vysvětlil týmový manažer Jan Kalivoda.
„Aliyyah nemá mezinárodní licenci, takže se jedná o oficiální národní rekord s tím, že ještě nikdo na světě tak rychle nejel. Nakonec vyvinula průměrnou rychlost 136 km/h, jela o šest kilometrů rychleji, než Boije. Více asi nemá cenu dodávat. Tak originální dárek k dnešnímu svátku jsem ještě nedostal.“


Hlavní hrdinka byla ovšem v polovině mise, na řadě byla letmá pětistovka. Zároveň začalo zlehka pršet. „Táta s Davidem mi řekli, že rozhodnutí je na mně. Vůbec mě nenapadlo, že bych nejela. Hned při rozjezdu ovšem auto lehce zaplavalo, stejně jsem si ale říkala, že to musím dát. Ve srovnání s prvním pokusem se mi to ale zdálo být nějak dlouhé,“ hodnotila Aliyyah v cíli konečný čas 7.3 sekundy rovnající se průměru 246.5 km/h, přičemž dosáhla maximální rychlosti 284.13 km/h.


„To všechno v silném protivětru a na mokré trati. Na dnešní pokoření rekordu jsme se dlouho připravovali. Společně s firmou Techsoft jsme optimalizovali aerodynamiku vozu a analyzovali data z předchozích rekordů. Dnešek byl velký úspěch, Aliyyah si vzala za svůj cíl pokoření 300 km/h, ale letiště v Panenském Týnci je na tuto rychlost krátké. Po dnešku věřím, že magickou třístovku už konečně pokoříme,“ komentoval výkon své mladičké svěřenkyně David Vršecký.


Buggyra 24.6.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar