Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Opel Corsa Rally4 - převlečený Peugeot 208 Rally 4

Nová Corsa Rally4, která je postavena pro národní a mezinárodní rally šampionáty zákaznických týmů, je pokračovatelem modelu ADAM R2, se kterým Opel vybojoval tituly Mistra Evropy v juniorské kategorii v letech 2015 až do 2018.

Corsa Rally4 byla vyvinuta podle regulí třídy Rally4, která nahrazuje kategorii R2. Namísto vysokootáčkového atmosférického čtyřválce v modelu ADAM R2 má Corsa Rally4 výkonný přeplňovaný tříválec 1.2 Turbo, který s řídicí jednotkou Magneti Marelli dává výkon 208 k a jeho točivý moment vrcholí na hodnotě 290 Nm. Výkon se přenáší na přední kola přes pětistupňovou sekvenční převodovku a třístupňově nastavitelný diferenciál se zvýšenou svorností. Kola soutěžní Corsy Rally4 jsou odpérována speciálními pružinami Eibach a tlumena nastavitelnými tlumiči Öhlins. Jde o stejný motor, který se nedávno objevil v Peugeotu 208 Rally4.


Před pár týdny ladili specialisté divizí Opel Motorsport a PSA Motorsport nové Corsy Rally4 na jihu Francie. Během pěti dnů najeli zkušební piloti přes 1000 náročných kilometrů na šotolině i asfaltu. Za volantem se střídali známi piloti Yoann Bonato a Marijan Griebel, kteří si novou soutěžní Corsu velmi pochvalovali. „Corsa Rally4 se snadno řídí a čitelně reaguje na změny nastavení. Téměř okamžitě jsem získal za volantem jistotu,“ říká Marijan Griebel.


„Díky delšímu rozvoru je Corsa Rally4 ve vysokých rychlostech stabilnější než ADAM R2 a stále je velmi agilní. Přeplňovaný motor má skvělý zátah, díky vyššímu točivému momentu v nižších otáčkách nemusí pilot tolik řadit, jako u vozu s atmosférickým motorem. Také trakce je výborná, nová Corsa Rally4 se zkrátka profiluje jako velmi nadějný rallyový vůz.“


Homologace je plánována na 1. prosinec 2020. Ihned poté se rozjede výroba zákaznických vozů a začnou se nabírat objednávky. „Naši zákazníci se mohou těšit na skutečně rychlý a spolehlivý soutěžní speciál,“ říká šéf divize Opel Motorsport Jörg Schrott. „Corsu Rally4 jsme navrhovali s ohledem na co nejnižší provozní náklady. Díky tomu nebude sportovní nasazení tak finančně náročné a přitom klienti dostanou velmi výkonné sportovní nářadí.“ Opel chce cenu nových soutěžních speciálů Corsa Rally4 zveřejnit v nejbližší době.



Opel 23.9.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar