Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Ondřej Bisaha slaví hattrick na Síť21 Mikuláš Rally

Kroměřížský jezdec Ondřej Bisaha vyhrál potřetí v řadě volný exhibiční podnik Síť21 Mikuláš Rally 2023 ve Slušovicích, jednu z rozluček se soutěžní automobilovou sezonou. Se slovenským spolujezdcem Imrichem Ferenczem ve voze Hyundai i20 R5 obhájili loňské prvenství.

Druhé místo obsadil s odstupem pouhé 1,2 vteřiny Martin Vlček na stejném voze, třetí příčku obsadil se ztrátou 11,4 vteřiny Miroslav Jakeš, který pilotoval vůz Ford Fiesta RS WRC. Letošní pořadí na medailových stupních kopírovalo umístění z loňského ročníku.


Zatímco seznamovací jízdy absolvovalo startovní pole převážně na sněhu, samotná rallyshow už proběhla od úvodních kilometrů na mokrých silnicích či rozbředlém sněhu a s teplotami kolem nuly. Bisaha s Martinem Vlček se tahali o vteřinky na rychlostních zkouškách od úvodních kilometrů, ale jezdec se startovním číslem 1 první místo ve výsledkové listině od úvodní rychlostní zkoušky neopustil. „Den před startem jsme testovali auto a po pauze jsem ho dostal docela do ruky. Když člověk nesedí v autě jeden rok, ještě to jde. Poslední dvě rychlostní zkoušky nám byla v autě velká zima, neboť se nám rozbilo zadní sklo, které prasklo kvůli uvolněnému zadnímu křídlu. Ráno to byla zábava, protože jsme nevěděli, jestli za zatáčkou bude sníh nebo mokro,“ pověděl jednačtyřicetiletý Bisaha.

Nedávno padesátiletý Martin Vlček si potřetí dojel pro druhé místo. „Klouzalo to, ale podmínky byly stejné pro všechny. Určitě se jelo na čas, i když to byla exhibice. Letos mám zkrátka štěstí na soupeře… Závod jsem si perfektně užil a děkuji pořadatelům, že připravili krásnou soutěž, i když to neměli vzhledem k počasí vůbec jednoduché,“ řekl Martin Vlček.

Po roce se vrátil za volant soutěžního vozu Miroslav Jakeš, když si nadělil start s vozem specifikace WRC. „Bylo to krásné svezení. Nepočítali jsme s tím, že se letos někde svezeme. Přišla však rozumná nabídka, sehnali jsme finance a rádi jsme se tady svezli. Auto jede rychle, nicméně tento typ „wéercečka“ už je starší a není rychlejší než současná moderní auta kategorie R5. Každopádně to byl neskutečný zážitek. Jednalo se o ojedinělý start, už má přednost rodina a podnikání. Roky, kdy jsme závodili naplno, už jsou za námi,“ uvedl čtyřiatřicetiletý jezdec z Hutiska-Solance.

S nejrychlejší trojicí držel krok od úvodních kilometrů pouze Róbert Kolčák ze Slovenska (Škoda Fabia R5). Při druhém průjezdu na okruhové erzetě kolem dostihovky trefil retardér a poškodil vůz. Ze čtvrtého místa po havárii v Podkopné Lhotě odstoupil i Petr Trnovec.

V nabité kategorii dvoukolek se radovala z překvapivého vítězství polská posádka Mateusz Feruga, Marcin Drewniak na voze Peugeot 208 Rally4. Na druhém místě skončil se ztrátou 16 vteřin Mojmír Mika na stejném voze. Třetí příčku obsadil další Polák Piotr Ilnicki jedoucí s vozem Peugeot 208 R2

Mezi historiky si vedl suverénně Vlastimil Neumann na voze Mitsubishi Lancer Evo III, který si vyjel před svými pronásledovateli téměř čtyřminutový náskok a celkově obsadil šesté místo!

Síť21 Mikuláš Rally 2023 měřila při svém třináctém ročníku 91,34 km a obsahovala celkem 6 rychlostních zkoušek v celkové délce 23,91 km. Z původně 63 přihlášených posádek prošlo administrativními a technickými přejímkami celkem 58 posádek. Na startu se objevilo 57 vozů a do cílové mety dorazilo celkem 45 soutěžících.


1.Bisaha – FerenczHyundai i20 R516:57,0 min
2.M.Vlček – KunstHyundai i20 N Rally2)+ 1,2 s
3.Jakeš – VybíralFord Fiesta RS WRC) + 11,4 s
4.Nwelati – StrossŠkoda Fabia R5 + 1:43,7 min
5. Marek Vlček -PlacháŠkoda Fabia Rally2 Evo+ 1:54,6 min
6.Neumann – HlavatýMitsubishi Lancer Evo III+ 2:09,5 min
7. Feruga – DrewniakPeugeot 208 Rally4 + 2:19,8 min
8.Trněný – Doerr Škoda Fabia WRC+ 2:27,0 min
9.Mika – JiránkováPeugeot 208 Rally4+ 2:35,8 min
10.Ševčík – VajdákMitsubishi Lancer Evo IX + 2:36,7 min




PR 27.11.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar