Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Oliver Solberg pojede svět se škodovkou

Když na prosincové tiskové konferenci Škoda Motorsport prohlásil Michal Hrabánek, že v roce 2020 budou podporovat vybraného jezdce. Objevily se hned spekulace, kdo by to mohl být. Filip Mareš, Petr Semerád, Piere Louis Loubet nebo Oliver Solberg.

My jsme tipovali nejvíce právě norského mladíka. Už jen z marketingových důvodů. Přitáhne na sebe pozornost sdělovacích prostředků než třeba čeští jezdci, ve světě neznámí. A to se potvrdilo. A také jeho otec Petter Solberg je už několik let napojený na Volkswagen. Ostatně Oliver absolvoval Rally Monte Carlo s VW Polo R5.

Stejně jako v minulosti, bude velmi důležitý program výchovy mladých jezdců. V roce 2020 bude ŠKODA Motorsport spolupracovat s týmem 18letého Olivera Solberga (S), který pojede se svým spolujezdcem Aaronem Johnstonem (GBR) se Škodou Fabia Rally2 evo (nové jméno z důvodu přejmenování dané třídy Mezinárodní automobilovou federací FIA) mistrovství světa v kategorii WRC3.
Oliver Solberg nastoupí do kategorie WRC3 mistrovství světa na Švédské rallye a pro letošní sezónu má naplánovanou účast ve vybraných evropských soutěžích.

Oliver Solberg má rallye v genech. Jeho otec byl mistrem světa v roce 2003 a jeho matka Pernilla úspěšně startovala v různých mezinárodních i národních soutěžích. Když Solberg junior vyhrál v 17 letech Rally Liepāja, stal se nejmladším jezdcem, který zvítězil v soutěži řadící se do mistrovství Evropy. V předposlednísouěži loňské sezóny mistrovství světa na Britské rallye ve Walesu opět předvedl, že ve skupině kvalitních jezdců jedoucích s vozy třídy R5 dokáže zajíždět velmi rychlé časy. „Pro mě to bude všechno jedna velká škola. Už se moc těším na svou první soutěž s vozem ŠKODA FABIA R5 Rally2 ve Švédsku,“ řekl Solberg, který již měl možnost svůj nový soutěžní vůz testovat.

Také Michal Hrabánek, šéf týmu ŠKODA Motorsport, vyhlíží letošní sezónu velmi pozitivně: „V roce 2020 se ještě více zaměříme na zákaznické týmy a podporu mladých a slibných jezdců. Jsme rádi, že můžeme pro letošní sezónu spolupracovat v kategorii WRC3 s Oliverem a jeho týmem. Svoji rychlost již ukázal, nyní bude zajímavé sledovat jeho zlepšování v průběhu sezóny.“

ŠKODA byla volbou šampiónů již v minulosti, když jim pomohla nastartovat jejich závodní kariéru např. Andrease Mikkelsena, Juho Hänninena, Esepekky Lappiho a vloni Kalle Rovanpery, který získal angažmá v továrním týmu Toyoty WRC. za volantem škodovky získával zkušenosti s mistrovstvím světa i Sebastien Ogier.



Škoda + JL 27.1.2020


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar