Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Ole Christian Veiby v týmu Škoda Motorsport

Cesta Ole Christiana Veibyho do světa rally byla v podstatě nevyhnutelná. Jeho otec Erik byl sám rally jezdec a klienty jeho manažerské agentury EVEN byli současní tovární jezdci, jako například Andreas Mikkelsen a Esapekka Lappi, stejně jako letošní mistr světa v rallycrossu Johan Kristoffersson.

Veiby junior svou kariéru začal motokárami na norský způsob, což samozřejmě znamená štěrk. Již při své úvodní sezóně se stal norským mistrem Crosscart v kubatuře do 125 cm3. Když dosáhl věku 16 let, Ole Christian, v té době známý spíše jako OC, se zaměřil na rally. Rovněž se účastnil skandinávského šampionátu Porsche Carrera Cup.


Veiby si svou premiéru v mistrovství světa v rally (WRC) odbyl v roce 2014 na Španělské rally. V roce 2015 absolvoval kompletní kalendář juniorského mistrovství světa v rally (J-WRC). S jedním vítězstvím v Britské rally ve Walesu skončil na celkově druhém místě a mezi jednotlivými podniky J-WRC se udržoval v kondici účastí na některých rallycrossových podnicích s Volkswagenem Polo RX. S vozem ŠKODA FABIA S2000 se také účastnil vybraných soutěží v rodném Norsku. V roce 2016 se Veiby spojil s norským navigátorem Stigem Runem Skjærmoenem, s nímž spolupracuje dodnes, znovu se zúčastnil mistrovství J-WRC a vyhrál Finskou rally. Během této sezóny si s vozem s pohonem všech kol také odbyl svoji premiéru v mistrovství světa.


S vozem ŠKODA FABIA R5 absolvoval tři podniky WRC 2, všechny s vynikajícím umístěním. Tyto výkony vyvolaly zájem týmu ŠKODA Motorsport, který v roce 2017 Veibyho vyslal jako továrnou podporovaného jezdce v týmu MRF ŠKODA do FIA Asijsko-pacifického šampionátu (APRC). Mladý Nor se za důvěru odvděčil dvěma prvenstvími a celkovým druhým místem.


Na světové úrovni se mezitím Veiby stal pravidelným účastníkem kategorie WRC 2, když pod hlavičkou týmu Printsport závodil s vozem ŠKODA FABIA R5. S jedním vítězstvím (Polská rally) dojel na celkovém šestém místě. Do Britské rally ve Walesu poprvé nastoupil jako tovární jezdec týmu ŠKODA Motorsport.


Narozen: 17. června 1996 v Kongsvingeru/Norsko
První rally: 2012 Rally Hedemarken/Norsko (Ford Fiesta ST)
První WRC rally: 2014 Španělská RallyRACC Catalunya (Citroën DS3 R3)
Spolujezdec: Stig Rune Skjærmoen (Norsko)



Škoda 20.12.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar