Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Mrazivý, ale hodně vydařený víkend

Sosnovské Setkání mistrů, které proběhlo o víkendu, nebylo jen o paralelním závodění, ale také o bohatém doprovodném programu, o který se rovněž zčásti postaral Hájek Team. Pro exhibiční jízdy připravil opět dva Opely Kadett.

Do nich o přestávkách usedali jak Markku Alen, který přiznal, že v samém začátku své bohaté kariéry takový vůz řídil, a také Josef Peták. Ten se s více než dvacetiletou kariérou loučil už vloni, ale pak se nechal Ctiradem Hájkem umluvit, aby zkusil Opel Adam Cup. A opět dokázal, že ještě zdaleka nepatří do starého železa a celý seriál vyhrál. I po Sosnové prohlašoval, že končí, ale nechme se překvapit do dubna, jestli si to populární Pepík ještě nerozmyslí.

I počasí, které v nedělní ráno ukazovalo svou odvrácenou tvář, nakonec dostalo rozum, a diváky kromě motorsportu zahřály i sluneční paprsky. Přítomní diváci tak mohli sledovat i pálící se pneumatiky drifterů, kteří předvedli velkou drifterskou show plnou smyků, kouře a plamenů z výfuků jejich mnoha set koňových automobilů.

Fanoušci motorsportu měli jedinečnou šanci vidět aktuálně nejlepšího okruhového závodníka Tomáše Engeho za volantem silné Super buggy a také v elektrické studentské formuli od studentů z ČVUT, což je asi poslední speciál do sbírky, který ještě Tomáš Enge neřídil. Poprvé také řídil autokrosový speciál, čtyřlitrovou buggy od Jakuba Kubíčka. Ještě před usednutím za volant měl z vozu pořádný respekt a nestačil se divit. „Kde to má ruční brzdu, ptal se Jakuba Kubíčka a ten jen s klidem odpověděl: „Nemá, tu nepotřebuješ.“ A jak se levou nohou zároveň přidává plyn a brzdí, když je mezi nohama kardan?“ Postupně s přibývajícími koly přicházel ovládání buginy na kloub a neustále se zlepšoval.
Liberecká rodina Engových měla také v Sosnové asi největší zastoupení a patřila k nejvytíženějších. Tomáš kromě bugyg se představil i v exhibičních jízdách, Břetislav jezdil se svou Škodou 130 LR, Lucka pomáhala, kde se dalo a to vše za dohledem paní Engové.

Ochozy řádně zatleskaly i Martinu Macíkovi a jeho dakarskému speciálu LIAZ. Macík současně navnadil diváky na jarní Dakar show, která se uskuteční na autodromu v Sosnové 26. března 2016.

Známé osobnosti můžete potkat i kolem závodní trati, protože jen málokdo vynechá příležitost setkat se starými známými. V depu jsme zastihli třeba Katku Trojanovou s Jardou Vančíkem a dětmi, Vláďu Bergera, Ladislava Křečka, Václava Arazima atd. Věroslav Cvrček, který mohl zase jednou provětrat Škodu Octavii WRC, očekával narození potomka, a tak maminka Mirka se starala o chod týmu jen v sobotu a v neděli měla „hlídání“ Lucky…


Pořadatelé XIV. Global Assistance Setkání mistrů děkují všem partnerům, kteří se podíleli na přípravě této akce a všem správným fanouškům motorsportu za jejich vytrvalost i v nepřízni počasí a za to, že vytvořili krásnou kulisu této motoristické slavnosti, již ocenila i hvězda z Finska, Markku Alén.



JL + PE 25.11.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar