Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Mikuláš Zaremba rally vyhrál Tomáš Kostka

Tradiční loučení se sezonou rallysportu na českých tratích, kterým byla Mikuláš Zaremba rally ve Slušovicích, vyhrála posádka Tomáš Kostka, Richard Kresta na voze Ford Fiesta RS WRC ze slovenského týmu Rufa šport.

Třicetiletý jezdec vyhrál v exhibičním podniku stylem start – cíl a připsal si na Mikulášské rally již druhé vítězství, poprvé před třemi lety. Na druhém místě skončila slovenská dvojice Jaroslav Melichárek, Erik Melichárek rovněž na voze Ford Fiesta RS WRC s odstupem 26 vteřin, třetí dojeli se ztrátou 41,4 s loňští vítězové Roman Odložilík, Martin Tureček s vozem Ford Fiesta R5. Rozlučka se soutěžáckou sezonou se vydařila a přilákala početné zástupy fanoušků motoristického sportu.

Podobně jako při jarním Rallysprintu Kopná byl nejrychlejším jezdcem Tomáš Kostka, který strávil letošní sezonu na okruzích v týmu Audi Sport Italia v seriálu EuroV8 Series (obsadil druhé místo o jeden bod). Zlínský jezdec nenašel ani na jedné z rychlostních zkoušek přemožitele a před svými pronásledovateli vyhrál s náskokem téměř půl minuty. „Užíval jsem si každý kilometr a každou začátku. Z naší strany panuje velká spokojenost, nový spolujezdec i auto fungovali bez problémů. Je to krásná tečka za sezonou. Minulý týden nemělo auto na Pražském rallysprintu ještě správný výkon a nastavení, ale tady bylo všechno v pořádku. I když to bylo pro mě opět na delší dobu poslední svezení v rally, už teď se těším na příští rok. Předpokládám, že se objevím na Kopné, barumce a na konci sezony i při volných podnicích,“ uvedl spokojený Kostka v cíli.

Druhou příčku obsadil aroslav Melichárek, který pilotoval stejný vůz jako vítězný Kostka. „Nezvolili jsme dobré nastavení. Během závodu jsme měnili nastavení vozu a prakticky až při třetí rundě jsme byli spokojeni. Poslední průjezd kolem dostihovky jsme užili a už jsme jeli pro diváky. Příští rok se možná ukážeme doma na Slovensku, kde avizují nějaké změny v pravidlech. Uvidíme, jak se situace vyvine, zda se ukážeme doma nebo v zahraničí,“ uvedl Melichárek, který překvapil osmým místem na Rallye Monte Carlo.

Bronzovou pozici získal loňský vítěz Roman Odložilík. „Jako každoročně přišlo obrovské množství lidí. Sice nenapadl sníh, ale krásně to klouzalo a bylo i hodně bláta. Příští sezona je pro nás hodně vzdálená. Přes svátky si odpočineme a na začátku roku se rozhodneme co dále.“
Vedle Melichárka se přijela rozloučit na Moravu s letošní sezonou silná enkláva slovenských jezdců. Diváky pobavil úřadující slovenský vicemistr Igor Drotár, dále Tomáš Kukučka (oba Škoda Fabia WRC) nebo účastník mistrovství světa juniorů Martin Koči (Mitsubishi Lancer EVO IX). V hodnocení dvoukolek byl nejlepší Ondřej Bisaha (Citroën DS3 R3T Max), se ztrátou 22,1 s skončil druhý Adam Kobliha a třetí dojel s mankem 33 s Lubomír Minařík (oba Renault Clio R3).

Z předních jezdců neviděli cíl například Antonín Tlusťák (Škoda Fabia S2000) kvůli poruše motoru, při prvním průjezdu slušovickým okruhem havaroval Slovák Vlastimil Majerčák (Ford Fiesta R5) a technická závada zastavila jeho krajana Radovana Moznera (Škoda Octavia WRC).

Řada jezdců pobavila početné diváky rozevlátým stylem a širokými průjezdy. Mikuláš Zaremba rally udělala zdařilou tečku za kalendářním rokem 2014 v českém rallysportu.

1.Kostka – R.KrestaFord Fiesta RS WRC23:21,3 min
2.J.Melichárek – E. MelichárekFord Fiesta RS WRC+ 26,0 s
3.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5+ 41,4 s
4.Drotár – BánociŠkoda Fabia WRC+ 1:23,6 min
5.Firla – JůrkaSubaru Impreza STi+ 1:29,6 min
6.Kukučka – MoznerŠkoda Fabia WRC+ 1:43,2 min
7.Jelínek – IngrŠkoda Fabia S2000+ 1:46,0 min
8.Koči – L. KostkaMitsubishi Lancer EVO IX+ 1:46,2 min
9.Kořístka – DrozdŠkoda Fabia S2000+ 1:50,6 min
10.Bisaha – ŠintalCitroën DS3 R3T Max+ 2:14,3 min



Roman Ordelt 7.12.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar