Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Michal Hrabánek - snížení dealerských týmů na tři

Dosavadní sezonu bez továrního týmu Škoda Motorsport hodnotí a výhledy na rok 2022 odhaluje pan Michal Hrabanek, šéf Škoda Motorsport. Asi největší změnou bude snížení dealerských týmu ze sedmi na tři. Více se dozvíte v rozhovoru.

Pane Hrabánku, v sezóně 2021 ŠKODA Motorsport zavedla novou strategii. Přímo jste podpořili soukromý tým Toksport WRT. Jste s výsledkem spokojen?

Rozhodně. S novou strategií jsme se rozhodli ještě více zaměřit na naše zákaznické týmy. Vybrali jsme si tým Toksport WRT, který má dobrou kombinaci jednoho zkušeného jezdce, Nora Andrease Mikkelsena, a jednoho mladého talentovaného jezdce, Marca Bulacia z Bolívie. Mikkelsen nakonec za volantem vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo získal mistrovský titul jezdců v kategorii WRC2. Bulacia zároveň ukázal, že se rychle učí, a dosáhl několika dobrých výsledků. I tým Movisport, který vyhrál mistrovský titul týmů v kategorii WRC2, používal převážně ve druhé polovině sezóny vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo. Podíleli jsme se tedy na dvou titulech kategorie WRC2, takže pro tým ŠKODA Motorsport to byla opět skvělá sezóna.



V čem konkrétně spočívala vaše podpora týmu Toksport WRT?

ŠKODA Motorsport byla přítomna na každém podniku kategorie WRC2 se dvěma inženýry a mechaniky určenými týmu Toksport WRT. A samozřejmě jsme s technickým personálem týmu sdíleli naše data z předchozích let.



Ale podporovali jste i ostatní zákaznické týmy?

Samozřejmě. Na vybrané rallye FIA Mistrovství světa jsme vyslali speciálně vybavený kamion s díly ŠKODA Motorsport. Naše zákaznické týmy tak měly možnost získat od nás důležité díly, které umožnily udržet vozy ŠKODA FABIA Rally2 evo v provozu například po nehodě. Jen mimochodem, tento kamion byl ve službě i během vybraných kol FIA Mistrovství Evropy v rallye.



To nám připomíná, že se ŠKODA Motorsport podílela i na evropských titulech…

Andreas Mikkelsen získal jezdecký titul FIA Mistrovství Evropy v rallye, opět za volantem vozu ŠKODA FABIA Rally 2 evo, který provozuje společnost Toksport WRT. Zde se týmu Toksport WRT podařilo získat titul mezi týmy.



Zcela novým projektem je pro ŠKODA Motorsport podpora vývoje plně elektrické varianty vozu ŠKODA FABIA Rally2. Jaký je cíl této spolupráce?

Různé stupně elektrifikace hrají stále větší roli nejen v silničních vozech, ale i v motorsportu. My jako ŠKODA Motorsport musíme být na tyto změny připraveni. Když se nám naskytla příležitost spolupracovat se společnostmi Kreisel Electric a Baumschlager Rallye Racing na vývoji plně elektrického rallye vozu, využili jsme ji. Karoserii, podvozek a odpružení vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo jsme přizpůsobili specifikům elektrického pohonu. Prototyp nazvaný ŠKODA RE-X1 Kreisel lze nakonfigurovat pro rallye i rallycross s výkonem od 260 do více než 500 kW. Již při svých prvních závodních nasazeních skutečně zaujal.



Jaké jsou vaše plány pro sezónu 2022?

Plánujeme velmi nabitý rok. Na úrovni FIA Mistrovství světa v rallye budeme i nadále přímo podporovat tým Toksport WRT a také všechny zákaznické týmy přímo v místech soutěží nabídkou potřebných náhradních dílů. Náš podpůrný truck vyšleme také na vybraná kola FIA Mistrovství Evropy v rallye.



Rok 2021 byl pro vůz ŠKODA FABIA Rally2 sedmou sezónou. Jak je tento vůz úspěšný obchodně?

K dnešnímu dni jsme prodali více než 440 kusů různých verzí vozu ŠKODA FABIA Rally2. S velkým náskokem jde o nejprodávanější vůz ve své kategorii.



Videa s novou generací vozu ŠKODA FABIA Rally2 jsou všude na internetu. Můžete prozradit nějaké podrobnosti o novém voze?

Nová generace vozu ŠKODA FABIA Rally2 samozřejmě vychází z nové generace silničního vozu. To znamená, že vyvíjíme zcela nový rallyový vůz od nuly, což je velká výzva. Nová generace vozu ŠKODA FABIA Rally2 dostane zcela nově vyvinutý podvozek i pohonnou jednotku.



Kdy bude nová generace vozu ŠKODA FABIA Rally2 homologována?

Termín jsme zatím nestanovili. Ale chtěli bychom, aby to bylo v létě 2022.



Škoda 27.12.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar