Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Martin Koloc chválí dceru Aliyyah po Dakaru

Šéf Buggyry Martin Koloc zhodnotil právě skončený 46. ročník Rallye Dakar. Aliyyah Koloc, závodící za tým Buggyra ZM Racing v elitní třídě automobilů Ultimate, stejně jako piloti tří kamionů Tatra Buggyra ZM Racing, absolvovali nejtěžší Dakar v Saúdské Arábii.

„Podle mě to byl určitě nejnáročnější Dakar v Saúdské Arábii. A řekl bych, že byl náročnější než ten v Jižní Americe. Zkoušeli jsme nový formáty, ale každopádně já si myslím, že obdiv a smeknutí čepice patří všem, kteří Dakar vůbec dojeli a potažmo dosáhli dobrého výsledku. Letošní rok oddělil jezdce, kteří se tomuto sportu věnují celoročně, od těch, kteří jezdí více méně jenom Dakar,“ uvedl na úvod boss největšího českého dakarského týmu ve dvou stopách.


Mladá závodnice se elitní konkurence nezalekla

Teprve 19letá Aliyyah Koloc se mezi hvězdami Ultimate v žádném případě neztratila. „Je to nejvyšší kategorie, ve které jedou automobilky. Je tam 32 plně profesionálních jezdců, další skoro dvě desítky poloprofesionálních pilotů, kteří za sebou mají už několik Dakarů. Je to nepředstavitelná konkurence, něco jako hrát světový tenis v první padesátce,“ vysvětlil.

Dosažený výsledek mladé závodnice při jejím prvním startu v kategorii Ultimate považuje Koloc za skvělý. „To, že Aliyyah skončila 25. celkově a drží si 12. místo v mistrovství světa, kde za sebou nechala velká jména, k tomu není moc co dodat. V Čechách jsme zhýčkaní tím, že kamiony historicky jezdí na prvním až desátém místě. Kdo je za desítkou, toho lidé vnímají tak, že na Dakaru nemá co dělat. Ale to je měřítko v kamionech.

Třída Ultimate je naprosto někde jinde. A mně nedá, než smeknout čepici před Martinem Prokopem, který v téhle třídě letos obstál jako netovární jezdec s fantasticky připraveným autem a bezvadně fungujícím týmem,“ pochválil Koloc českého jezdce, který se před Dakarem připravoval v dunách také s Aliyyah.

„Aliyyah se toho těžkého úkolu od začátku zhostila fantasticky. Jela bez chyb, s přehledem a škoda druhé etapy, kde jsme našli výrobní vadu na přední nápravě a zaplatili za ni. Ale jinak jsme neměli problém se spolehlivostí a Aliyyah se zrychlovala každou etapu. Její skvělý výsledek v Chrono48 je odrazem toho, kdo jak uměl jet v dunách. A duny jsou její nejsilnější stránka,“ vyzdvihl Koloc jízdu své dcery v nekonečných písečných dunách pouště Empty Quarter.

Letos se v soutěži testovala i psychická odolnost jezdců. „Tam je Aliyyah také silná. Podle mého názoru je cross-country asi nejvíce náročný sport na světě z hlediska mentální odolnosti. Jedna etapa je jako když hrajete o mečbol v tenise celých sedm hodin. Každá malá chyba, kterou uděláte, je fatální a může to být konečná pro celý Dakar. Průměrná tepová frekvence v autě je 160 až 165 tepů za minutu. To je ohromný fyzický výkon a nesmírná psychická zátěž. Z Aliyyah roste lídr týmu. Vidím, že tým jde za ní, ona s ním správně komunikuje a sdílí všechny informace,“ popsal šéf týmu náročnost dálkových rally.


Na pistách nám chybí rychlost, protože jsme v konkurenci prvních dvaceti aut jediné neturbo. Máme atmosférický motor a chybí nám maximálka. V pistách kde je trať trošku zabořená, se místo na 170 km/h dostaneme na 157 km/h. Vidíme, že Toyota a všichni jsou na limitu a jsou o 13 až 14 km/h rychlejší. Ale to je úplně jedno, protože Aliyyah je tady od toho, aby se učila. A co předvádí, to je ten první krůček v její kariéře. Během Chrono48 měla za dva dny skoro 5000 řazení. A každé řazení je ekvivalent činky o váze 35 kg. Přišlo mi, že Aliyyah na tom byla fyzicky možná líp než hvězdy, s nimiž se potkala v bivaku. Oni nejsou zvyklí na takhle dlouhé etapy. V poledne mají hotovo, pak mají čas na rehabilitaci. Nejezdí často nocí a nesedí v autě celý den.“

Jako otec si těsně před startem soutěže prožil své, protože 19letá závodnice krátce před začátkem Dakaru prodělala hned dva chirurgické zákroky. „Deset dní před Dakarem měla dvě operace nohy. Měli jsme starost, jestli to vůbec stihneme doléčit. Měla rozřezanou nohu a infekci s otravou krve, ale zvládli jsme to. Je to tvrdá holka,“ dodal.

Sezona přitom pro Aliyyah teprve začala. Za čtrnáct dní pojede na Rally Hail v rámci šampionátu Středního východu. Mladá závodnice by měla jet i celý zbytek mistrovství světa, které odstartovalo právě Dakarem.



PR 20.1.2024

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar