Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Martin Koči - napodruhé s titulem

Moudrý muž kdysi řekl: „Věk je relativní, zkušenost je to, co se počítá.“ A toto rčení se perfektně hodí i do rallye, jednoho z mála sportů, kde mohou nadějní mladíci i veteráni s třicetiletými zkušenostmi soupeřit za vyrovnaných podmínek.

Slovenský jezdec Martin Koči nespadá do žádné z těchto kategorií. Ve věku 25 let už není žádný začátečník a za svou osmiletou kariéru už startoval po celém světě, odjel kompletní sezónu v českém i slovenském národním mistrovství a účastnil se soutěží v European Rally Championship i World Rally Championship.

Tyto bohaté zkušenosti ho jako jezdce nepochybně posunuly, ale až do této sezóny mu pořád chyběl titul šampiona. Několikrát vyhrál ve své třídě a v roce 2016 skončil druhý v JWRC. Ale celkový titul zůstával mimo dosah.

Po zkušenostech z minulé sezóny by se dalo pochopit, kdyby Koči propadl pocitu, že vytoužený titul už vůbec nepřijde. Poprvé odjezdil kompletní sezónu v domácím poháru rallye, kde mu dvě vítězství a pět druhých míst přineslo solidní skóre 215 bodů. Bohužel pro něj dosáhl stejné hodnoty i český jezdec Pavel Valoušek ml., který titul nakonec získal, protože měl na kontě více vítězství.

Dojít tak blízko k titulu a přesto ho nezískat by u leckterého jezdce vedlo ke ztrátě odhodlání, ale Martin Koči je jiný. V této sezóně se vrátil, rozhodnutý, že tentokrát předvede ještě lepší výkon. Znovu usedl za volant vozu ŠKODA FABIA R5, se kterým jezdí od roku 2016, ale tentokrát v barvách týmu WRC ŠKODA Slovakia Motorsport. Po jeho bok usedl nový spolujezdec, Radovan Mozner junior. Společně vytvořili kombinaci, která se ukázala být neporazitelnou v sezóně, které na Slovensku opět dominovaly vozy ŠKODA.

Úvodním kolem slovenského mistrovství byla Rallye Prešov, kde se do první pětky dostaly čtyři vozy FABIA R5. Vítězství získal polský jezdec a nakonec také polský šampion 2018, Grezegorz Grzyb v barvách týmu Rufa Sport.

Bylo to rozhodně zasloužené vítězství, protože Grzyb vyhrál na každé erzetě s výjimkou jedné. Koči ale předvedl svoji formu, když se dokázal v průběhu celé soutěže držet na dosah, vyhrál tu jedinou rychlostní zkoušku, kde nezvítězil Grzyb a ve všech ostatních byl, s jedinou výjimkou, druhý. Skončil jen 39,5 sekundy za vítězem.

Následovala Rally Tatry a tentokrát už se Koči postavil na ten nejvyšší ze stupňů vítězů, kompletně obsazených jezdci na vozech FABIA R5. Vyhrál pět z osmi rychlostních zkoušek a získal svoje první vítězství sezóny s náskokem 34,9 sekund před Grzybem.

Třetí zastávkou byla Rally Hustopeče, která je zároveň součástí Mistrovství ČR. Vítězství si již tradičně připsal Jan Kopecký, za kterým se v první devítce umístilo dalších osm vozů FABIA R5. Byl to však Koči, který dojel druhý za Kopeckým a na špici slovenského pořadí poté, co porazil celou řadu špičkových jezdců a předvedl svůj talent. Grzyb skončil opět druhý ve slovenském pořadí, 48 s za Kočim a na pátém místě celkového pořadí.
Ve čtvrté soutěži Rally Lubenik to byl pro změnu Grzyb, kdo si připsal celkové vítězství a zajistil tak další těsný souboj o slovenský titul. Dojel s náskokem 32,6 s, následován Kočim na druhém místě.

Oba jezdci teď měli stejné skóre a o celé sezóně měly rozhodnout poslední dva závody a to, který z nich bude mít pevnější nervy.

Na Rallye Trebišov to byl Koči který dokázal setřást zklamání z minulého roku a přetavit svůj výkon v další vítězství. Pět výher z prvních šesti erzet mu dalo slušný náskok, a i když Grzyb svou ztrátu značně snížil vítězstvím ve čtveřici posledních rychlostních zkoušek, nestačilo to. Koči skončil o 20,2 sekundy vpředu azískal malý, klíčový náskok v pořadí šampionátu.

Všechno se mělo rozhodnout na posledním podniku sezóny, kterým měla byla Rally Košice. Kočiho bodový náskok znamenal pro Grzyba motivaci dát do svého výkonu maximum. Snažit se začal od samého začátku a byl nejrychlejší v shakedownu. Potom ho ale v úvodní rychlostní zkoušce postihla pohroma, když ho problém s kolem donutil odstoupit.
To znamenalo, že Koči měl otevřenou cestu ke svému prvnímu titulu slovenského rallye šampiona. A oslavil to ve velkém stylu, když vyhrál obě etapy, čímž si zajistil maximální bodové skóre, a do cíle dojel s náskokem 1 minuty a 33 sekund.

Centrem dění ale zůstal Martin Koči. První slovenský titul byl jeho a poté, co se v sezóně 2017 dostal tak blízko, asi nikdo, snad až na Grzegorze Grzyba, nezpochybňuje, že si vítězství tentokrát zasloužil. Svůj titul vyhrál díky svým schopnostem, když porazil svého zkušenějšího polského kolegu a předvedl několik opravdu působivých výkonů, zvláště na Rally Hustopeče.

Martin Koči už asi nemůže být nazýván zázračným mladíkem, ale to, že konečně začíná sbírat tituly, odráží jeho nezpochybnitelný potenciál. V rallye má před sebou ještě dlouhou kariéru, a pokud se bude rozvíjet stejně jako doposud a i nadále bude dostávat příležitosti startovat na konkurenceschopných vozech, můžeme se těšit na další velká vítězství.



Škoda 20.12.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar