Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Macík s Liazem v Baja Aragon

Martin Macík se svou posádkou už 22. července odstartuje do Baja Aragon – třídenní rally, která je tradičně součástí jeho přípravy na Dakar. Tentokrát však překvapí volbou závodního stroje. Na start se totiž postaví v legendárním Frantovi, kamionu značky LIAZ, se kterým se na Rallye Dakar 2018 umístil na 5. místě.

Martinův nový speciál pro nadcházející ročník Dakaru právě teď staví mechanici v dílnách MM Technology. A tak se do hry vrací Franta. Liazka je však, oproti nově vyvíjenému vozu, o dvě generace starším a méně pohodlným modelem – nemá automatickou převodovku ani „čumák“. Španělská baja tak bude poměrně drsnou tréninkovou průpravou. Ale pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek i mechanik David Švanda se těší, že po letech znova zažijí starou dobrou rozbíjecí jízdu. Ostatní členové sedlčanského týmu Big Shock! Racing tipují, jak si Franta v současné konkurenci povede. O všechny zážitky ze španělské rally se závodníci s fanoušky podělí krátce po návratu do ČR – v sobotu 30. července – na akci Posedlí Dakarem Open Air v Přerovské rokli.


Dakarský veterán Franta

„Jsem rád, že na Frantu ještě došlo. Podařilo se nám prodat obě auta, která jsme v předchozích letech vyrobili – Karla i Arnošta. Díky tomu jsme se mohli pustit do stavby dvou nových závoďáků. Vyvíjíme také jeden speciál s elektrickým pohonem. Ale chceme si teď v létě dopřát i ostré tréninkové kilometry. Proto jsme se rozhodli, že Frantu trošku pošolicháme, vezmeme ho na Baja Aragon a uděláme si radost. A fanouškům určitě také,“ říká pilot Martin Macík a dodává, žer LIAZ Franta je úplně jiné auto než modely IVECO, které byly sedlčanskými konstruktéry vyvinuty následně. „Po víkendovém tréninku s fanoušky a Frantou v Hummer centru jsem volal klukům z posádky, ať se připraví, že to bude hodně bolet,“ říká Macík. Závodníky čeká jízda ve voze s manuálním řazením, které dává fyzicky zabrat. V autě bez „čumáku“ navíc budou sedět přímo nad pneumatikou a ucítí tak každý kámen na trati. Vzhledem k tomu, že je trasa Baja Aragon plná řečišť, skal a balvanů, o nová dobrodružství jistě nebude nouze. „Chceme se hlavně svézt v závodním tempu. Pojedeme naplno. Současně víme, že si to rozdáme se závodníky, kteří budou mít výkonnější techniku. Ale chceme je alespoň trochu potrápit,“ říká Martin Macík mladší.


Nový kamion pro Dakar 2023

Martinův nový speciál teď v sedlčanských dílnách pod rukama mechaniků rychle roste. Zachovány zůstanou všechny součásti, které se v minulosti osvědčily. Inovace se projeví zejména v použití nových materiálů, elektronice, na umístění palivových nádrží nebo na souvisejícím nastavení podvozku. Šéf MM Technology, Martin Macík starší, který za celým vývojem stojí, už si nový kamion také interně pojmenoval. Ale ostatní z týmu jeho volbu neschvalují. „Táta má svou hlavu, ale my si počkáme. Stejně se nejlepší jméno zase objeví nečekaně. Jako v případě Arnošta. Ten byl pojmenovaný podle manžela jedné z našich fanynek, která nám poslala vysvětlení, kterému nešlo odolat,“ upřesňuje Martin Macík mladší.


Posedlí Dakarem

Bezprostředně po návratu z aragonské rally, v sobotu 30. července, se tým Big Shock! Racing setká s fanoušky na akci Posedlí Dakarem Open Air v Přerovské rokli. Po španělském tréninku tak určitě bude o čem mluvit. A do přerovského bivaku už se těší i další čeští závodníci, kteří se akce zúčastní – Martin Prokop, Martin Šoltys, Martin Kolomý, David Pabiška, Tomáš Ouředníček, Zdeněk Tůma, Tomáš Tomeček i jejich týmoví kolegové. A chybět nebudou ani obdivované dakarské legendy – Josef Kalina, Ladislav Fajtl nebo Jaroslav Joklík. Předchozího dakarského setkání v Sedlčanech se zúčastnilo téměř 2000 fanoušků. Podle jejich ohlasů je u nás o Dakar čím dál větší zájem. Nejvíce návštěvníci oceňovali, že mohli na vlastní oči vidět dakarskou techniku v akci.




PR 20.7.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar