Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Macík obdržel bezpečnostní pokyny pro Dakar 2021

Tým Big Shock! Racing obdržel bezpečnostní instrukce pro 43. ročník legendární Rallye Dakar 2021. Je to další pozitivní zpráva potvrzující, že nejnáročnější motoristický závod světa v neděli 3. ledna podle plánu odstartuje ze saúdskoarabské Džiddy.

Podle očekávání budou soutěž doprovázet přísnější bezpečnostní opatření, která mají účastníkům dakarské karavany zaručit ochranu před onemocněním Covid-19. Týmy budou v průběhu závodu dodržovat pravidla, která se pořádající organizaci ASO osvědčila už během nedávné Tour de France.

Jsou postaveny na třech základních opatřeních: systému provádění PCR testů, pohybu v uzavřené skupině dakarských účastníků, do které nebude mít přístup nikdo z vnějšího okolí, a také na dodržování zpřísněných hygienických pravidel během závodu.


Výprava týmu Big Shock! Racing bude mít 19 členů. Osvědčená posádka Macík, Tomášek, Švanda se pokusí ve svém kamionu Iveco, pojmenovaném Karel, zlepšit své 5. místo vybojované během předchozího ročníku. Zázemí týmu bude v rámci závodu opět zajišťovat bydlík značky Liaz, zásobu náhradních dílů poveze nákladní MAN a nově i další zrekonstruovaná liazka. Pořadatelé věří, že díky zodpovědnosti všech účastníků, si diváci i závodníci budou moci také v příštím roce užít jedinečnou dakarskou atmosféru.


Zařizování před odletem: testy i náhradníci

Mezi povinné náležitosti, které musejí splnit všichni účastníci závodu, patří omezení sociálních kontaktů 14 dní před odletem a také negativní PCR test provedený maximálně 48 dny před vstupem do Džiddy. Podmínkou účasti je také očkování proti sezónní chřipce. Organizátoři účastníkům Dakaru navíc doporučují podstoupit další test 1 týden před odletem do Saúdské Arábie. „Začínáme zařizovat vše potřebné. Počítáme s tím, že přípravy na příští Dakar budou oproti předchozím letům o něco organizačně náročnější. Ale určitě všechno zvládneme,“ říká Martin Pabiška, manažer týmu Big Shock! Racing. Mezi další doporučení organizátorů závodním týmům patří zajištění náhradníků v rámci doprovodného týmu, kteří budou schopní v případě potřeby zaskočit, pokud by se u někoho objevil pozitivní test.


Rodinné Vánoce

„Konec roku letos budeme všichni trávit jen s nejbližší rodinou. Od 15. prosince už bychom měli omezit kontakty s dalšími lidmi. Snad to psychicky zvládneme. Ale alespoň si užijeme děti, ženy a Vánoce,“ říká Martin Macík a dodává, že každý rok se snažil naordinovat si před Dakarem klid a málokdy se mu to podařilo. Další změnou oproti předchozím letům je přesun na Dakar. Vzhledem k omezeným letům a bezpečnostním opatřením je aktuálně ve hře více variant, jak se do Džiddy dostat. Tým Big Shock! Racing má jako záložní řešení už delší čas zarezervované letenky do Džiddy. Preferuje ale samostatný let, který by do Saúdské Arábie najednou dopravil všechny české týmy. V tuto chvíli probíhají společná jednání o konkrétních možnostech a podmínkách.


Technické přejímky budou na programu 1. a 2. ledna a jejich součástí bude i PCR test, zajištěný přímo organizátory. Negativní výsledek jednotlivým členům týmu zaručí přístup do dakarského bivaku. V něm bude vyžadováno dodržování hygienických pravidel. Samozřejmostí bude nošení roušek, dodržování odstupů a pravidelné dezinfekce. Dakarská karavana vytvoří uzavřenou společnost, do které nebude mít přístup nikdo z vnějšího prostředí. Závodníky bude doprovázet také mobilní laboratoř provádějící v případě potřeby testy.


Podle aktuálního harmonogramu závodníci do první etapy Rallye Dakar odstartují 3. ledna ze saúdskoarabské Džiddy. Den volna na týmy čeká 9. ledna ve městě Ha´il. A do cíle náročného závodu dakarská karavana dorazí 15. ledna.



PR 27.10.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar