Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Má Setkání mistrů bez mistrů smysl?

Autokrosaři se loučili se sezonou při tradičním Setkání mistrů v Hiumpolci a při té příležitosti nás tak napadlo, jestli má smysl takové setkání vůbec pořádat. Zatímco pořadatelé pod vedením Josefa Špačka začali s rekonstrukcí tratě (navezli tři tisíce tun hlíny), tak většina reprezentantů, až na dva si léčila „šrámy“ po náročné sezoně.

„Evropané“ měli za sebou totiž maraton sedmi závodů, včetně domácích v řadě a teprve v úterý se vraceli z posledního závodu ve Španělsku. Do Humpolce tak přijeli jen dva Petr Nikodém a Jaroslav Hošek, tedy vlastně tři. Super buggy si přijel vyzkoušet novopečený mistr Evropy Kevin Peters z Lucemburska.



Jestli se diváci těšili na Jordáka, Antonyho, Novotného, Hartmana, Floriána, Duřta, sourozence Pytlounovi a další, tak byli zklamání. Vzhledem k maratonu jim nelze nic vyčítat. Ale nepřihlásili se ani jezdci z domácího šampionátu. Třeba v divizi Touring Autocross pouze Luboš Kužel s Audi, kterému dělal společnost Aleš Radník, sponzor Honzy Brožka. Do Touring 1600 se nepřihlásil ani jeden atd. Doba se mění, a jak o nic nejde, tak zájem klesá.



Ještě se pamatuji, kdy vůbec první Setkání mistrů se pořádalo už v roce 1977 lety na Záskalí jako závod do vrchu před televizními kamerami. Tehdy se představili vrchaři a okruháři a ve většině případů se jednalo opravdu o mistry. Během let závod zanikl a objevilo se Setkání mistrů v Sosnové, ale ani tady nejsou už dnes k vidění mistři. Jedná se prý o závod mistrů volantu, nikoliv mistrů republiky. Naštěstí se v minulosti podařilo nějakou tu hvězdu přilákat.



Uvidíme, jaká bude situace za rok, zatím výhledy nejsou nikterak růžové, a uvidí se, jestli Setkání mistrů bude pokračovat ve stávající podobě.




Vlastní závod přiblížíme zvlášť. Teď aspoň havárii Davida Horáka s Maratem.





JL 17.10.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar