Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

MS v rallycrossu - tituly pro Solberga a Hansen Team

Na argentinském závodním okruhu Rosario se uskutečnil poslední závod světového šampionátu v rallycrossu, který měl být vyvrcholením sezony, což se ale moc nepovedlo. Na vině byla hlavně prašnost a skutečnost, že místo čtyř rozjížděk se jely jen tři a všechny v neděli.

Za určitých okolností měl Timmy Hansen ještě teoretickou šanci zaútočit na první příčku Pettera Solberga, k čemuž prakticky nedošlo. Obhájci titulu Solbergovi stačilo skončit po rozjížďkách třináctý, ale tomu nevěřil snad nikdo.

Takže už před semifinále bylo jasné, že Petter Solberg rallycrossový titul obhájil, ale asi větším překvapením byla účast nováčků divize Super Car v semifinále, jmenovitě Kevina Hansena (celkový vítěz této divize), Janise Baumanise a Thomase Bryntessona, kteří až dosud startovali v divizi RX Lites. A Kevin Hansen i Janis Baumanis se nezalekli velkých jmen a dostali až do finále. V něm už tedy o titul nešlo, ale spíš, který z dvojice Solberg nebo Timmy Hansen si připíše čtvrté letošní vítězství.
Nakonec ani jeden, ale jako první projel cíle Robin Larsson s Audi A1 jen těsně před Mathiasem Ekströmem s Audi S2. Larsson je synem Larse Larssona, který v roce 2006 získal titul mistra Evropy se Škodou Fabia. Třetí projel cílem Petter Solberg a čtvrtý nováček Janis Baumanis.

O zbývající vítězství druhého ročníku mistrovství světa v rallycrossu se rozdělili Danny Jeanney (2), Ekström, Heikkinen, Bakkerud a Kristoffersson.


Kenneth Hansen, manažer týmu „Na začátku roku bylo naším cílem vyhrát titul mezi týmy. V průběhu úvodní části sezony chvíli trvalo, než jsme našli cestu, ale po prvních čtyřech kolech jsme se postavili na nohy. Tento víkend jsme byli opravdu motivováni a připraveni využít sebemenší příležitost k zajištění titulu. Oba vozy jsme skutečně dostali do semifinále a Timmy to skvěle zvládal. Skončil však poté, co byl vytlačen z tratě. Samozřejmě jsme z toho neměli radost, ale dělal, co mohl, aby se probojoval zpět. Z našeho výkonu v Argentině máme i tak velkou radost. Vybudovali jsme skvělý základ, z něhož se můžeme v příští sezoně zlepšovat. Naším záměrem je pustit se s plnou energií do nové sezony 2016.“



Timmy Hansen:„Peugeot 208 WRX se opět skvěle řídil. Tento víkend to bylo tak snadné, reagoval, byl rychlý… Myslím, že bylo jasné, že jsme v Rosariu byli nejrychlejší. V semifinále jsem svedl velký boj, abych vyhrál. Bohužel před finále na trať nastříkali vodu a několikrát jsem byl vytlačován z trati, takže jsem nakonec nedojel do cíle. Jsem zklamán, že jsem nemohl bojovat o další vítězství, nicméně jsem si získal stříbrnou medaili v šampionátu jezdců. A z toho jsem nadšený! Měli jsme příliš velkou ztrátu na to, abychom měli reálnou šanci dohnat Pettera.“


Davy Jeanney: „Od začátku sezony jsem si uvědomoval potenciál vozu, nicméně trvalo tři či čtyři závody, než do sebe vše zapadlo. Potom jsme našli nastavení, které nám umožnilo dosáhnout řady vynikajících výsledků včetně mých dvou vítězství v Německu a Kanadě a prvních dvou míst v Norsku. Závěrečná část sezony byla poněkud náročnější, než jsem očekával. Nicméně jsme v každém závodě bodovali, což nám pomohlo získat titul v týmech.“


Semifinále 2

1.Timmy HANSEN
2.Petter SOLBERG
3.Janis BAUMANIS
4.Davy JEANNEY
5.Manfred STOHL
6.Anton MARKLUND


Semifinále 1

1.Robin LARSSON
2. Mattias EKSTRÖM
3. Kevin HANSEN
4. Toomas HEIKKINEN
5. Johan Kristofferson
6. Andreas BAKKERUD


Celkové pořadí MS
Petter SOLBERGFord Fiesta ST301
Timmy HANSENPeugeot 208275
Johan KRISTOFFERSSONVW Polo234
Andreas BAKKERUDFord Fiesta ST232
Mattias EKSTRÖMAudi S1201
Davy JEANNEYPeugeot 208201
Reinis NITISSFord Fiesta ST167
Robin LARSSONAudi A1147
Toomas HEIKKINENVW Polo137
Timur TIMERZYANOVFord Fiesta105




JLasík 1.12.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar