Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

MOGUL driving cup 2015/2016 závodění pro každého

Další ročník série automobilových závodů pro amatéry i pokročilejší závodníky pod názvem MOGUL driving cup odstartoval v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy.

Mezi závodníky si tento seriál vydobyl již silné postavení a každý rok se na startu sejde více a více amatérských závodníků, kteří si chtějí vyzkoušet souboj s vteřinovou ručičkou na zabezpečené trati autodromu. V prvním závodě série se objevilo ve startovní listině rekordních 97 přihlášených a do závodu odstartovalo 86 závodníků. Právě stále větší počet závodníků a s tím přicházející větší různorodost závodních automobilů vedla pořadatele MOGUL driving cupu ke drobné změně pravidel, kdy se nově závodí celkem v šesti třídách.

V obou kategoriích závodních automobilů, jak s OTP, tak ve třídě HOBBY, tedy bez OTP, byla oddělena třída čtyřkolek nad 1600 ccm. Tyto silné sportovní automobily jsou nově klasifikovány v samostatné třídě.

Pro sezonu 2015/2016 byla také upravena výše startovného do jednoho závodu na částku 1 300,- Kč pro členy Autoklubu Česká Lípa v AČR a pro nečeleny na 2 000,- Kč. Systém závodění zůstává stejný a závodí se vždy na okruhových rychlostních zkouškách postavených v mnoha variantách na autodromu v Sosnové a vítězem se stává jezdec s nejlepším součtem časů ve čtyřech nejrychlejších měřených jízdách.
Nejlepší závodníci budou pozváni na Jarní Setkání Mistrů do Sosnové. Sezona MOGUL driving cupu 2015/2016 se skládá celkem z osmi závodů a my už se nyní pojďme podívat na průběh toho prvního.

Počasí na Autodromu přivítalo účastníky svou vlídnější tváří, během dne bylo převážně sucho a na trať klouzavého sosnovského asfaltu spadlo jen pár kapek. Chvílemi dokonce vysvitlo slunce a možná i to spolu s delší závodnickou abstinencí vedlo účastníky k agresivnímu vstupu do sezóny, a ke slovu tak mnohokrát přišly dostatečně dimenzované únikové zóny na autodromu. Vše se ale naštěstí obešlo bez havárie.
Na špičce výsledkové listiny se po několika měřených jízdách začaly objevovat jak stará známá jména závodníků, tak i nováčci. Závodilo se velmi vyrovnaně a o tom svědčí velmi malý časový rozdíl v součtu 4 nejrychlejších okruhů u prvních šesti závodníků. Z největších favoritů na startu prvního závodu MOGUL driving cupu nedojel jen Lumír Vaszily (porucha řízení), který byl po měřeném tréninku čtvrtý celkově. Technické problémy postihly i dalšího favorita, jímž byl mladý Petr Semerád, kterého trápily problémy s převodovkou, ale dosažené časy z předchozích dvou sérií mu stačily na 6.místo ve třídě.

Z celkového vítězství se nakonec radoval vítěz předchozího ročníku MOGUL driving cupu Tomáš Hrazdíra s Mitsubishi Lancer EVO VI. Druhý absolutně i ve třídě 6 skončil také zkušený sosnovský závodník Vladimír Filip s pěknou replikou Mitsubishi Lancer WRC, která je ve startovní listině označena jako Lancer EVO VIII. I třetí jméno absolutně je mezi účastníky sosnovské série dobře známé, a stal se jím Daniel Tasáry s Mitsubishi EVO X RS. Za ním ve třídě dojel Jiří Kratochvíl s Mitsubishi EVO X a třetí byl Jan Pohl také s vozem značky tří diamantů. Čtvrtý absolutně a třetí ve třídě 6 skončil Michal Savruk se Subaru Impreza Sti.

Na šestém místě absolutně a na prvním ve třídě 4 jsme v Sosnové mohli vidět Adama Kotašku, který do závodu nastoupil s trochu exotickým, ale velmi rychlým kartem Yamaha RSK Kart. Druhý ve třídě 4 dojel Martin Kdér se Škodou 120S Rallye a na třetím místě skončil Maximilian Hönig s Toyotou Yaris.

Nejrychlejším jezdcem třídy 5 se stal Miloš Lang s Fordem Escort Mk II před Ondřejem Hejdukem s BMW 352 a Alešem Gollnerem s Renaultem Clio Sport cup.
Ve třídě 2 si první letošní vítězství připsal Jindřich Majer s BMW 325i coupe. Ten předstihl Jana Drážka s dalším „bavorákem“ a Zdeňka Jeníčka se Škodou 100.
Ve třídě 1 tím nejlepším způsobem začal vítězstvím Tomáš Jarosil s Citroënem Saxo VTS. Druhé místo patřilo Martinu Polákovi s Peugeotem 106 1,4 xsi a třetí pozice Marku Honsovi také s Peugeotem, ale ve variantě S16.

Další závod se pojede v protisměru a my si na závěr ještě připomeňme kalendář všech závodů série MOGUL driving cup, kam je možné se stále ještě přihlásit a nebo klidně absolvovat na zkoušku třeba jen jeden jediný závod.

Kompletní výsledky a ještě více informací o MOGUL driving cupu 2015 a o dalších akcích Centra kurzů bezpečné jízdy a autodromu Sosnová najdete na www.autodrom.cz



Kalendář MOGUL driving cupu 2015/2016
25. října 2015 (NE)
14. listopadu 2015 (SO)
28. listopadu 2015 (SO)
19. prosince 2015 (SO)
23. ledna (SO)
13. února (SO)
5. března (SO)
26. března (SO)


PR 6.11.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar