Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ME v autokrosu - Novotný a Nikodém o zlato, Jordák o stříbro

Osmým závodem o víkendu pokračovalo Mistrovství Evropy v autokrosu ve francouzském městečku Saint Igny. Na start se postavilo celkem devadesát devět jezdců bojujících o evropské body. Doplnila je ještě dvanáctka domácích jezdců kategorie Grand Tourisme.

V Super Buggy je již o mistrovi rozhodnuto, po desáté se jím stal Berd Stubbe, který ani v Saint Igny nenašel přemožitele. Zpočátku bojovali kolo na kolo Grencis a Tafani, ale po vzájemné kolizi se smál ten „třetí“ a to byl Stubbe. Na jejich kolizi bohužel doplatil i Radek Jordák, který měl šanci dojet druhý. Ale i body za páté místo mají cenu zlata, zvláště když jede první sezonu s přeplňovaným motorem. Může být druhý, ale klidně i pátý. Tak vyrovnané je pořadí na druhém až pátém místě. Před posledním závodem je druhý, pouze o čtyři body před Grencisem. Jakub Kubíček dojel sedmý a je zatím pátý. V první desítce jsou ještě Petr Bartoš a Vladislav Štětina (10.).


Super Buggy
1.Stubbe
2. Grencis
3.Bartelen
4.Tafani
5.Jordák
7.Kubíček
8.Bartoš



Průběžné pořadí

1.Stubbe 201
2.Jordák 165
3.Grencis 161
4.Anacleto 160
5.Kubíček 1376.
6.Bartelen 126
7.Buddelmeyer 118
8.Bartoš 117
9.Callaghan 86
10. V.Štětina 80


Buggy 1600

Napínavé drama se určitě odehraje i v kategorii Buggy 1600, kde o titul pojedou obhájce Petr Nikodém a Francouz Vincent Mercier. Také mezi nimi je rozdíl pouhých pěti bodů. V Saint Igny se finále šestnáctistovek opakovalo. V tom prvním vedl dost suverénně Nikodém, při opakovaném startu se mu už tolik nedařilo a dojel osmý. Mercier doma nezaváhal a vyhrál. Třetí místo drží zatím Milan Vaněk, který je už bez šance na titul. Ve Francii skončilo jeho snažení v semifinále. „V první rozjížďce odešly obě zadní těhlice, spojovačky, ramena, všechny uchycení ramen i spojovaček, odražeče... I přes to jsme z posledního místa dokázali dojet třetí. Teď když je potřeba každý bod. Po likvidující 1. rozjížďce, jsme v druhé dojeli na druhém místě, ale rozpadla se spojka a motor musel ven... ve třetí se nám podařilo vyhrát a zachránit tak aspoň zbytek bodů z rozjížděk, ale i tak už jsme ztratili tři body z vedení. Po úspěšně přežitém semifinále, následoval skvělý start do finále z prvního místa, ale hned v prvním kole byly vyvěšeny červené vlajky a start se opakoval. Druhý start byl přesným opakem, auto se vůbec nesebralo a ze startu jsem odjížděl někde kolem páté, šesté pozice. Aby toho nebylo málo, tak ve třetí zatáčce, kde se dalo předjíždět, zhasli naše šance na normální počet bodů úplně. Vyskočily jističe a než jsem zjistil kde je problém, stihli se o mě zastavit tři frantíci a zbytek se utrhl. Nakonec jsme skončili 8. a znamená to ztrátu 15 bodů z našeho náskoku. Tím to se bohužel obhajoba opravdu ztížila, máme náskok pouhých 5 bodů, což je nic“, komentuje francouzský závod Petr Nikodém.

Buggy 1600

1.Mercier
2.Wibbeler
3.Crepeau
4.Fauconnieri
5.Ch.Feuillade
8.Nikodém



Průběžné pořadí

1.Nikodém 212
2.Mercier 207
3.Vaněk 169
4.Wibbeler 156
5.Laubach 115


Junior Buggy

V Junior Buggy si nejlépe počínal Jakub Novotný a jak se nakonec ukázalo, byla to jediná česká hymna, kterou ve Francii hráli. A zároveň tím nakročil k obhajobě titulu. Bude to však mít v Maggioře ještě těžké, neboť Bart Van Der Putten je mu na dostřel jediného bodu. Třetí je pak jeho sestra Chantal, kterou může teoretick ještě ohrozit Styn Jasper ale také Javier Bracho.

Junior Buggy

1.Novotný
2.B.Putten
3.Ch.Putten
4.Lahoz
5.Bracho
6.pytloun
7.Švarc
8.Duřt


Průběžné pořadí

1.Novotný 261
2.B.Putten 260
3.Ch.Putten 187
4.Jaspers 156
5.Bracho 154
6.Kindl 129
7.Pytloun 110
8.Švarc 105


Touring Autocross

V divizi Touring Autocross hrají prim čeští závodníci (prakticky nikdo jiný až na Grit Hennersdorf už nejezdí), ale vede Matvej Furazhkin, který si „odskočil“ na jeden závod do rallykrosu. V Maggioře však pojede a bude chtít potvrdit titul. Ve Francii bojovali zejména Otakar Výborný a Václav Fejfar. Fejfar dokonce po dobrém startu vedl finále, ale technická závada ho srazila na stříbrnou příčku, která byla již jeho jedenatřicátou v závodech ME. Výborný zaostává za vedoucím Furaškinem, ale při jeho suverinitě v předchozích závodech má šanci asi spíš jen teoretickou. Třetí Fejfar má 176 bodů už na první dvě místa nemá šanci, ale v Maggioře se mu vždy dařilo a může zamíchat karty. Ovšem zaútočit na něj může ještě čtvrtý Červený.


Touring Autocoss

1.Výborný
2.Fejfar
3.Hennersdorf
4.Červený
5.Bartoš


Průběžné pořadí

1.Furaškin 242
2.Výborný 237
3.Fejfar 176
4.Červený 166
5.Bartoš 141


JL + PV 17.9.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar