Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ME před Novou Pakou - Callaghan porazil Stubbeho

Největší autokrosovou hvězdou posledních let je zcela jasně Němec Bernd Stubbe, který v Super Buggy vyhrál první tři závody, ale ve čtvrtém závodě, na domácí půdě jej porazil Holanďan Terry Callaghan.

Super Buggy

Závody Super Buggy představují vrchol autokrosových závodů a každá rozjížďka, semifinále a finále jsou pořádný adrenalin. Bernd Stubbe vyhrál dva závody před Francouzem Thomasem Anacletem, a jednou před Holanďanem Mike Bartelenem. Jak jsme už řekli v Matschenbergu jej porazil Callaghan, který se tak prosadil po dlouhé době. Pro třetí místa si dojeli Jakub Kubíček (třikrát) a Litevec Justs Grencis. Zvláště třetí místo Kubíčka v Bausce má cenu zlatu. Neboť ve třetí rozjížďce „šel snad sedmkrát přes boudu“. Video lze najít na internetu. Buggy se ovšem podařilo dát do takového stavu, že Kubíček dojel třetí. Průběžně mu patří čtvrtá pozice za Anacletem a Grencisem. Na dalších dvou místech jsou Radek Jordák a Petr Bartoš, který si polepšil hlavně třetím místem v Litvě, kde jel jako za mlada.


Buggy

V Divizi Buggy 1600 obhajuje tituly z posledních dvou let Petr Nikodém, ale po prvním místě v Německu a druhém v Lotyšsku přišla smůla v Litvě, kde se neprobojoval do finále. „Hradby tvořené smůlou se nám ani letos ve Vilkyciai nepodařilo shodit nebo alespoň přešplhat. První rozjížďku jsem dojel třetí, ale protože jsme nebyli spokojeni, tak jsme v noci vyměnili motor. Zdálo se, že už nás nemůže nic zastavit. V druhé rozjížďce se povedl raketový start a bezproblémový průběh až do cíle. Ve třetí rozjížďce jsem po špatném startu zkusil předjet v posledním kole i vedoucího Marcela Schroera, ale po kontaktu jsem se zastavil a dojel poslední. Přesto to stačilo na první řadu v semifinále. Po startu jsem si vytvořil solidní náskok, ale v posledním kole začalo auto zpomalovat a nemohl jsem nic dělat,“ řekl po závodě smutný Petr Nikodém. Vše si ale vynahradil v Matschenbergu, kde stejně jako vloni vyhrál a ujal se vedení v tabulce ME.
Po smolném začátku se zadařilo Milanu Vaňkovi, který v Litvě vyhrál a v Německu dojel třetí.


Touring Autocross


První sezona mezi cesťáky a hned čtyři vyhrané závody se Škodou Fabia od Martina Samohýla, to je bilance Matveje Furaškina, který v roce 2017 skončil stříbrný v Juniorech. Lepší vstup si ani nemohl přát. Druhý je zatím Otakar Výborný s Mitsubishi Colt a třetí další nováček v této divizi Jan Bartoš se Škodou Fabia. Vzhledem k tomu, že se letos počítají všechny výsledky nemá obhájce a pětinásobný mistr Evropy Václav Fejfar cestu k dalšímu titulu vůbec jednoduchou. V konečném účtování mu mohou chybět body z prvního závodu. Po havárii v tréninku a následných technických problémech totiž do závodu v Seelowě ani nenastoupil. V dalších závodech dojel vždydruhý.

Junior Buggy


V nejmenší kategorii obhajuje titul Jakub Novotný, který začal sezonu vítězstvím v Německu, ale v dalších třech závodech podlehl holandskému mladíkovi Bart van der Puttenovi. Ten vede Evropu o pár bodů před naším jezdcem. Smůlu v posledních závodech měla jeho sestra Chantal, když se v Litvě její bugy zastavila pár metrů před cílem a začala hořet. Tím s největší pravděpodobností přišla o první svoji „bednu“ a příděl bodů, který by ji posunul výš. V Německu dokonce vedla finále, ale nakonec dojela třetí.


Průběžné pořadí

Super Buggy

1.Stubbe 133
2.Anacleto 93
3.Grencis J.85
4.Kubíček 80
5.Bartoš 71
6.Jordák 69
9.Keřka 53


Buggy 1600

1.Nikodém 102
2.Mercier 100
3.Vaněk 97
4.Wibbeler 93
5.Holzleitner 75


Junior Buggy

1.van Putten 135
2.Novotný 128
3.Jaspers 92
4.CH.van Putten 83
5.Schaen 72
7.Kindl 68
8.Pytloun 64


Touring Autocross

1.Furaškin 138
2.Výborný 110
3.Fejfar 94
4.Hennersdorf 79
5.Červený 75



JL 2.7.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar