Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ME Přerov - Češi vyhráli všechny divize

Čtvrtý závod evropského šampionátu, který se jel o víkendu v Přerově, přinesl na jedné straně úspěch českých barev, na druhé bohužel nedostatek jezdců hlavně v Super Buggy. Na vině jsou změny v technických předpisech FIA. Jezdci nejsou ochotni a často nemají ani dost prostředků, aby stavěli nová auta.

V nejsledovanější divizi Super Buggy dorazili z evropské špičky pouze Florent Tafani, Johnny Feuillade a Ervins Grencis. A tak bylo jasné, že se o body utkají především s Jakubem Kubíčkem, Petrem Nikodémem, Radkem Jordákem a Martinem Hrubým. Rozjížďkami prošel nejlépe Petr Nikodém, který všechny vyhrál. Pokaždé se v nich potkal s Jakubem Kubíčkem, který dojel druhý a dvakrát třetí. Druhým nejúspěšnějším byl Radek Jordák, který měl vždy za soupeře nebezpečného Grencide. Dvakrát si s ním poradil, jednou s Litevcem prohrál.


Vzhledem k nedostatečnému počtu jezdců se semifinále nejelo, a tak se šlo rovnou na věc. První řada finále – Nikodém, Jordák a Grencis, druhá Hrubý a Kubíček. Po startu vyjel nejlépe Nikodém a postupně si zvyšoval náskok a nikým neohrožován si jel pro druhé letošní evropské zlato. Za ním se odehrával souboj Kubíčka s Grencisem a Tafanim. Pak se dostali do kolize Kubíček a Tafani, čehož využil Grencis a pojistil si druhé místo a vedoucí postavení v průběžné klasifikaci. Před Tafaniho se dostal ještě Hrubý, který měl z bronzu stejnou radost jako Nikodém ze zlata. Dodejme, že Grencise porazil o šest sekund. Kubíček dojel až osmý.



Super buggy

1.Nikodém
2. Grencis
3.Hrubý
4.Tafani
5.Feuilllade


Průběžné pořadí

1.Grencis 116
2.Tafani 96
3.Nikodém 95
4.Kubíček 89
5.Feuillade 78



Buggy 1600

Nejvíce obsazenou byla divize Buggy 1600, v níž jsme měli pouze Jakuba Novotného a Filipa Hartmana. Proti nim dvě desítky zahraničních jezdců včele s rychlým Kevinem Petersem. Ten také prošel nejlépe rozjížďkami bez jediné ztráty. Po jedné rozjížďce vyhráli Andris Kulikovskis, Jakub Novotný, Thomas Straub a Remo Kobras. Zatímco Novotný prošel do semifinále bez problémů, tak Hartmana provázely technické problémy a nepostoupil. První semifinále vyhrál po pěkném souboji Peters před Novotným, druhé pak Straub před Kulikovsksim.

Bylo jasné, že o vítězství si to rozdají Novotný a Petersem. Start se povedl Novotnému, kterého sledoval v závěsu Peters. Během dalšího kola si pořadí vyměnili, ale Novotný se nevzdal a v souboji kolo na kolo se před svého soupeře protáhl. Peters se ale nevzdal a bojoval do posledního metru, ale před Novotného se nedostal.



Buggy 1600

1.Novotný
2.Peters
3.Wibbeler
4.van Asten
5.Straub


Průběžné pořadí

1.Peters 106
2.Pähler 96
3.Novotný 83
4.van Asten 80
5.Wibbeler 70


Junior Buggy

Třetí evropskou kategorií byla Junior Buggy (cestovní automobily nejely ani Evropský pohár). V závodě nedali čeští jezdci vedoucímu muži průběžné klasifikace Styn Jaspersovi šanci. Od startu až do cíle vedl Daniel Pytloun po celý závod těsně sledován Ondřejem Medlikem. Za nim v menším odstupu bojovali o bronz Arnošt Florián a Jakub Šafránek.



Junior Buggy

1.Pytloun
2.Medlik
3.Florián
4.Šafránek
5.Jaspers
6.Pytlounová


Průběžné pořadí


1.Jaspers 122
2.Pytloun 116
3.Medlik 109
4.Grencis 88
5.Šafránek 75



V Přerově jsme dva roky nebyli a musíme pořadatelé pod vedením Jakuba Vymazala pochválit, jaký kus práce tady odvedli. Trať v podstatě nebylo během závodu třeba upravovat a byla perfektně připravena.


JL 23.8.2021


Jakub Novotný

Naše první evropské vítězství v B1600 a to u nás v Přerově! Od tréninků po rozjížďky se nám dařilo, měli jsme rychlost a technika díky Bohu vydržela. Před semifinále byla menší nervozita, ale s Kevin Peters jedeme rychle, ale pouze fairplay! Postoupili jsme z druhé pozice, ale vydalo mi to až na druhou řadu. Před finále nám to lehce nakropili a já si v hlavě projížděl kde bych mohl na tom vydělat. Od startu jsem byl na čtvrté pozici a u “Chmelnice” jsem si řekl, tak to se teda pánové omlouvám, ale takhle NE! Z kopce dolů jsem si vzpomněl na manévr od Bernda Stubbeho, který je můj vzor. Pustil jsem to z kopce a svět se mi zpomalil a já se rozhodoval, jestli mám zabrzdit jelikož to bylo nakropené, nebo jak se říká RISK JE ZISK, naštěstí to byl ten druhý případ a já se krásně protáhl za Kevinem. Potom bugina a já jsme chytili druhý dech, jelikož jezdíme o pár desítek koní méňe než má naše konkurence. Dotáhl jsem se na Kevina, dvě kola jsem si četl jeho stopu. Potom přišlo osudové kolo, před cílovkou jsem to vzal zkrátka, Kevin se nechal vyvézt a já tak nenápadně ho pozdravil z levé strany a dostal se přes něj. Byl to manévr na srdíčko, jelikož jsem se tam mohl pěkně rozvěsit a vše mohlo dopadnout jinak. Dvě kola jsem byl ve vedení a v předposledním kole měl kolizi Timo Pähler, jízda byla zastavená a já začal brečet jako mimčo, spíše to byly slzy smutku, jelikož jsem nechtěl po tak krásných manévrech opakovat finále, navíc když jsem byl na prvním místě, celá stráň byla ztichla a já se modlil pánu Bohu, aby se neopakovala jízda, potom se zjevil Bůh Kuba Vymazal a oznámil že jsem definitivně první! Já začal zase plakat, ale konečně štěstím a radostí! Podařilo se nám pokořit Přerov, ve kterém jsem dosud nevyhrál. Byl to náročný víkend plný emocí, ale nám se vše vydařilo. Děkuji rodině, Alfa Racing CZ a Všem fanouškům kteří nás přijeli podpořit, jako na oplátku jsme Vám ovládli Přerov a nechali zahrát 3x českou hymnu. Gratuluji ostatním Čechům, kteří bojovali jako lvi celý víkend. Za dva týdny v Nové Pace budeme bojovat stejně jako teď!

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar