Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Loprais - Dakar (12): Děkujeme všem

Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml. a Petr Pokora s Pragou v barvách Instaforex Loprais Praga Teamu dokončili Rally Dakar 2022 na 21. místě v kategorii kamionů. Ze souboje o nejvyšší příčky je vyřadily v závěrečné čtvrtině soutěže technické problémy.

Po opravě řízení, které ve středu nevydrželo dopad po skoku z nevelké duny, zvládla posádka Aleše Lopraise závěrečné dva dny dakarské rally bez zásadnějších obtíží, ale s ohledem na značnou penalizaci za nedokončenou etapu také bez naděje na dobré umístění.

V pátek 14. ledna se české trio v kabině Pragy V4S DKR pokusilo cestou z Biši do Džiddy zabojovat o hezký etapový výsledek a dlouho se na mezičasech drželo na medailových příčkách, ovšem defekt pneumatiky zhruba 35 kilometrů před cílem speciálky znamenal několikaminutovou ztrátu a pokles na osmé místo v hodnocení závěrečné etapy. Přesto tým opouští Saúdskou Arábii s vděkem a posílen do dalších ročníků.


„Letošní Dakar byl specifický, pro nás úplně jiný než všechny ostatní. Prioritně bych chtěl poděkovat Kájovi, že nás ve zdraví dovedl do cíle a že na nás celou dobu dohlížel,“ připomíná Aleš Loprais svého strýce a šestinásobného dakarského vítěze Karla Lopraise, který nás opustil krátce před startem letošního ročníku. „Děkuji také celé naší rodině, protože pro nikoho to nebylo jednoduché. Věřím, že Kájova duše a energie s námi povalí dál. Děkuji i všem fanouškům za to, jak nádhernou atmosféru nám udělali a jak nás hnali dopředu. Obrovský dík patří také našim partnerům.“

„Jeli jsme, co to šlo. Chtěli jsme samozřejmě na pódium, i když proti Kamazu, který má v bitvě tolik hráčů, je to velmi těžké. Přesto si myslím, že jsme se prali se ctí a podali důstojný výkon. V neposlední řadě děkuji taky našim úžasným mechanikům, protože jsme tu měli skvělou partu, která fungovala jako jedna rodina. Z Jardy určitě roste skvělý navigátor a k Butulovi snad ani není co dodat,“ oceňuje Loprais oba členy své posádky. „Myslím si, že jsme s naším malým rodinným týmem zahráli velké divadlo. Rychlost máme a věřím, že stále patříme dopředu. Díky moc a zůstaňte s námi.“

Palubní mechanik Petr Pokora absolvoval Dakar v jedné kabině s Alešem Lopraisem už počtvrté, fungující spolupráci si znovu naplno užíval, a proto bezprostředně po dojezdu do cíle začal spřádat plány pro následující měsíce.


Celkové pořadí

1.Sotnikov Kamaz 41.37.34
2.Nikolajev Kamaz +9.58
3.Shibalov Kamaz +1.11.11
4.Karginov Kamaz +1.49.5ř
5.Kasteren Iveco + 3.08.30
6.M van Brink Iveco +3.43.22
7.Macík Iveco +4.44.11
21.Loprais Praga +34.53.53
24.Tomeček Tatra + 52.38.12 (asistence)

Kompletní výsledky:

https://www.dakar.com/en/rankings

PR:
14.1.2022

Pozn.red. Aleš Loprais se svými kolegy byl milým překvapením letošního Dakaru, bohužel také největším smolařem. Do cíle chyběly už jen dvě etapy, kdy přišla na trati neopravitelná závada. A ještě něco bylo na Aleši Lopraisovi sympytické: Málo mluvil a hodně "tahal".

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar