Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Lenz Adam Cup - Hustopeče pro Vopatřila

Martin Vopatřil si v Hustopečích zajistil druhé letošní prvenství v rámci Lenz Adam Cupu 2017. Společně s navigátorem Michalem Večerkou zvítězili s 1,5 minutovým náskokem před Patrikem Brtníčkem, třetí místo obsadil při letošním prvním pohárovém startu Radek Hůla.

Poprvé v tříleté historii pohárů vozů Opel ADAM Cup sáhl promotér XTG motorsport a společnost Opel C&S (české zastoupení automobilky Opel) k zajímavému kroku. Jeden z pohárových podniků se z větší části odjel za tmy. Pohárové posádky absolvovaly minimálně čtyři ze šesti měřených testů za použití světelných ramp. Celkem na letos rekordních sedm účastníků čekalo více než 65 ostrých kilometrů.

Hned úvodní test kopíroval na prvních třech postech výsledky z Vyškova (Brtníček, Vopatřil, Baďura), novicové Radek Hůla a Marcin Wrona se zařadili na čtvrtou, resp. šestou příčku. Brtníček přidal nejrychlejší čas i v RZ2, naopak na zrádném blátivém místě chyboval Baďura, jenž se propadl na poslední příčku a následně odstoupil. Z páté příčky na třetí poskočil Martin Mottl, Hůla zůstával pod stupni vítězů, ztrátu kolem minuty už nabrali Wrona a Hauptvogel.

Nejdelší test úvodní etapy hustopečské soutěže, RZ 3/6, se ukázal být rozhodujícím. Po prvním průjezdu odpadli Baďuru a Wronu a chybujícího Brtníčka vystřídal v čele Vopatřil, jenž měl rázem k dobru více než dvacetivteřinový náskok před svým vyškovským rivalem. Mottl se držel na třetím místě, následován Hůlou a Hauptvogelem.

V druhých průjezdech přidaliVopatřil s Večerkou tři nejrychlejší časy a suverénně ovládli třetí závod LENZ ADAM Cupu. Vítězstvím v Hustopečích si Vopatřil upevnil vedoucí postavení i v průběžném hodnocení.

Dva druhé časy zaznamenal Mottl, díky čemuž se přibližoval Brtníčkovi, ale šestý test opět pořadím zásadně zamíchal. Mottl ztratil čtyři minuty. Brtníček si tak mohl oddechnout, druhá příčka mu zajistila důležitých dvacet bodů do pohárového hodnocení. Třetí místo spadlo do klína Radkovi Hůlovi, kterého navigovala Markéta Skácelová.
Agrotec Petronas Syntium rally se zúčastnily i dvě dvojice s vozy Opel ADAM R2, ale na předchozí úspěchy ve třídě 6 nedokázaly navázat. Andrej Barčák s Tomášem Střeskou skončili sedmí, Robert Hordossy se Štěpánem Palivcem osmí.

Ohlasy v cíli


Martin Vopatřil: „Celý závod byl určitě hodně náročný. Hlavně se na tom podepsalo počasí a rozhodování, jaké pneumatiky zvolit. Nakonec jsem se po přeháňce těsně před odjezdem ze servisu rozhodl pro pirelky . Pro první test to byla dobrá volba, na dvojce ovšem bylo mnohem více vody a věděli jsme, že Patrik má prořezaná přední kola. Měl jsem z jízdy na vodě respekt a v cíli jsem čekal, kolik nám nadělil. Ale byly to pouze dvě sekundy. Před RZ3 jsme ztráceli jen něco přes tři vteřiny a s Michalem jsme se domluvili, že zkusíme zatáhnout. A právě tento test rozhodl o pohárovém umístění. Patrik udělal chybu a dostali jsme se do vedení. Ve druhé sekci už na naše tempo nedokázal nikdo reagovat, vyhráli jsme všechny zkoušky a zaslouženě druhý pohárový závod v sezoně. Velké poděkování patří staronovému spolujezdci Michalu Večerkovi, stejně jako celému týmu MV Cars a KIMI racing, mechanikům a našim rodinám za podporu, bez které to nejde. A Mírovi Drmlovi přeji brzké uzdravení.“

Patrik Brtníček: „V úvodu jsme vyhráli první dva testy před Martinem Vopatřilem a vypadalo to, že se bude opakovat boj o vteřinky jako ve Vyškově. Ale v průběhu třetí zkoušky jsme v ´levé čtyřce´ trefili zádí strom a bylo po boji. Přesto jsme nakonec uhájili 2. místo v rámci ADAM cupu, za což jsem moc rád. Agrotec rally byla velice těžkou soutěží, kde míchalo kartami počasí. Chtěl bych poděkovat spolujezdci Jardovi Novákovi a mechanikům za špičkovou práci. V pátečním servisu naše auto doslova ´vrátili´ do hry!“



Agrotec Petronas Syntium rally 2017 - LENZ ADAM Cup


1. Vopatřil - Večerka (Opel Adam Cup) 46:39,9
2. Brtníček - Novák (Opel Adam Cup) + 1:34,3
3. Hůla - Skácelová (Opel Adam Cup) + 3:33,1
4. Mottl - Vorel (Opel Adam Cup) + 5:21,2
5. Hauptvogel - Kulštejn (Opel Adam Cup) + 18:34,8



Opel 22.6.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar