Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kopecký z vítězného Německa jede do Zlína

Poslední den Německé rallye byl v kategorii WRC 2 velmi napínavý! Poté, co tovární posádku ŠKODA ve složení Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) postihl v sobotu defekt, a tím ztratila mnoho času, začala její stíhací jízda. Na jejím konci bylo vítězství a současně posun na první místo v průběžném pořadí kategorie WRC 2.

ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN), která na své první asfaltové rallye v týmu ŠKODA Motorsport dojela na druhém místě před italskou posádkou Fabio Andolfi/Emanuele Inglesi, jedoucí s privátně nasazeným vozem ŠKODA FABIA R5.

Na neděli byly naplánovány tři rychlostní zkoušky s celkovou délkou přibližně 72 km. Kromě náročné zkoušky „Grafschaft“ s 29,07 km to byly ještě dva průjezdy měřeného úseku tvořeného labyrintem snad všech druhů vraceček a zatáček na úzké silnici ve vinicích lemujících řeku Moselu.

Teprve 17letý Kalle Rovanperä startoval do nedělního klání v kategorii WRC 2 na prvním místě. Za ním se na trať vydali „soukromníci“ Fabio Andolfi/Emanuele Inglesi (I/I). Mistři České republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler až do deváté zkoušky vedli s přehledem klasifikaci WRC2 před Camilli s Fordem fiesta R5 o 23,5 s. Po, co je na druhé sobotní rychlostní zkoušce postihl defekt a propadli na deváté místo (21.místo absolutní) se ztrátou 1.10 minut a začala fantastická stíhací jízda našeho jezdce. Po druhé etapě byl už třetí za Rovanperrou a Andolfim a celkově na 14. místě.

Kopecký začal neděli nejrychlejším časem na první rychlostní zkoušce, tím zmenšil svoji ztrátu na Andolfiho na pouhých 0,1 sekundy. Rovanperä si stále držel vedení. Na předposlední zkoušce však Kopecký nejenže překonal Andolfiho, ale současně převzal vedení. „Jan byl neskutečně rychlý, bojuje totiž o úspěch v celém mistrovství světa, zatímco já si jedu svým vlastním tempem,“ shrnul v cíli mladý Fin. Nejrychlejším časem na poslední rychlostní zkoušce Kopecký již jen potvrdil své vítězství, které ho posunulo do čela průběžného pořadí mistrovství světa před týmového kolegu Pontuse Tidemanda. V celkovém pořadí skončil devátý před Rovanperou, jrnž skončil v WRC2 druhý.


Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek se již nyní těší na další soutěž mistrovství světa: „Po fenomenálním vítězství na Německé rallye nyní Jana a Pavla čeká v rámci mistrovství světa Turecká rallye a na ní otevřený souboj o titul mistra světa s Pontusem a jeho spolujezdcem Jonasem.“

Celkové výsledky Německé rallye (WRC 2)
1.Kopecký – DreslerŠkoda fabia R53:16.49,7 h
2.Rovanperä – HalttunenŠkoda fabia R5+3,8 s
3.Andolfi – InglesiŠkoda Fabia R5+18,1 s
4.Kreim – ChristianŠkoda FabiaR5+50,9 s
5.Kajetanovicz – SzepaniakFord Fiesta R5+54,4 s



Průběžné pořadí WRC 2 (po 9. ze 13 kol)

1.Jan Kopecký 100 bodů
2.Pontus Tidemand 93 bodů
3.Gus Greensmith (GBR) 55 bodů


Z Německa do Zlína


Jan Kopecký přijíždí do Zlína jako staronový a celkově již šestinásobný mistr České republiky a povedenou sezonu chce korunovat dalším vítězstvím. Uzavřel by tak veleúspěšnou sérii, která započala v roce 2015 prvním startem s tehdy novým vozem Škoda Fabia R5. Od té doby kostelecký jezdec nepoznal na domácí trati porážku.
Ve Zlíně na něj ale čeká vynikající Dani Sordo s Hyundaiem i20 R5 a nevyřízené účty s naším jezdcem má i Rus Aleksej Lukjaňuk, který s Fordem Fiesta R5 vede zatím ME.

„Bez ohledu na výsledek máme za sebou mimořádné období, kdy jsme 4 roky dominovali domácí rallyové scéně a neustále potvrzovali konkurenceschopnost našeho vozu,“ ohlíží se za uplynulými lety šéf Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček. „Za tu dobu jsme získali nejen řadu skvělých sportovních výsledků, ale především mnoho kontaktů s našimi stávajícími i novými zákazníky z řad fanoušků motorsportu. Značka ŠKODA má na co navazovat a odkaz bohaté sportovní historie bude rozvíjet i nadále. Naše aktivity na poli českého rallye sportu rozhodně nekončí. V jaké podobě budou pokračovat, oznámíme během následujících měsíců,“ poodkrývá plány do budoucnosti Luboš Vlček.

Na start se postaví rekordní počet 36 speciálů R5, které zabojují o špičku absolutního pořadí. Mezi nimi je přihlášeno 20 automobilů Škoda Fabia R5. Vzhledem k preferenci pravidelných účastníků ME dostala posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport od pořadatelů číslo 4.






Škoda 23.8.2018

.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar