Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kleinschmidtová od VW k BMW

Jedinou ženou, které se podařilo zvítězit v Rallye Dakar je Němka Jutta Kleinschmidtová. Historického úspěchu dosáhla v roce 2001 s Mitsubishi Pajero. Na start příštího ročníku se však už nepustí s Touaregem, ale s BMW týmu X-raid.

 

V uplynulých třech letech startovala Jutta Kleinschmidtová s Italkou Fabrizií Ponsovou s logem VW na kapotě maratónských speciálů. Nejdříve s Buggy VW, poté dvakrát s Touaregem. Letos na jaře jí smlouva skončila a úspěšná závodnice dálkových soutěží se musela poohlédnout po novém „zaměstnání".

Dlouho však nehledala, o její služby projevil ihned zájem tým X-raid vedený Svenem Quandtem. „Na spolupráci se moc těším, protože kromě Dakaru se budu opět podílet i na dalším vývoji BMW X3CC, který je výsledkem spolupráce mezi společností Magna Steyr a BMW Motoren. Jsem přesvědčena, že bychom mohli hodně dosáhnout".

Zároveň chválí také nového nebo spíše staronového šéfa Svena Quandta. „Stojí za povšimnutí s jakým nasazením a profesionalitou stojí za projektem. Znám ho mnoho let a vím jedno. Maratónské soutěže má dokonale přečtené a zmapované a dobře ví, jak dosáhnout svého cíle. V 90. letech dokonce sám vyhrál Světový pohár. První Dakar za volantem automobilu jsem shodou okolností absolvovala jako soukromník s Mitsubishi Pajero právě v jeho týmu GeCo Raid. Takže dobře vím, o čem mluvím", vzpomíná Jutta Kleinschmidtová. Dakarské vítězství není však jejím jediným úspěchem v nejtěžší rallye světa. K němu je třeba ještě připočíst druhé, třetí a páté místo.

Tým X-raid jako první úspěšně použil technologii vznětových motorů, navíc s dvojitým přeplňováním, na Dakaru. V roce 2002 startoval poprvé s turbodieselovým BMW X5, s nímž vyhrál několik etap a Khalifa Al-Mutawei se stal před dvěma roky vítězem Světového poháru.

Na loňském Dakaru se představil poprvé s novým provedením X3CC a nevedl si špatně. Již v těchto dnech se X-raid pečlivě připravuje na příští Dakar, už s Juttou Kleinschmidtovou. Jejími kolegy budou Nasser Al-Attiyam z Quataru a Francouz Guerlain Chicerit, kteří v maratónech nejsou úplnými nováčky.

S návratem do kokpitu BMW uzavírá vlastně Němka jednu kapitolu své kariéry. Svůj úplně první Dakar totiž jela v roce 1988 na motocyklu BMW.

 

Aleš Hodouš, 2.6.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar