Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kdo startuje na Jarním Setkání mistrů a Dakar show

Příjemné jarní počasí se sluníčkem a teplotami kolem 10 stupňů Celsia zatím slibují meteorologové na neděli 29. března do Sosnové, kde se uskuteční historicky I. Global Assistance Jarní Setkání mistrů volantu.

Při této akci vás kromě jarního slunce zahřejí výkony závodníků exhibičního programu Dakar show, okruhů a vrchů a také Kart Cross. Při Jarním Setkání mistrů a Dakar show budou na trati nejvíce vidět jezdci amatérských rally sérií, kteří budou závodit muž proti muži na stejné trati, jakou známe z tradičního podzimního Setkání mistrů.

Mezi závodníky z amatérských sérií rally uvidí diváci také mnoho zajímavých vozů a závodníků. Mezi divácky nejatraktivnější jistě budou patřit silné čtyřkolky třídy 4, kde se představí například vítěz MOGUL driving cupu Tomáš Hrazdíra s Mitsubishi Lancer EVO VI, Vladimír Filip s pěknou replikou WRC Mitsubishi Lancer EVO VIII či mladičký Petr Semerád. Ten se během dne utká v rodinném souboji na trati jak se svým otcem Josefem, tak bratrem a nejmladším vítězem soutěže mistrovství světa v rally v kategorii PWRC – Martinem.

Diváky určitě pobaví i další závodníci a zejména specialista na sosnovskou trať Petr Žáček se svým Audi Sport Quattro skupiny B, které si od něj na Pražský rallysprint zapůjčil Tomáš Enge.

I v dalších třídách uvidíme mezi amatérskými závodníky mnoho zajímavých jezdců a velké množství pěkné techniky. Jmenujme alespoň Leoše Hradila s historickou a velmi silnou Škodou 1000MB nebo Martina Kdéra také s historikem Škoda 120S rallye.
V závodě amatérských jezdců odstartují téměř tři desítky závodníků mnohdy i se slabší technikou s pohonem jen předních kol, ale s hodně velkým závodním srdcem. Jak dopadnou tito rally amatéři v porovnání se zkušenými soutěžáky?

Při Dakar show uvidí diváci na speciálně upravené trati s velkým skokem závodní kamiony, offroad automobily, ale i motocykl. Závodní tým Buggyra přiveze z Roudnice nad Labem okruhový závodní tahač Buggyra Big Boy, za jehož volant se posadí mistr Evropy v závodech na okruzích David Vršecký. V exhibičním souboji se utká s miniaturním Opelem Adam cup, který bude řídit rally jezdec Josef Peták. Druhou Buggyru, tentokrát dakarský speciál Fat Boy, bude pilotovat Martin Kolomý.
Největší zastoupení v Dakar show bude mít nejspíše tým KM Racing Martina Macíka, který předvede dva dakarské speciály LIAZ a současně velké množství doprovodné techniky, kde nechybí ani atraktivní MAN 6x6.

Další LIAZ, ale tentokrát historický, bude prezentovat projekt Sen o Dakaru. Za volantem vozu se startovním číslem 627 se objeví Jiří Moskal, který absolvoval slavnou africkou Rallye Paris Dakar v roce 1985.

Značku Tatra bude při Dakar show prezentovat tým Bonver Dakar Project se speciálem Jamal, který bude pilotovat Filip Škrobánek. Tomáš Ouředníček s Pavlem Vaculíkem divákům předvedou atraktivní offroadový speciál Hummer H3 a dakarské motocyklisty bude reprezentovat David Pabiška s KTM.

Při Jarním Setkání mistrů se můžeme ale těšit i na okruhové, či vrchařské speciály a velmi silnou sestavu přiveze do Sosnové tým Liqui Moly Racing. Mistr Evropy v závodech do vrchu Martin Jerman představí silné Mitsubishi Lancer EVO IX. Filip Sajler a Tomáš Vavřinec pojedou oba s Mitsubishi EVO X. S nízkými okruhovými auty je doplní Jiří Šubrt – Škoda Octavia a Roman Schwan Renault Mégane.


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar