Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kalle Rovanperä - v 17 letech v týmu Škoda Motorsport

Kalle Rovanperä má rally doslova v krvi. Jeho otec Harri byl v době své aktivní kariéry továrním jezdcem několika týmů, mj.také Škoda Motorsport nebo SEAT. Jeden podnik v rámci mistrovství světa v rally dokonce vyhrál (Švédsko 2001).

Když mu bylo osm let, byl natočen za volantem malé soutěžní Toyoty, jak v driftuje zasněženými lesy jako profesionál. O několik let se toto video stalo na serveru YouTube „virálem“ s více jak jedním milionem zhlédnutí.



Vzhledem tomu, že finské právo neumožňuje účast v automobilových soutěžích před dovršením 18 let – do doby, než Kale dostal výjimku – odešel do Lotyšska, kde ve 12 letech startoval v rallysprintech s Citroënem C2 R2. V příštích několika letech musel na silničních přejezdech nebo při tréninku řídit navigátor Risto Pietiläinen, shodou okolností bývalý navigátor jeho otce Harriho. To mladému Kallemu nezabránilo vyhrát v roce 2015 lotyšský juniorský šampionát a v následujících letech 2016 a 2017 hlavní šampionát, přičemž v obou případech pilotoval vůz ŠKODA FABIA, nejdříve S2000 později R5.


Dne 2. října 2017, jeden den po svých 17. narozeninách, získal díky výjimce od finské vlády řidičský průkaz. S tímto veledůležitým průkazem v kapse se Rovanperä konečně mohl účastnit mezinárodních soutěží. Jeho novým navigátorem se stal 22letý Jonne Halttunen, který nahradil 50letého Rista Pietiläinena.


Jen tři týdny po svých 17. narozeninách startoval s Fordem Fiesta R5 na Britské rally ve Walesu. Ve finále sezóny 2017 v Austrálii se Rovanperä stal nejmladším jezdcem, který zvítězil v kategorii WRC 2. „Co na mě opravdu udělalo dojem, byl jeho cit pro techniku. Odjel první jízdu, přijel zpět, vystoupil z auta a technikovi říkal, že vše je v pořádku, ale rád by přitvrdil zadek auta," popisuje své dojmy z mladého Fina Malcolm Wilson a pokračuje, „za hodinu nebo tak už debatoval o nastavení předního diferenciálu. Bylo to neuvěřitelné.“


Pro příští rok byl, největší rallye talent posledních let, angažován týmem Škoda Motorsport. Rovanperä by se měl v továrních barvách poprvé objevit v Mexiku. Předtím ale pojede Rally Monte Carlo v týmu Toniho Gardemeistera. Fin má mít podepsanou se Škodou víceletou smlouvu a uvidíme jej kromě Mexika také v Argentině, Finsku, Španělsku a ve Walesu.



Narozen: 1. října 2000 v Jyväskylä/Finsko
První rally: Rally sprint Gulbis/Lotyšsko (Citroën C2 R2)
První WRC rally: Britská rally ve Walesu v roce 2017 (Ford Fiesta R5)
Spolujezdec: Jonne Halttunen (Finsko)


Škoda + JL 19.12.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar