Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kačírek i Kopáček pojedou v Praze s Fabií R5

Několik dní po úspěšném vystoupení na arabské Al Thaid Rally se tým Duck Racing vrací závodit do Čech. Václav Kopáček a Petr Kačírek v jeho barvách pojedou na nadcházejícím Pražském Rallysprintu s vozy Škoda Fabia R5.

Tým Duck Racing už po několik let vyvíjí sportovní aktivity nejen ve střední Evropě, ale také na arabském poloostrově. Na nedávné Al Thaid Rally se v týmových barvách představila s vozem Subaru Impreza WRX STi také dvojice Václav Kopáček – Barbora Rendlová, která zvítězila mezi produkčními vozy.

Petr Kačírek a Jaroslav Jugas museli totiž na poslední chvíli start odvolat. Důvodem byla poraněná noha spolujezdce, jemuž se stalo osudným letošní prodloužené babí léto a s ním spojené zahradničení, při kterém spadl ze stromu. Náhradního spolujezdce se už narychlo domluvit nepovedlo, a tak Kačírkovi po dvoudenním testování zůstala alespoň role poradce mladé dvojice, která poprvé startovala na šotolinovém povrchu, nadto v pouštních podmínkách. „Myslím, že rady se jim hodily, přece jen závodění v Emirátech je velmi odlišné od toho našeho a je poněkud uzpůsobeno místním zvyklostem a pravidlům. Samotné závodění už bylo na nich, ale Venda byl na šotolině jako doma a i s výsledkem můžeme být spokojeni – druhá příčka absolutního pořadí za šejkem Al-Qassimim mluví za vše,“ usmívá se Petr Kačírek a pokračuje: „Konec letošní závodní sezony pro nás bude trochu náročnější na cestování, ale tak to bylo vlastně celý rok. Já osobně pendluji každý týden v měsíci mezi okruhy, rally, motokárami, ale také mezi střední Evropou a jednotlivými emiráty, takže vlastně ono zimní období je pro mne trochu klidnější. Jsem navíc rád, že se podařilo zajistit v Emirátech pro Vendu na celou sezonu kvalitní Imprezu. Jsem přesvědčen, že když bude celou zimu sedět v závoďáku, tak mu to i pomůže v úvodu nadcházející sezóny v Česku.

Teď nás oba čeká závodění v Praze, kde hodláme v pronajatých vozech Škoda Fabia R5 od týmu Racing 21 Vojty Štajfa poděkovat všem partnerům a fanouškům za letošní přízeň. Tu nám totiž zachovali, i když letošní sezona nevyšla zcela podle představ. Oba vozy budou v jednotném designu, a zatímco já v jednom z nich už tradičně svezu dceru Petru, Venda bude mít na sedadle spolujezdce baskytaristu skupiny Mandrage, Michala Faitla.

Poté se naše cesty rozdělí, zatímco já se z Prahy vrátím do Emirátů na další závod tamního okruhového mistrovství (kde startuji s Audi R8 GT3), Venda se i se škodovkou vydá do Slušovic na Mikuláš rally. Pak bychom se ale opět měli potkat na další rally v emirátu Fujairah na břehu Ománského zálivu. Plán je totiž takový, že Venda s Bárou stráví podstatnou část zimy právě v Emirátech, aby tam co nejvíc seděli v závodním autě, testovali a závodili, a tím se zároveň připravovali na sezónu v českém mistrovství 2019. Teď se ale samozřejmě chystáme na Strahov - svezení v R5 je prostě paráda.. Pro mě i v příštím roce bude stěžejní okruhové závodění, ale do rally připravujeme dva hezké projekty, a tak uvidíme, jak to vše dopadne,“ uzavírá Petr Kačírek.

Jak již bylo řečeno, pro Václava Kopáčka byla letošní sezóna tak trochu jako na houpačce. Vrcholem byla pátá příčka na Rallye Šumava Klatovy, pár týdnů poté ale přišlo smolné zranění: „Jsem rád, že jsem mohl okusit, jak chutná závodění s vozem kategorie R5. Velkou pomocí byl přístup týmu Ondry Bisahy, moc bych mu chtěl ještě jednou poděkovat za spolupráci,“ říká jedenatřicetiletý Západočech a zamýšlí se nad průběhem sezóny: „V úvodu se nám dařilo nad očekávání, o to víc mne mrzí havárie z Hustopečí a polámaná žebra, která mne dodnes bolí a v podstatě mne vyřadila zbytku sezóny. Moc si vážím toho, že jsem přesto dostal další šanci od týmu Duck Racing, díky kterému jsem v SAE mohl poprvé okusit také šotolinovou soutěž. Ačkoliv si myslím, že rychlostí jsme zrovna neoplývali, fantasticky jsme si to užili.mPo dlouhé době jsme z jízdy i ze závodů měli zase se spolujezdkyní ´Barbuchou´ radost, byla to taková náplast na bolavé závodnické srdíčko. Bylo to v Emirátech hodně jiné závodění než u nás, v rozlehlých pláních je těžké zabezpečit trať, a tak jsme na rychlostní zkoušce potkali velblouda či osla, ale i čtyřkolku nebo diváckou Toyotu Land Cruiser…

Teď se ale už zase nemůžeme dočkat, až usedneme s baskytaristou Michalem ´Coopim´ Faitlem do Škody Fabia R5. Michal má závodění v krvi, často spolu závodíme na motokárách a já se moc těším na zábavu, kterou si spolu užijeme. Do našeho servisního zázemí by měl dorazit také zpěvák skupiny Mandrage Víťa Starý a i to by mohl být důvod, aby se diváci za námi zastavili. Určitě se na ně budeme moc těšit, nám totiž v naší závodnické pauze moc chyběli.Snad předvedeme i nějaké smyky a kdyby ne my, tak určitě naši soupeři, startovní pole je opravdu velmi pestré a atraktivní,“ uzavírá svou pozvánku na Pražský Rallysprint Václav Kopáček.


Karel Špaček
29.11.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar