Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

KOWAX Valašská rally - Kopecký bez soupeřů

Posádka týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký – Pavel Dresler zvítězila stylem start-cíl v 37. KOWAX Valašská rally ValMez 2018. Jan Kopecký obhájil loňské prvenství, zároveň dominoval na Valašce už počtvrté, čímž se dostal na úroveň Ladislava Křečka a Romana Kresty.

Druhou příčku obsadili Václav Pech – Petr Uhel s Fordem Fiesta R5. Loňští čeští vicemistři vyráželi do poslední rychlostní zkoušky se ztrátou pěti desetin na Ole Christiana Veibyho, s kterým se prakticky po celou soutěž přetahovali o druhou příčku. Zatímco ji zvládli na výbornou, hodiny norské posádky znamenaly změnu na čelních příčkách. Nor nakonec uhájil třetí příčku o sedm desetin před čtvrtými Janem Dohnalem. Středočeská dvojice však nemusela smutnit, protože se svým Fordem Focus WRC brali v českém šampionátu bronz. Jan Černý při české premiéře s Fordem Fiesta R5 skončil pátý.

Až do samotného konce se bojovalo i na dalších příčkách první desítky. Jaromír Tarabus využil jezdeckého zaváhání Martina Vlčka na Bystřičce a nakonec uhájili šestou příčku. Další dvě pozice první desítky patřil Filipu Marešovi za volantem Škody Fabie R5 a Václavu Kopáčkovi s Fordem Fiesta R5. Prestižní desítku uzavřeli bratři Szejové s další Fiestou.

Za první desítkou skončili Vojtěch Štajf a Karel Trojan, oba se Škodou Fabia 5. nejlepší v produkčních vozech byl Martin Březík s Mitsubishi Lancer na 17.místě.


1. Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R51:29:39.9
2. Pech – UhelFord Fiesta R5 + 1:01.8
3. Veiby – Skjaermoen Škoda Fabia R5 + 1:18.8
4. Dohnal – ErnstFord Focus WRC + 1:19.5
5. Černý – ČernohorskýFord Fiesta R5 + 2:18.8
6. Tarabus – TrunkátŠkoda Fabia R5 + 2:58.8
7. Vlček – ŽákováFord Fiesta R5 + 3:06.3
8. Mareš – HloušekŠkoda Fabia R5 + 3:23.5
9. Kopáček – RendlováFord Fiesta R5 + 3:28.9
10. Szeja – SzejaFord Fiesta R5 + 3:59.5



Ohlasy jezdců v cíli soutěže:

Jan Kopecký
"Byl jsem stále ve střehu a hlídal si své tempo a rytmus. Muselo nás to pořád bavit. Doma to člověk zná, ale jely se nové úseky a zase jsme se tím pádem naučili něco nového. Pokud není co zlepšovat, tak se dostaví stagnace nebo se jde zpět. Musíme se tedy podívat i na věci, které nebyly úplně optimální a snažit se z nich vytěžit maximum.
Nový design našeho auta se mi moc líbí, máme k němu i nové kombinézy. Jsem rád, že když letos slavíme sto let Československa, že můžeme jet v těchto barvách."


Václav Pech
"Ráno jsem dělal nějaké jezdecké chyby a moc mi to nešlo, ale ke konci jsem se zase chytil a jel v optimálním tempu. Na poslední zkoušce jsme se hodně snažili a jsem šťastný, že se to nakonec povedlo. Od druhé zkoušky na polygonu už jsem fyzicky hodně trpěl, jsem rád, že jsme v cíli. "


Jan Černý
Dnes to nebylo, jak bych si představoval. Myslel jsem, že spíš trošku přidáme. Udělal jsem pár chybiček, přidaly se drobné technické problémy a úplně jsem ztratil jistotu. Bylo to náročné a na Kopřivnici jsem jel zbytečně agresivně a poničil si pneumatiky, takže závěr byl trochu boj o přežití. Jsme ale v cíli a páté místo v této konkurenci není úplně špatné. Je potřeba zapracovat před dalšími závody."


Ole Christian Veiby
Byla to opravdu krásná bitva s Václavem Pechem. Musel jsem si hlídat nejen styl jízdy, ale také být hodně rychlý. Na poslední zkoušce jsem se snažil, ale udělal jsem hodiny v hodně rychlém místě a musel couvat. Měl jsem štěstí. Takové věci se ale prostě stanou, když jedete na limitu, někdy to tak je. Největším pozitivem této soutěže je fakt, že jsme se naučili hodně nového o jízdě na asfaltu, byl to úplně jiný typ tratí a povrchu. Těžko teď mluvit o dalších plánech, ale doufám, že budeme ještě moci v České republice startovat znovu. Závodění v České republice mě velmi bavilo. Doslova jsem cítil nadšení fanoušků, rychlostní zkoušky jsou atraktivní a já jsem si velmi užil i samotný souboj. Nyní se cítím být dokonale připravený na nadcházející Korsickou Rally.“


Jan Dohnal
"Dneska jsme si to užili, skvělý sport. Po zimě jsme se posunuli hodně dopředu, mám z toho radost a skvělý pocit. Na poslední Bystřičce jsem udělal chybku a chvíli jel škarpou, takže mě těch sedm desetin trochu mrzí, na poslední zkoušce bych vteřinku dvě našel. Trošku mě to mrzí, ale to se dopředu nevědělo. Pořadatelé udělali obrovský kus práce a nabídli nám letos sportovně hodnotnou soutěž. Byl to sport a většina tratí byla hezká."




PR 26.3.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar