Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

KOWAX Valašská Rally - Kopecký opět bez soupeřů

Vítězná série Škody Fabia R5 a posádky Jan Kopecký – Pavel Dresler pokračuje! Od své premiéry v dubnu 2015 tovární posádka na domácí půdě nenašla přemožitele a zvýšila počet vítězství v řadě na 23, celkově na 45!

„Bylo to perfektní!“ radoval se v cíli Kopecký. „Všechno nám vyšlo od začátku až do konce, a navíc to všechno přikrášlilo počasí. Jen je škoda, že se do souboje o vítězství nedokázali zapojit i Pech a Koči. Mohlo to být zajímavější.“ „Ve výsledku to sice vypadá velmi jednoduše, ale v sobotu to ještě bylo dost těsné a rozdíl nebyl velký,“ přidává se Pavel Dresler. „My jsme měli o kousek navrch. V neděli nevím, jestli Honza trošku víc přidal, nebo jestli kluci zpomalili, ale ten náskok jsme trochu natáhli a užili jsme si to.“

Stejně jako v sobotu i v neděli pokračoval krásný souboj o druhé místo a zároveň o vítězství v druhém soutěžním dnu slovenského mistráku mezi Vaškem Pechem (Ford Fiesta R5) a Martinem Kočim (Škoda Fabia R5). Nejdříve to vypadalo, že navrch dnes bude mít Košičan. Po druhé sekci zvýšil svůj náskok už téměř na tři vteřiny, což v souboji o desetiny vypadalo skutečně slibně. Třináctá rychlostní zkouška však tento pikantní souboj o slovenské body rozhodla. „Už když jsme opouštěli servisní zónu, tak jsme zjistili, že máme nějaký technický problém. Auto špatně zatáčelo,“ nebylo moc do řeči Martinu Kočimu v cíli soutěže, když se propadl nakonec na čtvrté místo a ve slovenském šampionátu dokonce skončil v druhém soutěžním dni na pátém místě!
Jak už to bývá, tak z problému jednoho profitují další. Tentokrát se radoval nejvíc Filip Mareš (Škoda Fabia R5), kterého to v absolutním pořadí zaslouženě vyneslo na třetí místo a sedmadvacetiletý jezdec se mohl radovat ze svého prvního pódiového umístění
Smůlu měl tentokrát i Jan Černý (Škoda Fabia R5). „Závěr nám na Valašce nějak nevychází,“ zklamaně konstatoval Černý, který i před dvěma lety také v závěru přišel kvůli technickým problémům o druhé místo. Co se stalo tentokrát? „Už na první RZ jsme dostali defekt a potom se k tomu na přejezdu přidaly problémy s řazením,“ vysvětlil Honza Černý, který nakonec skončil na sedmém místě.
Ze jezdců širší špičky odpadla pouze Tomáš Pospíšilík (Škoda Fabia R5), který havaroval.

V ostře sledované třídě 3 se rozhořel boj za domácím Jaroslavem Pešlem (Mitsubishi Lancer), který perfektně využil výhodu znalosti tratě a kontroloval vedení prakticky po dobu celého víkendu. „V úvodu Petr Hrobský proletěl retardér a dostal penalizaci. Ale myslím si, že bychom jinak bojovali o každou vteřinu až do konce,“ bilancoval Pešl. V zoufalé honičce za ním zaostali Hrobský, Matěna i Konečný. Poslední dva zabojovali o vítězství ve slovenském šampionátu, když včera vyhrál Konečný před Matěnou a dnes si pozice (a body) prohodili. Oba však podali velmi pěkný výkon a pokud bude Matěna startovat i v dalších slovenských soutěžích, tak to vypadá na pěkný souboj.


Ve slovenském šampionátu získal v sobotu i v neděli nejvíce bodů Václav Pech, který si tak zavzpomínal na své mistrovské slovenské roky. „Kdyby se nám takto dařilo i na Hustopečích, tak bychom asi zvažovali i další starty na Slovensku. Zatím je však předčasně o tom uvažovat,“ nechal se slyšet plzeňský závodník. Po problémech Kočiho skončil nakonec druhý Grzegorz Grzyb (Škoda Fabia R5). „Po včerejších problémech v úvodě jsme dnes začali líp. Na Martina a Vaška jsme sice nestačili, ale jeli jsme své tempo,“ přiznal Polák startující za slovenský tým Rufa Sport. Rozumná taktika ho nakonec vynesla na druhé místo.


V silně obsazené třídě 6 dlouho vedl Matěj Kamenec z nedalekého Zubří. V závěru soutěže však havaroval a cenné body přenechal posádce René Dohnal a Roman Švec na Peugeotu 208, kteří si tak odvezli nejvíce bodů v Peugeoet Cupu.

Na závěr můžeme konstatovat, že 38. ročník KOWAX Valašská rally ValMez 2019 se bezpochyby vydařil. Kvalitně zorganizovanou soutěž v ideálních soutěžních podmínkách si pochvalovaly všechny posádky a vícero z nich přiznalo, že sem rádi za rok přijedou znovu. Nashledanou v roce 2020, při 39. ročníku


38. KOWAX Valašská rally ValMez 2019, tiskový servis
Luboš Kašický, Evžen Gargulá
1.4.2019

1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R501:31:29.6
2.Pech – UhelFord Fiesta R5+00:01:05.1
3.Mareš – HloušekŠkoda Fabia R5+00:01:42.6
4-Koči – Mozner R.Škoda Fabia R5+00:02:14.5
5.Dohnal – ErnstFord Focus WRC+00:02:20.6
6.Kopáček – RendlováŠkoda Fabia R5+00:02:40.3
7.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia R5+00:02:47.7
8.Grzyb – WróbelŠkoda Fabia R5+00:02:59.1
9.Orsák – ŽákováFord Fiesta R5+00:03:05.3
10.Štajf – HavelkováVW Polo Gti R5+00:03:12.0
11.Vlček – KrajčaHyundai i20 R5+00:03:31.4
12.Březík – OmelkaŠkoda Fabia R5+00:03:46.4
13.Bisaha – TěšínskýFord Fiesta R5+00:04:21.5
14.Jakeš – MachůŠkoda Fabia R5+00:04:52.3
15.Trojan – JůrkaŠkoda Fabia R5+00:05:18.5



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar