Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Juuso Nordgren v týmu Škoda Motorsport

Juuso Nordgren je na dobré cestě k tomu, aby vrátil malé finské město Karkkila zpět na mapu rally – několik desítek let poté, co žijící legenda a místní rodák Markku Alén odstartoval v obci severozápadně od Helsinek svou pozoruhodnou kariéru.

Nordgren je teprve na začátku své kariéry, přesto byl v roce 2016 prohlášen agenturou AKK Sports, prodlouženou rukou finské automobilové federace, za „Budoucí finskou rally hvězdu“. Toto ocenění přišlo poté, co rok předtím vyhrál titul juniorského mistra Finska v rally. Odměnou mu byl start na Finské rally v témže roce.


Když byl Juuso Nordgren mladý chlapec, dělil svou lásku ke sportu mezi lední hokej (aktivně) a rally (pasivně). Jelikož jeho otec byl sám soutěžním pilotem, Juuso musel nevyhnutelně jednoho dne vyměnit brusle za volant. Své první jezdecké zkušenosti získal v motokárách, kde skončil v Mistrovství Finska 2011 na celkovém druhém místě. V rally debutoval v roce 2014 na jedné z legendárních finských rally, kde není povolen itinerář.


Ovšem Nordgren brzy prokázal svůj talent. Pod vedením zkušených rally jezdců a navigátorů z jeho domoviny se brzy vypracoval na přední příčky. Po zisku titulu Juniorského mistra Finska v roce 2015 se o rok později umístil na celkovém druhém místě v kategorii R2.


Roku 2017 Juuso Nordgren vstoupil do WRC 2, kdy startoval ve vybraných soutěžích se soukromým soutěžním vozem ŠKODA FABIA R5. Již při svém debutu s vozem s pohonem všech kol na Finské rally na sebe několikrát upozornil, když v kategorii WRC 2 vyhrál čtyři rychlostní zkoušky. Později téhož roku byl poprvé vybrán do továrního týmu ŠKODA Motorsport a pod hlavičkou juniorského týmu českého výrobce startoval ve Španělsku a ve Velké Británii.


Narozen: 19. listopadu1996 v Karkkila/Finsko
První rally: Rally Peurunka v roce 2014/Finsko (Suzuki Swift 1,3 GTI)
První WRC rally: Finská rally v roce 2016 (Citroën DS3 R3)
Spolujezdec: Tapio Suominen (Finsko)



Skoda 20.12.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar