Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Junioři pro Mistrovství Evropy v rallye

Jednou z velkých změn v Autoklubu ČR je rozhodnutí podpořit a vyslat českou juniorskou reprezentaci na evropské rallye. Od myšlenky k činům uběhlo pár týdnů a nyní mohl být představen ACCR Czech Team, který se premiérově objeví v příštím týdnu na Rallye Azorské ostrovy.

Nové vzniklý juniorským tým představili Adam Eliáš, generální sekretář Federace automobilového sportu AČR a Tomáš Kunc, viceprezident Autoklubu ČR pro automobilový sport. S příchodem „mladé krve“ na vedoucí místa v Autoklubu ČR se konečně začalo blýskat na lepší časy, což ostatně ukázala již minulá sezona i předchozí tisková konference k zahájení rallye sezony.

„Podařilo se nám projekt pro mladé jezdce dotáhnout do konce a mám z toho obrovskou radost. Start na evropských rallye je pro mladé jezdce takový druhý stupeň, nebo chcete-li přechodový mezi domácím šampionátem a třeba mistrovstvím světa. Získané zkušenosti z mezinárodních rallye je jistě posunou dál. Těšíme se, že i Česká republika bude mít svoji rallye reprezentaci na mezinárodní scéně,“ říká Tomáš Kunc.
Autoklub se tak stal vzorem pro další federace, jako například Španělska, Německa, Estonska, které vyšlou svou juniory do ME v roce 2018.

Juniorské kategorie jsou rozděleny na U27 a U28, přičemž první je určena pro jezdce do 27 let a s vozy jednou poháněnou nápravou, druhá pro věkovou kategorii 28 let a s vozy s pohonem všech kol.

V U27 nás budou reprezentovat Dominik Brož (20) a Petr Těšínský, kteří se ERC Junior zúčastnili už v roce 2016 a zkušenosti se jim teď budou hodit. Startují s Peugeotem 208 R2, stejně jako Filip Mareš (25) a Jan Hloušek, kteří se vloni představili v rámci projektu Autoklub Peugeot Rallye Talent a v rámci českého šampionátu vyhráli kategorii juniorů, druzí skončili ve třídě 6 a třetí mezi automobily s jednou poháněnou nápravou.
V kategorii U28 se budou snažit o co nejlepší umístění zaútočit Jiří Černý (26) a Petr Černohorský se Škodou Fabia R5, vicemistři ČR v roce 2016. Ještě před Azory absolvují Valašskou rallye, stejně jako Filip Mareš, zatímco Dominik Brož start oželel a v době tiskové konference již nakládal automobil v Portugalsku na loď.

„Protože obě soutěže jdou rychle za sebou, tak valašku pojedeme s naším autem a pro Azory jsem si pronajal škodovku od španělského týmu. Při testech jsem s ní na šotolině najezdil asi sedmdesát kilometrů. Na Azorech jsme už jeli dvakrát, víme sice, co náš čeká, ale velkou neznámou je vždy počasí, které se mění každých pět minut. A ani šotolina není pořád stejná. Tím je soutěž hodně náročná. Hodně zajímavé jsou i odměny pro nejlepší v obou kategoriích. V U27 získá vítěz sto tisíc eur pro další starty v ME v následujícím roce a přesun do U28. V U28, kde startujeme my, získá vítěz možnost startovat s vozem WRC v mistrovství světě, což je pro nás ohromná motivace do letošní sezony, říká Jiří Černý.

Letošní mistrovství Evropy tvoří osm soutěží, přičemž šest je zařazeno do hodnocení ERC Junior. Po Azorech následují Kanárské ostrovy, Polsko, Itálie, Lotyšsko a Barum rally.



JL 23.3.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar