Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Junior Flip Mareš v novém týmu s Fabií R5

Jednou z nejvýraznějších postav českého automobilového sportu je v posledních letech juniorský talent Filip Mareš a jeho spolujezdec Jan Hloušek, které jsme vídali s Peugeotem 208 R2. Od letošní sezony usedne do Škody Fabia R5.

Po několika jednáních vzniklo poměrně silné a asi v našich podmínkách dosud nevídané spojení juniorského talentu s Autoklubem ČR, škodováckým dealerem společností Autocentrála z Hlučínaa týmem Kresta Racing. Vůz kategorie R5 je logickým vývojem posunu Filipa Mareše

Třicátým sedmým ročníkem Valašské rally odstartuje letošní mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Kromě účasti tradičních předních posádek se příznivci naší domácí scény mohou těšit na velký přestup talentovaného Filipa Mareše do prestižní kategorie R5.

"Poslední dvě sezóny jsme společně s Honzou Hlouškem startovali s podporou Autoklubu ČR v rámci projektu Autoklub Rally Talent. V Čechách se nám podařilo dvakrát vybojovat titul Juniorských mistrů a loni i titul ve „dvoukolkách“. Také mezi evropskými juniory jsme bojovali až do posledního závodu o prventství. Nakonec jsme skončili třetí,“ ohlíží se za uplynulými sezónami semčický jezdec a pokračuje: „Otázku přestupu do silné čtyřkolky kategorie R5 jsme začali řešit již v polovině loňské sezóny a variant bylo zpočátku více. Nám nešlo si za každou cenu půjčit vůz kategorie R5, vyrazit na závody a po sezóně nevědět co dále. Vše jsme zvažovali, chtěli jsme dlouhodobý, smysluplný projekt se silnými partnery. Proto jsem opravdu štastný, že se podařilo propojit Autoklub České republiky se silnými partnery, v čele se společnostmi Autocentrála a Škoda Auto. Skutečně velikou přidanou hodnotu pak vidím v zázemí týmu Romana Kresty a celým týmem KRESTA RACING se už opravdu velmi těším,“ neskrývá své nadšení šestadvacetiletý pilot.
„Jsem si vědom toho, že přestup do kategorie R5 ze slabších „erdvojek“ nebude ničím snadným. Současně jsem ale přesvědčený, že v týmu ACA ŠKODA AUTOKLUB TEAM budeme mít pro náš přechod ty nejlepší možné podmínky. Škoda Fabia R5 je špičkou ve své kategorii. Přesto si ale neděláme žádné přehnané ambice na umístění. Zpočátku nám půjde především o sbírání zkušenosti a hlavním cílem je vykazovat progresivní postup,“ komentuje plány na sezónu Filip Mareš a ještě dodává: „ Jsem zvědav, jak rychle se s vozem sžiji a těším se na testy s Romanem Krestou. Mám to nej, co jsem mohl dostat. Kam se dokážeme zařadit, zatím vůbec nedokáži odhadnout, ale chci se posouvat dopředu

Přípravu vozu a technické záležitosti týmu bude mít na starosti Roman Kresta se svým týmem: „Po dlouhé době vznikl projekt výchovy mladého českého jezdce s podporou silných partnerů. Hodně mi to připomíná můj přestup do absolutní špičky před osmnácti lety. Je to logické pokračování juniorského projektu Autoklubu, kterého se Filip účastnil, kde prokázal svoje kvality a získal cenné zkušeností. Myslím si, že je jedním z mála, kdo má předpoklady k naplnění této myšlenky. Já mu k tomu předám všechny moje zkušenosti. Jsem rád, že tento projekt vznikl a děkuji všem partnerům za jeho uskutečnění“, dodává Roman Kresta.

trochu v pozadí stojí pan Eduard Skaba, majitel společnosti Autocentrála s.r.o. z Hlučína, který říká: „Naše společnost tradičně podporuje mladé jezdce, třináct let jsme provozovali svůj dealerský tým v seriálu Škoda Octavia Cup, v minulosti také Jana Černého nebo Pavla Valouška. Nově vzniklý druhý český dealerským tým s podporou Škody AUTO, která participuje finanční podporou a výborným technickým zázemím Romana Kresty, je skvělým pokračováním našich aktivit v motoristickém sportu. Filip Mareš je dobrým jezdcem, ale je také velmi pracovitý, postupuje po logických krůčcích a neztrácí pokoru“. Pan Eduard Skaba v sobě nezapře lásku k automobilovému sportu, sám také pár let aktivně závodil a nevynechá žádnou příležitost, aby stál u trati rychlostní zkouška nejen u nás, ale také v zahraničí.

Stanislav Kafka, viceprezident AČR pro automobilový sport: „AČR uvádí v život projekty, které podporují naše mladé a talentované jezdce. Pokud je průběh takového projektu úspěšný, je naší snahou dovést ho až k nejvyšším cílům. Dvě sezóny s Filipem a Honzou v rámci Rally Talentu překonaly naše očekávání. Měli jsme hodně nabídek od Peugeotu Cupu ve Francii k pronájmu vozu kategorie R5, nakonec padlo rozhodnutí na tým Romana Krestu, který je u nás vzorem při přípravě vozu.“.



PR + JL 15.3.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar