Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Kopecký - cesta k vítězství nebyla lehká

Letošní Krumlov byl netradiční v tom, že se celá soutěž odjela bez deště nebo bouřky. Přesto na soutěžící čekala velmi rychlá a zrádná trať s mnoha horizonty, vytahaným blátem a tradičně také s noční sekcí. Velkou neznámou pak byla pro všechny královská rychlostní zkouška Malonty, která se jela v obráceném směru po 18 letech.

Soutěž začala podobně, jako všechny české mistrovské soutěže za poslední roky. Jan Kopecký se přetahoval o desetinky s Václavem Pechem na voze Ford Focus WRC. I přes maximální nasazení ale ztrácel Jan Kopecký po páteční etapě na první místo 9,6 sekundy.


Do sobotní etapy vstoupila posádka s odhodláním porvat se o vítězství. Na úvodním Malšíně stáhla několik desetin a na řadu přišly tolik obávané obrácené Malonty, které měly hodně napovědět. Jan Kopecký nasadil od začátku strhující tempo. Ke svému překvapení ale ještě před obcí Malonty předjel Václava Pecha, který vzápětí odstoupil na technickou závadu svého vozu. Když pak na následující zkoušce havaroval druhý Dominik Stříteský a na technickou závadu odstavil vůz i Adam Březík, měl Jan Kopecký před poslední sekcí náskok na prvním místě skoro 4 minuty.


Mnoho fanoušků si v tom okamžiku myslelo, že posádka Agrotec Škoda Rally Teamu zvolní a dojede si v klidu pro vítězství. Jan Kopecký ale z tempa neubral, druhé Malonty zajel ještě rychleji a svůj náskok dále navyšoval. Připsal si vítězství na všech sobotních rychlostních zkouškách a v cíli z toho byl rekordní náskok vítěze v celé dlouhé historii českokrumlovské soutěže – přes 5 minut a 22 vteřin. Zároveň se Jan Kopecký osamostatnil na prvním místě v počtu vítězství, když to letošní bylo již osmé.


„Při pohledu na konečné výsledky by se mohlo zdát, že šlo o jednoduché vítězství. Tak tomu ale vůbec nebylo. V pátek se jelo znovu na hraně, měl jsem pocit, že rychleji to prostě už nejde. V sobotu jsme se soustředili hlavně na Malonty, které byly v této podobě pro všechny nové. Dali jsme do toho vše, ale upřímně jsme nečekali, že dojedeme Václava Pecha. Pak jsme museli zůstat soustředění až do konce soutěže, což se dělá nejlépe tak, že se jede stále naplno. Skvěle nám fungoval vůz Škoda Fabia RS Rally2 a my si tak mohli závěr soutěže užít před velkou diváckou návštěvou. Z letošního prvního vítězství máme velkou radost a už se moc těšíme do Hustopečí. Musím poděkovat Honzovi za skvělý diktát, týmu nejen za skvěle připravené auto a své rodině za to, jak mě podporuje. Dále všem partnerům, díky kterým můžeme letos znovu startovat. A samozřejmě i všem fanouškům, kterých se letos znovu sešlo obrovské množství,“ zhodnotil soutěž Jan Kopecký.





Pořadí MR ČR

1.Kopecký - Hloušek 168
2.Cvrček - Prokorát 100
3.Vlček - Kunstr 84
4.Březík - Krajča 80
5.Mareš - Bucha 70


PR 23.5.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar