Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý pojede za Krestův tým

Dlouho dobu nebylo jasné, s jakým vozem bude letos závodit Jan Černý. Dlouho se spekulovalo o Peugeot 208 R5, ale na něj především chyběly finance. Nakonec se po třech letech vrací za volant Škody Fabia S2000, s níž už odjel v minulosti několik rallye.

Úspěšný juniorský soutěžní jezdec Jan Černý má před sebou sezonu, která pro něj bude v mnoha ohledech přelomová. Byli jsme zvyklí vídat jej převážně za volantem dvoukolek, s nimiž získal nejeden soutěžní úspěch doma i v zahraničí.

K několika domácím titulům v roce 2012 přibyl i titul mistrů Evropy v rally kategorie 2WD a v mezidobí si Jan vyzkoušel i několik startů se čtyřkolkami. V závěru loňské sezony se také přerušila dlouholetá spolupráce Jana Černého se svým spolujezdcem Pavlem Kohoutem a byl tedy čas začít řešit budoucnost v rallysportu se zcela novými základy.

Necelé dva týdny před startem první soutěže Mistrovství České republiky v rally je jasno. Jan Černý v tomto roce spojuje síly s týmem Romana Kresty. Název Mogul Adell Racing Team napovídá, že Jan Černý bude v Mistrovství České republiky závodit s podporou olejářské značky Mogul.Na start Rallye Šumava se objeví se Škodou Fabia S2000 společně s Petrem Černohorským.

Jan Černý k tomnu říká: „Je to pro mě velká čest, že můžu startovat v tak silném týmu, který vede můj soutěžácký vzor, kterým je Roman Kresta. Znám jeho precizní přístup, protože jsme už několikrát spolupracovali při nejrůznějších akcích nebo při testech. V tuto chvíli a po všech jednáních je pro mě spojení s ním nejlepší volbou a cestou, jak se dostat do špičkového týmu, a jak závodit na té nejvyšší úrovni. Další přešlapování na místě s dvoukolkou by nemělo smysl a posun ke čtyřkolce S2000 je logický a nutný krok.
Tým Romana Kresty je pro mě zárukou, že budu mít špičkově připravené auto a budu se moci soustředit jen na svůj výkon. To by pro mě oproti předchozí sezoně mělo být trochu uvolněním rukou.
Před Šumavou ještě absolvujeme test a v Klatovech už chceme být plně připravení k bojům na špičce. Konkurence by tady měla být obrovská a to je pro mě tou nejlepší motivací k dalšímu růstu.“


Roman Kresta, šéf týmu Kresta Racing: „Už delší dobu jsem oznamoval, že s aktivním závoděním končím, anebo se případně objevím jen ojediněle, jako třeba loni na Barumce. Bohužel, události, které se staly na konci loňského roku, mé přesvědčení o ukončení kariéry jen potvrdily. Stejně tak jsem již delší dobu připravoval variantu, že do vozu Kresta Racing s podporou mých partnerů usedne někdo z mladých jezdců. Těch mladých kluků, kteří by připadali do úvahy, bohužel moc nebylo, a Honza Černý mi z tohoto výběru vyšel jako nejlepší uchazeč. Myslím si, že jsem ten poslední, kdo mu dá šanci ukázat, co v něm je. Spolupráce není omezena jen čtyřmi starty, které jsou jasné v tento okamžik. Můžeme stát na začátku dlouhé spolupráce.


PE 17.4.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar