Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý opět v rally i v rallycrossu

Po debutu Jana Černého na Rally Monte Carlo se věnuje i dalším aktivitám. Závodní speciál Ford Fiesta Rally3 z dílen LMP Racing pod hlavičkou Jantar Team se vrátil do Česka, zatímco se Honza přesunul do Velké Británie, kde se snaží zdokonalit ve své angličtině.

Přípravu na dvojitou světovou kampaň v podobě WRC a WRX tak rozhodně nepodceňuje.„Jedna věc je, aby byl člověk dostatečně připraven na závody, a druhá věc je, aby měl finance. To je takový celoživotní úděl závodníka. Důležité je mít rozpočet na závodění, ale kromě toho je důležitá i fyzická a mentální příprava. Psychická pohoda je rovněž velmi důležitá,” popisuje Honza svůj program.

„Na Rally Monte Carlo jsme mohli být i trochu lépe připraveni, a možná získat vítězství. Pro mě je teď obrovská motivace makat dál a více, protože jsem viděl, že je možné to dokázat.

Co se týče rozpočtu, tak pracujeme na tom, abychom sehnali ještě nějaké partnery. Samozřejmě čím více jich bude, tím více budeme moci testovat, připravovat se, a nakonec závodit.”

Kromě WRC a lekcích angličtiny je to letos opět i o rallycrossu, kde Jan Černý nastoupí společně s týmem PAJR do své druhé sezony. Premiéra se Škodou Citigo RX vyšla téměř perfektně, a proto to může být letos jen lepší.

„Letošní rallycrossová sezona pro mě bude snazší, protože už jsem pár závodů odjel. Dobré je, že vím, co čekat od samotných jezdců a tratí. Pravidla jsou sice trochu jiná, například do joker lapu můžeme až ve druhém kole. Systém bodování bude také odlišný, a startovní procedura se mění. Je tu zkrátka hodně nových věcí, ale hlavu si z toho nedělám,” pokračuje český závodník.

„Kromě toho mě ale čeká v průběhu roku i změna vozu, protože aktuálně s týmem PAJR pracujeme na nové Fabii. Každopádně první závod pojedeme se Citigem, do té doby jsou v plánu také testy a drobné změny.

Postupně se ale chystáme na přechod právě do nového vozu. Podvozek bude jiný, váha také, prostě vše, co se dá na autě měnit. Za dva roky, co jezdím rallycross jsme posbírali tolik zkušeností, že je mohu přenést právě do nového vozu. Věřím, že se vydáme správným směrem hned od začátku.”

Jak už název článku napovídá, motorsport není jen o sezení za volantem. Aktivit spojených se jménem Jan Černý je hned několik. Závodník se aktivně podílí na podpoře mladých talentů českého rallysportu v rámci své JC Academy. Pod hlavičkou několikanásobného vicemistra MČR závodí Filip Kohn a Martin Knápek.


„Moc rád pomáhám jakýmkoliv závodníkům, o kterých vím, že jsem jim něco schopen předat. O to víc, když je to mladý závodník, a já mohu sledovat jeho progres. Jsem rád, když mu mohu předat své zkušenosti a hlavně když mu mohu ukázat věci, kterým se má vyvarovat.

Je hezké vidět, jak se kluci zlepšují, zrychlují a celkově jak na sobě pracují. Není to jen o samotné jízdě, ale opět i o fyzické a psychické přípravě. Chybět nesmí ani znalost techniky, aby si opravil při problémech na přejezdech auto nebo vyměnit kolo. Důležitý je také marketing a obchod, protože motorsport je komplexní věc.”



PR 22.2.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar