Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

J.Černý - Na barumce jsme si prohráli Evropu

Pro Jana Černého a Peugeot Černý Racing team nedopadla Barum Rally rozhodně podle představ a v boji o titul juniorského mistra tým ztratil šanci. A jak vypadá jeho další plán?

Klíčová soutěž sezony se nepovedla a tým tak přišel o šanci bojovat o titul juniorských mistrů Evropy JERC. Sezónu začal Jan Černý vítězstvím v ledovém Lotyšsku a poté v Irsku. Pak ale přišly havárie na Azorských ostrovech a v poslední rychlostní zkoušce Ypres Rally. Barum Rally tak byla poslední šancí, kdy se dal vývoj sezony obrátit k dobrému.

„Na barumku jsme se připravovali, jak jen to šlo. Sám na sobě jsem ale cítil, že není vše v takové pohodě, jak bych si představoval. Dvě rány v průběhu sezony nám dost zamávaly s rozpočtem a na Ypres Rally jsme odjeli jen díky podpoře nadačního fondu Autoklubu ČR. I před barumkou jsem musel řešit skutečně existenční záležitosti chodu týmu, ale nakonec se vše povedlo a odstartovali jsme,“ vysvětluje Jan Černý.

Už v úvodu zlínské soutěže ale bylo na výkonu posádky Jan Černý – Pavel Kohout cítit, že není vše v pořádku. „Na městské rychlostní zkoušce to bylo o tom neudělat chybu. Chtěl jsem ji vyhrát, ale nestačil jsem si před jejím startem odfouknout tlak z kol, protože jsem předpokládal, že bude zpoždění mezi časovkou a startem. Dojeli jsme tady navíc jednoho ze soupeřů a to nás trochu zpomalilo. V sobotu ráno mi nesedly Slušovice a já tam od soupeřů opět dostal nějaké vteřiny. Chyba byla ve mně. Ztrácel jsem v pomalých odbočeních, kam jsem přijel příliš agresivně, šel pozdě na brzdy a auto se mi zastavovalo. Věděl jsem ale, že na Trojáku a Semetíně umíme zatáhnout. V polovině Trojáku jsme ale dostali defekt a museli kolo vyměnit. Nedalo se pokračovat dál, hrozilo poškození vozu. Neuvědomuji si, že bych něco trefil. Dost mě to zlomilo, protože bylo jasné, že souboj v juniorech bude o vteřinách. Dal jsem tedy vše do následující rychlostní zkoušky Semetín, kde ale přišel druhý defekt a v tu chvíli jsem měl chuť soutěž úplně vzdát. Ztráta byla obrovská a bylo jasné, že jen zázrak, nebo chyba soupeřů nás může vrátit do hry,“ popisuje pocity Jan Černý.

Dva defekty pneumatik na týmovém Peugeotu 208 R2 doplnily totální Waterloo továrních Peugeotů 208 T16m které po této sekci v Barum Rally už také nepokračovaly. „Musím přiznat, že jsem se pak těžko dokázal koncentrovat na další jízdu a pokračování v soutěži. Byl jsem nesoustředěný a dělal jsem chyby. K rychlé jízdě měl můj nedělní výkon daleko. Momentálně řešíme co dál. Je jasné, že Evropa je ztracena a já už se příliš necítím na další závodění s dvoukolkou. Moc rád bych sedl do silnější čtyřkolky, ale nedaří se nám zajistit rozpočet. Finanční rozdíl je obrovský a my bychom potřebovali silného partnera. Stojíme teď trochu na rozcestí a já řeším, co dál a zatím opravdu nevím, kam se budou naše další kroky ubírat, „ uzavírá Jan Černý.

Výsledkem snažení Peugeot Černý Racing Týmu na Barum Rally bylo nakonec jen šesté místo mezi evropskými juniory a druhé místo ve třídě 6 v hodnocení MMČR.


PR 9.9.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar