Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Francois Delecour - V Pačejově pojedu hned naplno

Invelt Rally Pačejov je teprve podruhé součástí Mistrovství České republiky, ačkoliv se jede o víkendu již 42. ročník, tak přivítá na startu další soutěžní hvězdu. Po Jimmy McRaeovi a Hennigu Solbergovi to bude Francois Delecour.

Přijal tak pozvání ing.Jiřího Jirovce, aby na soutěži pilotoval nový vůz Alpine 110 Rally RGT, s nímž by se měl objevovat jeho syn Jakub. První rally absolvoval Francois Delecour již v 18 letech na Rallye des Routes, prvním startem ve světovém šampionátu byla Rallye Monte Carlo 1984 s Talbotem Samba.


V roce 1991 se mu splnil sen, když se dostal do továrního týmu Ford M-Sport. Spolujezdkyní se stala Anne-Chantal. Hned při své premiéře s továrním Fordem Sierra Cosworth RS 4x4 dlouho vedl na Rallye Monte Carlo, ale nakonec kvůli poškozenému zavěšení závod skončil třetí.
Naposledy se objevil v roce 2002 na RAC Rallye s Mitsubishi Galant. Vyhrál čtyři světové rallye – 1993 Portugalsko, Korsika, Katalánsko, druhý dojel v Rallye Monte Carlo a RAC, což mu vyneslo titul vicemistra světa. Čtvrté vítězství přidal o rok později v Monte Carlu.



Během kariéry vystřídal hodně vozů, ale jak na tiskové konferenci přiznal, nejraději vzpomíná na Peugeot 306 Maxi, s nímž dokázal zvítězil v Rally Korsika. "To bylo auto snů. Točilo deset tisíc, skvělý podvozek a přestože mělo pouze pohon jedné nápravy, tak mohl soupeřit se čtyřkolkami i na mokru,“ přiznal Delecour. Nedávno přijal nabídku Sebastiena Loeba, jestli si nechce zajet rally s tímto vozem, na což sympatický Francouz, který koncem srpna oslavil 59. narozeniny, odpověděl“ – „taková nabídka se neodmítá“.



Na dotaz, jaký automobil by si vybral pro Rallye Pačejov ze sbírky Jiřího Jírovce bez rozmýšlení odpověděl – Ford Escort RS 2000. Ten automobil, s nímž Robert Droogmanns dvakrát vyhrál Rallye Škoda. Vůz ve sbírce ale není ten úspěšný originál ze škodovky.



Dnes absolvoval krátký test s vozem Alpine, která pro něj není nic nového, protože stejný automobil má doma a už s ním jel několik rallye. „Alpina je určitě konkurenceschopná zajízdět místa v první pětce mezi automobily kategorie R5.To ostatně dokázal Robert Cédric třetím místem při nedávné Rallye Coeur de France a my jsme s ním vloni dojeli na soutěži v Itálii čtvrtí. V Pačejově pojedu od začátku naplno. Tak jak jsem zvyklý, protože rallye je můj život,“ dodal Delecour.



Jeho spolujezdkyně Sabrina de Castelli, pocházející z Korsiky u nás již startovala v roce 2010 na Barum rally s Pierrem Campanou s Renaultem Clio R3. Soutěž nedokončili pro ulomené kolo na rychlostní zkoušce Pindula. Asi právě proto jí tato zkouška utkvěla v paměti.

Do Rally Invelt Pačejov odstartují s číslem 16, tedy za kompletní domácí špičkou.



JL 29.9. 2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar