Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Formule 4 Abarth pro mladé jezdce

Abarth se rozhodl podpořit mladé talentované jezdce a první ročník italského šampionátu ACI-Sport F4, a to jednak sponzorováním celého seriálu a jednak tím, že je výhradním dodavatelem motorů pro všechny vozy.

Šampionát organizovaný federací automobilového sportu FIA představuje nový seriál a první krok na cestě k profesionálnímu závodění. Mladým jezdcům poskytuje příležitost získat zkušenosti za volantem skutečného monopostu.

Podle regulí FIA jsou všechny monoposty vybavené motorem 1.4 turbo T-Jet o výkonu 160 k, který je odvozen od jednotky používané v silničních modelech 500 a závodních vozech Abarth účastnících se pohárů Abarth Selenia. Výkon formule F4, tedy základního motoru 1.4 T-Jet, je omezen na 160 k při 5500/min a musí být respektován všemi týmy. Točivý moment dosahuje 240 Nm při 3500/min. Jedná se o stejný agregát, jaký pohání Abarth 500 Assetto Corse, 695 Assetto Corse a Abarth 695 Assetto Corse Evoluzione. V posledních šesti letech podává největší výkon 215 k a stále potvrzuje svou univerzálnost, robustnost a spolehlivost.


Vítězem prvního ročníku se stal šestnáctiletý Kanaďan Lance Stroll z týmu Prema Power Team. Vítězstvím na okruhu Vallelunga si zajistil celkové prvenství již dva závody před koncem sezony, tedy po šesti z osmi podniků. Seriálu se letos účastnilo dvacet dva jezdců z deseti zemí. Každý podnik zahrnuje tři závody podle regulí italského šampionátu formule 4, což znamená, že vítězstvím v deseti z patnácti závodů se mladý jezdec stal matematicky držitelem titulu.
Zapojení Abarthu do seriálu umožňuje mnoha novým talentům, aby předvedli svou bojovnost a dovednosti. Abarth tak činí již od roku 2009. V sezoně 2013 se utkalo přes 150 jezdců v 50 podnicích v pěti různých šampionátech. Čtveřice prvních jezdců šampionátu Abarth Selenia Europa a Italia je mladší než 22 let.

Velkolepé a napínavé byly také poháry Abarth Selenia Europa a Abarth Selenia Italia v rámci kterých Abarthy 500, konkrétně 500 Assetto Corse, 695 Assetto Corse a letos nově 695 Assetto Corse Evo, soutěží na nejlepších evropských okruzích. Celý podnik získal na důležitosti zařazením do platformy WTCC (World Touring Car Championship).

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar