Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Evropský autokros v Nové Pace začíná

Dnes začínají ve Štikovské rokli technické přejímky k třetímu závodu evropského šampionátu. Opozdilci se k ní mohou za poplatek dostavit ještě zítra ráno. V 9 hodin, kdy začínají tréninky, už budeme vědět, kolik nakonec dorazilo jezdců ze 140 přihlášených.

J.Hošek a W.Albers

J.Hošek a W.Albers

Bratři Anacletové

Bratři Anacletové

Jan Brožek

Jan Brožek

O autokros v Nové Pace je vždy velký zájem, ale takový počet pořadatelé opravdu nepamatují. A uvidíme také, kolik diváků dá ve vedru přednost evropskému autokrosovému svátku před koupání. Novopacký pivovar má však v zásobě připraven dostatek tekutin, nejen piva, ale i limonád a vody.

V Nové Pace jsou všichni favorité čtyř divizí, ale i mnoho dalších jezdců, kteří Evropu pravidelně nejezdí, ale zdejší trať si nemohou nechat ujít. Mezi jezdci panuje názor, že kdo nejel Novou Paku, nejen autokros. A něco pravdy na tom bude, protože žádná jiná trať nemá takové převýšení jako naše. Většina evropských tratí je spíš plochá. Třeba výjezd po startu na horizont do pravé zatáčky je stejný adrenalin jako prudký sjezd od depa zakončený prudkou levou, a to už vyžaduje pořádnou dávku odvahy.

Poprvé se pojede podle nových pravidel, což je pro diváky přínosem, pro jezdce naopak další zátěží. „Dřív jsme si klidně mohli třetí rozjížďku dovolit vynechat, a kdo byl mezi prvními pěti, měl jistý postup do hlavního finále. Dneska sice taky můžeme třetí rozjížďku vynechat. Ale prvních dvacet postoupí do dvou semifinálových jízd a prvních pět teprve potom do finále. Body do ME získáváme po rozjížďkách a ve finále. Může se klidně stát, že vítěz finále není vítězem celého závodu,“ vysvětluje novinku v předpisech Václav Fejfar, domácí jezdec a miláček diváků.

Se Škodou Fabia S2000 vyhrál zatím oba předchozí závody s plným počtem bodů. V Nové Pace bude chtít přidat další, ale v cestě mu budou stát například Ota Výborný s Mitsubishi Colt nebo Paulius Pleskovas s Fordem Focus a další jezdci. Chybět nebudou ani otec a syn Brožkové, Miroslav Neumann, Aleš Fučík, Pavel Svoboda a novou Škodu Fabia představí i Jan Bartoš.

Vrcholem autokrosu jsou Super Buggy, až čtyřlitrová „monstra“ o výkonu 500 k. Můžeme je nazvat i formulí 1 v terénu. Tady je startovní pole hodně vyrovnané, šanci vyhrát má minimálně deset jezdců – Němci Stubbe a Hinnenkamp, Holanďané Callaghan, de Jong, Albers, Bertelen, Francouzi Dufour a bratři Anacletové. Naši jezdci letos zatím tak trochu vyklidili pozice. V prvním závodě dojel Petr Turek druhý, v druhém pak Jakub Kubíček pátý. Oba, stejně jako třeba Jaroslav Hošek, Roman Keřka, Jiří Formánek, Vladislav Štětina budou chtít před domácím publikem napravit reputaci. Z našich jezdců, kteří Evropu nejezdí, jsou přihlášeni například Jan Smrž, Marek Stloukal, Boris Vaculík atd. Na startu této divize, stejně jako D1600 by se mělo objevit více než pět desítek jezdců.

Tvrdé souboje, někdy až za hranicí regulérnosti, se odehrávají i v divizi 1600, v níž si vedou zatím z našich nejlépe Marek Sekanina a Vít Nosálek, kteří jsou v průběžné klasifikaci na třetím a čtvrtém místě. Na prvních dvou místech jsou Francouzi Tafani a Feuillade, kteří vyhrál po jednom závodě. Ale vyhrát budou chtít i Mandel, Peters, Lagodny, Buddelmayer a další.

A dostáváme se k Junior Buggy, ke jsou na prvním dvou místech Milan Vaněk a Filip Šmíd, čtvrtý pak Adam Prokop. Mezi ně se vklínil Max Schanen z Lucemburka. V této divizi startuje také Adélka Zoubková.

V sobotu i v neděli začínají závody v 9 hodin, v sobotu jsou na programu tréninky a od 15.45 h první série rozjížděk. V neděli se už jen závody až do pozdních odpoledních hodin.

Výsledky můžete sledovat na www.chroborace.cz

J.Lasík
3.7.2015

Průběžné pořadí ME


Super Buggy

1.Stubbe45
2.de Jong45
3.Hinnenkamp43
4.Bartels37
5.Boks34
6.Callaghan33
7.Anacleto T32
8.Kubíček31
9.Anacleto D.30
10.Albers25




Buggy 1600

1.Tafani55
2.Feuillade52
3.Sekanina41
4.Nosálek36
5.Mandel31
6.Lagodny29
7.Peters28
8.Mahlmann27
9.Buddelmayer26
10.Laubach22





Touring Autocross
1.Fejfar70
2.Výborný58
3.Pleskovas50
4.Neumann46
5.Fučík40
6.Brožek J.39
7.Brožek L.37
8.Ervandian34
9.Ottoboni26
10.Egg20





Junior Buggy
1.Vaněk64
2.Šmíd63
3.Schanen44
4.Prokop42
5.Pähler41
6.Ovčarov36
7.de Putten34
8.Novák33
9.Holzleitner30
10.Grencis29

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar