Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Erik Cais - jak přijít o vítězství

Měl na dosah neskutečný úspěch! Jenže pár kilometrů před cílem o něj přišel kvůli havárii. Erik Cais na Barum Rally Zlín po chybě vyjel z tratě a nedokázal tak udržet své vedení. K události došlo v závěrečné rychlostní zkoušce.

Ještě před ní držel dvacetivteřinový náskok na pozdějšího vítěze Jana Kopeckého. „Těžké je v tuto chvíli hledat slova. Erik ve 22 letech sahal po vítězství, stal by se nejmladším vítězem Barumky. Jenže o vše přišel na poslední erzetě, chybělo nějakých osm kilometrů,“ prohlásil Jaroslav Orsák, šéf týmu Orsák Rallysport. Cais a jeho navigátorka Jindřiška Žáková jsou v pořádku.


Vše se vyvíjelo až pohádkově. Na Barum rally Zlín závodil Cais poprvé v nejvyšší kategorii. A vedl si naprosto skvěle! Vždyť pilot Fordu Fiesta Rally2 ovládl sobotní etapu. Celkem vyhrál sedm rychlostních zkoušek, čtyři z nich v neděli. „V takové výsledky jsme ani nedoufali. Je něco neuvěřitelné vést Barum Rally, kterou jedu potřetí v životě,“ říkal Cais po sobotním dni.


Před poslední erzetou držel 20 vteřin náskoku na Kopeckého a 40 vteřin na zkušeného Nora Andrese Mikkelsena. Ve dvanácté rychlostní zkoušce dokázal zvítězit o dvanáct vteřin.
Jenže k zvratu došlo k poslední rychlostní zkoušce na Májové. I když si Cais prioritně přál udržet minimálně podium, nakonec do cíle vůbec nedojel. „Erikovi to uklouzlo v pravé zatáčce na blátě. Byl až moc opatrný, o skvělý výsledek nechtěl přijít, dával si pozor na chybu. Z té obavy ale bohužel vyplynulo, že chybu udělal. Přitom v předchozím průjezdu erzety vyhrál o třináct vteřin. Autu skoro nic není,“ popsal Orsák nedělní událost. „Věřím, že tato havárie ho posune dál. Dneska jsme plní emocí, ale zítra se už budeme upínat k dalším závodům.“


Po chybě v pravotočivé zatáčce se začal ihned omlouvat své navigátorce Jindřišce Žákové. „Chtěla to vyhrát stejně jako já. Po vystoupení z vozu jsme si oba poplakali. Měl jsem ohromný vztek sám na sebe. Tým, naši partneři, rodina a diváci mě neskutečně podrželi. Moc jim za to děkuji,“ prohlásil Cais, který se už připravuje na další podnik evropského šampionátu na Azorských ostrovech.


V neděli se mu těžce usínalo. Vždyť se mohl stát nejmladším vítězem slavné barumky. Během pondělního dopoledne se už opět proháněl v závodním voze. „Absolvoval jsem kratičký test, najel jenom pár kilometrů. Šlo o to, abych neměl nějaký psychický blok po té ráně. To určitě nehrozí. Udělal jsem jezdeckou chybu, za kterou jsem zaplatil,“ tvrdil 22letý Cais, kterému po havárii nic nebylo. Stejně jako jeho navigátorce. „Byl to mírný náraz, lehce jsem si narazil loket o dveře a trochu mi bolí krk. To jsou běžné maličkosti, které člověk nevnímá. Zažil jsem horší věci na kole. Po fyzické a psychické stránce jsem v pořádku.“
Talentovaný pilot, který poprvé na barumce závodil v nejvyšší kategorii, chtěl v poslední erzetě hlavně dojet do cíle. A tak volil trochu opatrnější strategii. „Možná více, než jsem měl, což se vymstilo. Mnoho lidí si bude myslet, že jsem jel na zkoušce moc rychle, proto došlo k havárii. Jenže já myslím, že to bylo naopak. Byla to pro mě ohromná zkušenost, která mě pro budoucnost posilní,“ dodal Cais, který je moc vděčný za reakce jeho soupeřů nebo dalších závodníků.





PR 30.8.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar