Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Eliška Plná - Chci být nejlepší

Letos poprvé vstoupila do Junior buggy teprve jedenáctiletá Eliška Plná, která už od dvou let jezdila po autokrosech s tatínkem Rosťou jako divák. Kdo se zajímá o automobilový sport, tak ví, že Rosťa Plný je několikanásobným účastníkem dakarských maratonů v roli spolujezdce s Martinem Kolomým.

Není tedy divu, že jeho dcera Eliška propadla terénním závodům a pomalu ale jistě stoupá vzhůru.Poprvé na sebe upozornila při Setkání mistrů v roce 2021, kde v jízdě o třetí místo porazila Jaroslava Hoška. Podruhé, když v Humpolci skončila třetí v tréninku. Tehdy mi maminka prozradila, že je málo průbojná a nechá se často předjet. Další závod ji vyvedl z omylu. Ve finále dlouho jezdila na čtvrtém místě a odolávala útokům mnohem zkušenějšího Šafránka. Nakonec dojela pátá, ale Duřta už před sebe nepustila.


Kdo stojí za nápadem jezdit autokros?

To je přeci jasný, taťka, s nímž jsem jezdila od dvou let na závody jako divák. V roce 2017jsem v Přerově během evropského autokrosu sedla poprvé do malé buggynky RB160. Tehdy tam Autoklub ČR pořádal nábor talentů. Následně zavolali, jestli se nechci zúčastnit akademie na autodromu v Mostě pro závodníky ve věku 5-8 let, kteří nevlastní licenci. Ze 27 účastníků jsem vyhrála. Díky výhře jsem obdržela pronájem vozidla, motorů a zaplacené startovné na podniky pořádané Autoklubem ČR v roce 2018.



Od kolika let tedy závodíte?

Jezdím od sedmi let. Prošla jsem divizí Racer Buggy 160 a jako úplný nováček po sečtení všech výsledků skončila v mistrovství republiky třetí. Další rok jsem přestoupila do Racer Buggy 125. A také tady jsem obsadila třetí příčku. Racer Buggy 250 jsem přeskočila a rovnou začala závodit v divizi Junior Buggy. Po dvou závodech v Humpolci a Matschenbergu jsem zatím na sedmém místě.


O kolik je zhruba Junior buggy dražší než Racer Buggy.


Z našeho pohledu, co rodiče investovali za nákup stroje a náhradních dílů a pneumatik je Juniorka asi dvakrát tolik dražší.



Jaké máte cíle do budoucna?

Letos bych se chtěla podívat v nějakém závodě i na stupně vítězů a celkově na konci sezóny páté místo by byl velký úspěch. Chtěla bych jet celou Evropu, ale kvůli věku můžu až v roce 2023. Přesto se budu snažit v druhé polovině sezóny zajet co nejlépe a posbírat hodně zkušeností. Nejoblíbenější tratě jsou hlavně Sedlčany a Nová Paka.



Prozraďte o sobě pár slov.

Je mi jedenáct let a jsem nejmladší ve své divizi Junior Buggy. Měřím 148 cm a vážím jen 33 kilogramů. Mimo jiné chodím velice ráda na atletiku. Ráda čtu, lyžuji a nějaký čas si najdu i na školu (Pozn. red. propívá s vyznamenáním).



Eliška Plná dělá vše naplno a v tom co zrovna dělá, tak chce uspět a být nejlepší. Její pětiletý bráška Adámek zatím k motosportu moc netíhne. Největší oporu má ve svém tatínkovi, který autokrosem žije. Je rádcem, mechanikem, manažérem a také sponzorem.




JL 2.8.2022


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar