Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Edda Cup o víkendu v Radotíně

O posledním červnovém víkendu se na trati mezi Radotínem a Zadní Kopaninou skuteční dva závody automobilů do vrchu. Pátým závodem se tak uzavře první polovina Českého mistrovství závodů automobilů do vrchu - Edda cupu. Tento závod má všechny předpoklady stát se vrcholem letošní sezóny.

Závodníky čeká atraktivní trať, po které už v šedesátých a sedmdesátých letech vedly rychlostní zkoušky populární Rallye Berounka a Rallye Praha a v nedávné minulosti Pražského rallysprintu. Závod na této trati je mezi jezdci velmi oblíbený a tak není divu, že se přihlásilo 128 závodníků v kategoriích produkčních aut, závodních speciálů a historických závodních automobilů. Mezi nimi samozřejmě nebude chybět nikdo ze špiček průběžného hodnocení Edda cupu, zatím nejlepší v závodních speciálech je Tomáš Kučera, v produkčních vozech Martin Lev a v historikách Petr Žáček.

Kvalitní jsou ovšem i jezdci z dalšího pořadí, jsou třídy, kde se na startu sejde deset a víc jezdců a na vítězství si může dělat naději i pět závodníků. Velmi napínavé boje probíhají např. v produkčních i závodních šestnáctistovkách, velmi silné obsazení bude mít i nejsilnější třída závodních speciálů, kde budou největšími favority T. Kučera, T. Košek a J. Bazevičius, se kterými se bude snažit držet krok dvojice závodníků na Porsche GT3 z vlastně domácího týmu Luka motorsport. Ze závodu bude pořízen 20minutový záznam pro TV Sport 5.

Diváky i odbornou veřejností je velmi vysoko hodnocena kategorie historických závodních automobilů do roku výroby 1985. V Radotíně se na start postaví více než padesát těchto vozů, které psaly historii automobilových závodů. O zapsání do historických tabulek seriálu si žádá třída H1300, kde je přihlášeno 25 jezdců! Samozřejmě se představí celá plejáda škodovek s motorem vzadu od Škody 1000 MB J. Hanilce a D. Ježka až po vrchol řady Škody 130 LR J. Vosmeka a R. Petra. Na Škodě 130 L bude závodit i německý jezdec Antti Hoheisel. Škodovkám se budou snažit sekundovat L. Prokopec na Mini Cooperu a V. Vrabec s Lancií Fulvia a J. Čermák jr. na Autobianchi. V nejsilnější třídě historiků bude nejzajímavější duel mezi P. Žáčkem na Audi Sport Quattro S1 a J. Rejkou na dvanáctiválcovém Jaguaru XJS. Asi největší historickou hodnotu bude mít vůz S. Hajdůška, Tatra 603-2 B5, která sklízela vavříny v šedesátých letech na slavném Marathonu de la Route.


Jarda Malík 24.6.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar