Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dvě ženy v DTM: Ickxová s Audi

Poprvé od roku 1996 se objeví v německém šampionátu DTM opět zástupkyně něžného pohlaví, a ne jedna, ale hned dvě. Audi angažovala Belgičanku Vaninu Ickxovou, dceru legendárního Jacky Ickxe. Mercedes nabídl kokpit Angličance Sussie Stoddartové.

V letech 1991 a 96 ztrpčovala život mužům Ellen Lohrová, která jako jediná žena zvítězila s Mercedesem v jednom závodě a porazila mj. Keke Rosberga. Dnes zkouší štěstí v dálkových maratonech. Ještě před ní usedala do BMW Annette Meeuvissenová.
Papírově by měla mít větší šanci Vanina Ickxová, která má za sebou už

bohaté zkušenosti. Na jedné z fotografií je se svým otcem, šestinásobným vítězem Le Mans a pilotem F1 a Tomem Kristensenem, jenž má na kontě 7 zlatých věnců. Svoji kariéru začala poměrně pozdě, až v 21 letech, resp. v roce 1996. Po dílčích úspěších v cestovních automobilech vystoupila na stupně vítězů ve své třídě v závodě 24 hodin Spa. Tím na sebe poprvé výrazně upozornila. Po vzoru svého otce několikrát vyzkoušela Le Mans i Dakar a vloni skončila o jeden bod čtvrtá v sérii Le Mans Endurance za volantem prototypu Dallara Judd.
V týmu Audi je v pořadí třetí ženou, která dostane příležitost zúročit své zkušenosti. První byla Michele Moutonová, která s quattrem vyhrála čtyři světové rallye a v roce 1992 skončila v boji o titul těsně druhá. V 90.letech usedala do kokpitu A4 STW Tamara Vidaliová. Obě ukázaly, že se také žena může prosadit v motoristickém sportu.
„Hodně se těším na novou výzvu, startovat s Audi v DTM. Vedle F1 je DTM nejpopulárnější světovou sérií a určitě nejtvrdší. Vím, že to nebudu mít lehké“, říká Belgičanka narozená 16.února1975 v Bruselu a žijící ve Wiesbadenu.
Promovaná bioložka miluje, i přes svoji drobnou postavu (výška 1,55 m, hmotnost 50 kg), adrenalin a dobrodružství. Skáče padákem, jako první žena překonala s ultralehkým letadlem kanál La Manche a rychlostí 136 km/h drží světový rekord v jízdě na lyžích ze skokanského můstku.
S Ickxovou přichází do DTM také nový tým – Dr.Colina Kollese, který dosud šéfoval týmu Midland ve Formuli 1. Za půl milionu eur získal dvě ojetá Audi, které v závodech nasadí jako tzv. zákaznický tým. Jaký potenciál v sobě vozy z roku 2004 skrývají ukázal vloni Abt, když dojel na Norisringu druhý a celkově skončil devátý.
Jezdci Audi pro rok 2006: Kristensen, Tomczyk, Ekström, Frentzen (model 06), Abt, Kaffer, Stippler, Scheider (05), Ickxová (04).

Jindřich Lasík

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar