Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dominik Stříteský debutoval v evropském šampionátu v rallye

Bezprecedentních téměř padesát vozů nejvyšší kategorie Mistrovství Evropy, záplava mimořádně silných domácích jezdců a první krok Dominika Střítestkého do Mistrovství Evropy, to byla pro náš tým letošní Rally di Roma Capitale.

Pátý start Dominika ve voze R5 v tak silné konkurenci měl jeden hlavní cíl – nasbírat zkušenosti a poučit se do budoucnosti jak pro jezdce, tak pro tým. Tento cíl se podařilo splnit, přestože to nebylo úplně snadné. Povrchy tratí a charakter rychlostních zkoušek jsou zásadně odlišné od tratí v Česku a jejich specifickým podmínkám se musí přizpůsobit nastavení vozu i práce s pneumatikami. V plánu bylo se první den soustředit na přizpůsobování a přivykání neznámým podmínkám a po jejich vyhodnocení se snažit ve druhém dnu postupně zrychlovat. Tomuto plánu odpovídal i Dominikův postup výsledkovou listinou a výsledky v nedělních rychlostních zkouškách. Účast v Rally di Roma Capitale byla velkou školou, která nám ukázala i některé rezervy, na jejichž využití se v budoucnu zaměříme.


Jaroslav Vančík, šéf teamu, hodnotí účast v Itálii pozitivně. „To, co jsme tam viděli a prožili, bylo velkou školou. Jelo se strašně rychle a nekompromisně. Dominik obstál ve zvykání si na úplně nové neznámé podmínky a nezaostával ve srovnání s mladými místními jezdci, například s o pár let starším Alessaiem Profetou. Už si dokážeme lépe představit, jak těžké je to na tratích Evropy i kolik úsilí vyžaduje od našich jezdců dosažení takového výsledku, jaký jsme viděli třeba u Erika Caise. Chtěl bych ještě jednou také poděkovat ŚKODA MOTORSPORT, která nám umožnila přesměrovat prostředky ušetřené v Rally Bohemia tímto směrem a Autoklubu České republiky za podporu.“


Eduard Skaba, jednatel společnosti Autocentrála Hlučín s.r.o., která zaštiťuje dealerský tým v mistrovství ČR byl také spokojen. „Dominik se rychle vyrovnal s novými podmínkami a jeho dvanáctý čas v závěrečné rychlostní zkoušce je toho důkazem. Další zkouška se odbude doma, na Barum rally, na kterou se všichni velmi těšíme a doufáme v dobrý výsledek i v rámci Mistrovství Evropy.“


Nespokojen nebyl ani Dominik. „Zpočátku jsem se trochu hledal, všechno bylo nové a všechno bylo odlišné od toho, na co jsem si zatím zvykal včetně například povinnosti komunikace s médii po RZ. Všechno to byla zkušenost. Ukazuje se také, že opravdu není asfalt jako asfalt. Italské RZ byly opravdu unikátní a nebylo pro mě lehké se s nimi ze začátku popasovat. Po vlažném sobotním začátku jsme se ale v neděli dokázali lépe adaptovat na zdejší cesty a jednotlivé ztráty na RZ jsme začali snižovat. Možná jsme mohli ještě zrychlit, ale chci hledat hranici postupným zrychlováním a nechtěl jsem riskovat případnou krizi. Jeli jsme tam hlavně pro zkušenosti a ty bychom nedojetím nezískali. Jsem hodně rád, že jsme neměli ten nejmenší incident a auto nedoznalo žádné újmy“. Příští rally bude pro tým jubilejní 50. ročník Barum rally v našem téměř domovském Zlíně.



PR 30.7.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar