Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Domácí šampionát v rallye slibuje pěknou podívanou

V mistrovství republiky bojovaly v loňském roce o přední příčky pouze posádky s vozy Škoda Fabia R5 a Ford Fiesta R5, letos bude šampionát obohacený ještě o Volkswagen Polo R5 a Hyundai i20 R5. Už na prvním podniku, kterým je příští týden Valašská rally, se mohou diváci těšit na více než dvacet špičkových automobilů.

Nejvíce posádek pojede se Škodou Fabia R5, pro které bude měřítkem opět Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem. Do škodovky se vrací od Fordu příbramský Jan Černý: „Návrat do Škody Fabia R5 beru před startem nové sezony jako pozitivum. I když je Ford Fiesta R5 špičkové auto, tak mému jezdeckému stylu asi více vyhovuje Fabia R5, která aktuálně představuje nejlepší dostupnou techniku kategorie R5. Uvidíme, co přinese letošní sezona, kdy se do bojů zapojí hned tři nové vozy R5. My do prvních soutěží MČR odstartujeme s pronajatou Škodou Fabia R5 od týmu Keane Motorsport. Teď se ale s Petrem plně soustředíme na start letošní sezony a chceme být připravení a dobře rozjetí. Loni se nám osvědčil start v Rakousku na Rebenland rally a o následujícím víkendu tam chceme odstartovat s cílem testovat auto a dostat se zpět do ostrého tempa. V závodním autě jsem teď neseděl skoro půl roku a věřím, že se mi po té době podaří najít volant a pedály."


Když nepočítáme dva volné rallysprinty v závěru roku, tak s Fabií R5 má už zkušenosti Václav Kopáček, který si zimní přestávku vyplňuje starty se Subaru na blízkém východě.
Dalšími jezdci jsou Filip Mareš, Roman Odložilík, Tomáš Pospíšilík, Miroslav Jakeš, Karel Trojan, Karel Štochl, Patrik Rujbr. Ze Slovenska jsou přihlášeni úřadující šampion Martin Koči, Jozef Béreš ml. Poprvé si auto vyzkouší Martin Březík a Jan Jelínek.

Fordu zůstávají věrní jen Václav Pech a Ondřej Bisaha, naopak se stejnými vozy pojedou poprvé Štěpán Zabloudil, Karel Trněný (opouští Škodu Fabia WRC), Jarek Orsák, Slovák Richard Čech nebo Polák Tomasz Kasperczyk.

A teď k novinkám. Vojtěch Štajf už testoval Polo R5, a se stejným vozem se objeví ve vybraných soutěžích Polák Grzegorz Grzyb. Na Hyundai i20 R5 sází Martin Vlček (odešel od Fordu) i Petr Trnovec a ve Vsetíně k nim přibude ještě Maciej Lubiak.

„Velice náš těší, že závodní speciál Hyundai i20 R5 má nově také českého majitele. Tento model disponuje špičkovou technikou, kterou v ČR v loňském roce prezentoval světový Dani Sordo na Barum Czech Rally nebo Ondřej Bisaha na Pražském Rallysprintu. Je nám proto potěšením, že se nyní můžeme pravidelně těšit také na výsledky Martina Vlčka a jeho týmu KOWAX racing,“ říká Jan Pohorský, zástupce společnosti Hyundai Motor Czech.

Diváci nebudou ochuzeni ani o automobily kategorie WRC – Jan Dohnal opět vyjede s Fordem Focus WRC a Jaroslav Melichárek s Fordem Fiesta WRC. Na tratě rychlostních zkoušek se vrací mistr Slovenska v závodech do vrchu Věroslav Cvrček se Škodou Fabia S2000.
Do první mistrovské soutěže, která je započítávaná i do mistrovství Slovenska je přihlášeno celkem 85 posádek (SK 20).



JL 19.3.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar