Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Do Klatov se chystá přes 160 posádek

Velkou soutěžáckou událostí budou jak jubilejní 30. Historic Vltava Rallye, tak také 56. Rallye Šumava Klatovy. Na oba podniky se přihlásily desítky posádek v čele obhájců loňských klatovských prvenství Jan Kopecký, Jiří Káňa i Ital ´Zippo´. Veškeré informace o soutěžích jsou uvedeny na nově upravených klubových stránkách www.pamk.cz .

K tratím klatovských soutěží se po třech letech vrátí diváci a budou mít nač se dívat. Pohled do startovních listin ukazuje, že se bude jednat o jeden z nejkvalitněji obsazených ročníků posledních let. Do 30. Historic Vltava Rallye se přihlásilo dokonce 89 dvojic, přičemž přes čtyřicet jich bude zápolit v pestře obsazeném mezinárodním klání.

Uvidíme borce z osmnácti zemí celé Evropy, s nejnižšími startovními čísly pojedou Ital ´Zippo´ (Audi Quattro) a Rakušan Wagner (Porsche 911), kteří loni sváděli do poslední rychlostní zkoušky fantasticky vyrovnanou bitvu o vítězství. Zatímco tehdy to ale byla bitva právě těchto dvou vozů, letos se čekají souboje mnohem širšího pole jezdců. S trojkou pojede Švýcar Perroud (BMW M3), který ovládl úvodní podnik evropského šampionátu ve Španělsku a má na svém kontě už i mnoho úspěchů s moderními speciály kategorie R5.

Velmi podobně je na tom s výčtem úspěchů náš Vojtěch Štajf (Toyota Celica GT.Four ST165), který navíc loni dokázal v kategorii vozů první poloviny 70. let získat cenný titul mistra Evropy a bude mít na voze čtyřku. Pětka bude patřit Tiboru Érdimu (Ford Sierra RS Cosworth), který byl před pár lety právě pro Štajfa velkým soupeřem v kategorii ERC2 mistrovství Evropy - tuto ceněnou kategorii dokázal maďarský jezdec v letech 2017, 2018 a 2020 dokonce ovládnout. Se šestkou odstartuje (v Klatovech dobře známý) Fin Silvasti (Lancia Rally 037), který tu pravidelně bojuje o stupně vítězů.
Celá tato sestava navíc vyvrací slova o tom, že evropské závodění s historickými vozy je ´záležitostí starších pánů´. Jsou totiž vesměs o generaci mladší než Nor Jensen (BMW M3) a Švéd Myrsell (Ford Sierra RS Cosworth), kteří mají na své kontě v součtu pět vítězství z Historic Vltava Rallye nedávných let. Tentokrát ale na Seveřany čekají až startovní čísla 7 a 8, je totiž zřejmé, že to budou mít v souboji s mladšími závodníky extrémně těžké.

V záloze navíc čekají další hvězdy jako Fin Kirvesmäki (BMW M3) či třeba severoirský závodník McCormack (Ford Ecort RS1800), případně také bratr a strýc slavných španělských Carlosů - tedy Antonio Sainz (Subaru Legacy Turbo) a s nimi i mnozí a mnozí další jezdci. Jedinou mrzutostí je tak neúčast Itala ´Luckyho´, který v ročníku 2019 soutěž s vozem Lancia Delta Integrale ovládl a i tentokrát se do Klatov přihlásil, na poslední chvíli však poslal omluvenku a ze startovní listiny vypadl.

Výtečně obsazené budou i soutěže českého národního mistrovství. V rámci toho historického má o body zájem téměř padesát posádek v čele s rychlými fordy Jiřího Káni a Vlastimila Neumanna, a soudobých vozů se v Klatovech setká ještě větší počet.

Do 56. Rallye Šumava Klatovy by mělo odstartovat 69 dvojic, čestné startovní číslo 1 bude mít na Fordu Focusu WRC pětinásobný zdejší vítěz Václav Pech. Ještě o jedno šumavské prvenství navíc má na svém kontě Jan Kopecký, ten ale poveze na autě až trojku – na úvodním podniku letošního MČR jej totiž kromě Pecha porazil také Filip Mareš a zdá se, že právě tato trojice by měla svádět vyrovnané souboje o prvenství také v Pošumaví.

I oni ale budou mít v zádech další skvělé piloty Březíka, Stříteského, Vlčka, Cvrčka či Trojana, dá se ale čekat, že nejvíc fanoušků budou mít (kromě Pecha) u tratí Západočeši Kopáček, Talaš nebo Trněný.

Zajímavostí bude určitě premiérový start Petra Semeráda s Fordem Fiesta Rally3, po skvělých vystoupeních z úvodu sezóny se dají čekat i výtečné sportovní výkony Jaromíra Tarabuse a Jana Dohnala v kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou. Určitě bude tedy stát zato, shlédnout celé závodnické pole a počkat si třeba i na osm účastníků doplňkové Rally Šumava Legend. Jejich startovní listině vévodí slavní bratři Myslíkové, kteří v sedmdesátých a osmdesátých letech v barvách PAMK Klatovy a ČSAD Plzeň sbírali úspěchy a fanoušky nikdy svou jízdou nezklamali.



Karel Špaček, tiskové středisko
4.5.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar