Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Despres s Peugeotem vítězí v Silk Way Rally

Cyril Despres a David Castera proměnili dva starty ve dvě vítězství. Jako vítězové Silk Way Rally 2016 triumfují i letos poté, co vedli po celý druhý týden soutěže. Jejich Peugeot DKR nakonec zvítězil s náskokem jedné hodiny a pěti minut po 9599 kilometrech, z nichž 4094 km byly měřené úseky.

Peugeot tak vyšel ze Silk Way Rally 2017 neporažen, když byl ve vedení po celou dobu soutěže zásluhou posádek Sébastien Loeb/Daniel Elena, Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret a Cyril Despres/David Castera. Celkově Peugeot vyhrál deset etap, v sedmi se umístil na prvním a druhém místě a dvakrát obsadil všechny stupně vítězů.

Stéphane Peterhansel dojel na pátém místě, když vyhrál pět etap. Jejich šance na vítězství ukončila havárie ve čtvrté etapě, kdy ztratil dvě hodiny opravou vozu během etapy. Přesto se ze dna celkové klasifikace probojovával zpět mezi pět nejlepších. Kromě toho v závěrečných etapách plnil roli Despresova „anděla strážného“ a pomáhal mu udržet vedení tím, že mu byl během akce nablízku pro případ jakýchkoli problémů.

Despres po Loebově nehodě převzal vedení, neboť jel od startu do cíle bezchybně. Měl pouze dva problémy, když v prvním týdnu uvízl ve výmolu a když se usadil na vrcholu duny tři dny před koncem. Jednalo se však o menší potíže, které mu nezabránily udržet své dominantní vedení a potvrdit své druhé vítězství v kategorii automobilů po jeho vynikající kariéře na motocyklu.

Sébastien Loeb v soutěži vedl impozantním tempem po celý první týden a vyhrál celkem čtyři etapy. V době, kdy měl více než hodinový náskok, Loeb den po odpočinkovém dni v Urumqi havaroval, když jel mimo hlavní trať, aby se vyhnul kamenitému korytu řeky. Jeho vůz najel do odvodňovacího kanálu, silně se poškodil, a třebaže by nakonec bylo možné DKR Maxi opravit, Loeb měl vymknutý prst a nemohl pokračovat.


Peugeot tak jednoznačně potvrdil roli favorita, ale při pohledu do startovní listiny mu mohly konkurovat papírově jedině vozu MINI týmu X-raid. Nejlepším byl nakonec Američan Menzies na devátém místě se ztrátou čtyř hodin, ještě o hodinu více ztratil desátý Al-Rajhi.


Bruno Famin, ředitel Peugeot Sport / týmový manažer Peugeot Total
„Jak jsme očekávali, Silk Way Rally byla opět velice náročnou soutěží. Potvrdilo se to, když dva naše vozy postihly nehody. A naši jezdci rozhodně nebyli jediní, neboť mnoho soutěžících čelilo podobným problémům. Takže to byla velmi náročná soutěž. To je ale přesně to, co vyhledáváme, protože hledáme obtížné zkoušky, abychom naše vozy dobře připravili na Dakar. Celkově jsem byl velmi šťastný, nejen kvůli tempu, ale zejména ze spolehlivosti našich vozů. Kromě menšího problému s posilovým řízením, který měl Cyril, jsme u všech vozů neměli žádné větší problémy, což bylo velmi povzbuzující. Vypadá to, že Peugeot DKR Maxi je zdokonalením, neobjevily se dosud žádné nevýhody v porovnání se současným vozem. Gratuluji Cyrilovi Despresovi a Davidu Casterovi, kteří po celou soutěže pracovali bezchybně a dosáhli zde svého druhé vítězství. Když je Stéphane Peterhansel „Mr. Dakar“, tak si myslím, že nyní můžeme bezpečně říci, že Cyril Despres je „Mr. Silk Way“!“

Cyril Despres: „Byla to fantastická soutěž, obrovské dobrodružství a jsem velmi šťastný, že svým dalším vítězstvím zde jsem opět postoupil ve svém vývoji jako jezdec. Vyjet z Moskvy a dojet do Číny… to je skutečně úžasná akce. Během celé soutěže jsme spolu s Davidem neudělali větší chyby, což bylo pro vítězství skutečně rozhodující, a také to, že jsme měli spolehlivý vůz. Upřímně říkám, že si pořád myslím, že se jako jezdec v autě toho mám spoustu naučit. Stále je tu rozdíl mezi mou rychlostí ve srovnání s mými týmovými kolegy. To je něco, na čem bych chtěl pracovat. Ale vidím, že se rok od roku zlepšuji, což je velmi motivující, neboť vím, že to nejlepší teprve přijde. Nyní se těšíme na Rallye Dakar, kde jsme loni byli třetí, a tak je vítězství tady tou nejlepší přípravou.“


1.Despres – CasteraPeugeot 300841:46.25
2.Lavielle – GarcinBaicmotor+1:04.39
3.Han – MinSMG Buggy+1:11.29
4.Amos - DenaunayFord+2:12.12
5.Peterhansel – CottretPeugeot 3008+2:37.27



1.Sotnikov – Khmadeev – MustafaKamaz43:45.35
2.Sibalov – Mokeev – NikitinKamaz+6.04
3.Mardejev – Beljajev – SvistanovKamaz+23.12
4.Ardavičus – Ferran – HuismannIveco+2:40.25
5.Viazovich – Haranin – ZhyluninMaz+6:28.50




24.7.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar