Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dakarské speciály na sněhu

„Na Dakaru má být teplo a prach a taky diváci, aby nás ježdění bavilo,“ prohlásil Josef Macháček, který dorazil na dakarské setkání do Sosnové. Sice sluníčko svítilo, ale teploty celý den pod bodem mrazu, bohužel poloprázdné tribuny a sníh.

Paní zima, i když před týdnem jsme pomalu chodili v tričku, ještě neřekla poslední slovo, a vybrala si k tomu bohužel uplynulý víkend. Na místy dost rozbahněné trati se tentokrát nelátalo s kamiony tak, jako v minulých letech, ale přesto na rozvášněné dakaristy Martina Kolomého, Martina Šoltyse, Martina Macíka, Pavla Vrňáka byl pěkný pohled i při smykování na asfaltu. A to samé platí o dva vozy týmu roudnického týmu MKR Technology, který měl na setkání premiéru a představil se ve skvělém světle. Za volant špičkových speciálů Renault usedli Marcel Sitník a Holanďan Martin van den Brink.

Opravdovou show předváděli s Fordy F150 ex-autokrosař Boris Vaculík a Tomáš Ouředníček. Chvílemi nám jejich jízda připomínala kousky Tomáše Engeho, který vždy pobaví diváky na Setkání mistrů.

Ještě ani jednou nenašel cestu do Sosnové Aleš Loprais, v roli diváků jsme potkali například Martina Prokopa a pouze s doprovodným „baléčkem“ přijel Tomáš Tomeček, úspěšný účastník Africa Eco Race. A neviděli jsme ani „jamalky“ Bonver týmu. Z motocyklistů a čtyřkolkářů našel odvahu vyjet na trať pouze Zdeněk Tůma, za což mu patří velký dík. Ostatní se asi zalekli zimy a spíš pouze propagační jízdu, nikoliv závodní předvedla Olga Roučková. Přitom jednostopé techniky bylo v depu hodně.

Program doplnily nejrůznější speciály terénních automobilů z offrodmaratonů, dálkových rallye nebo expedic. Někteří jen tak kroužili ve volném tempu, ale několik jedinců se snažilo i závodit. Na trati byla tak vidět hodně rozdílná technika.

„Máme radost, že i přes nepřízeň počasí dorazili do Sosnové diváci. Jsou to opravdoví fanoušci a věřím, že viděli pěknou show. Chci moc poděkovat všem týmům a soutěžícím za to, že přijeli a bavili diváky, a věřím, že si jejich přízeň užili. Těší mě kladné ohlasy od velkých týmů, které sami dobře ví, co je za takovou akcí za obrovské množství práce. Pro nás akce rozhodně nekončí, teď nás čeká několik dnů náročného úklidu a opravy tratě, protože Autodrom vypadá tak, jako by se po něm přehnalo stádo dakarských náklaďáků. A přesně to se stalo. My jsme ale na to připravení, jsme rádi, že se diváci bavili, protože Dakar, to je prostě fenomén,“ říká ředitel Autodromu v Sosnové, Pavel Dušánek



JL 19.3.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar