Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Čtyřicet úspěšných let autokrosu v Humpolci

Na konci sedmdesátých let se v Československu dostávala do popředí zájmu nová sportovní disciplína AUTOKROS. Tehdejší členové Auto-motoklubu Svazarmu Zálesí nezůstali pozadu a v roce 1981 začali pomalu přebudovávat trať tak, aby vyhovovala závodům autokrosových speciálů.

Toto se mladým nadšencům podařilo, a tak již v roce 1982 se na trati „Pod Vilémovským lomem“ pořádal 1. ročník „Humpoleckého autokrosu“ jako součást oblastního A přeboru ČSR. Závod byl na velmi kvalitní trati organizačně dobře připraven a setkal se s kladným hodnocením jezdců a velkým zájmem diváků. Vítězem tohoto prvního ročníku se stal pražský jezdec pan Antonín Blovský, který je v současné době členem našeho automotoklubu.

Od prvního ročníku uplynulo celých 30 let a humpolecká trať změnila zásadně svůj charakter a celý autokrosový areál se postupně vylepšoval a zdokonaloval. Za vydatné podpory městských orgánů, sponzorů a příspěvků Federace automobilového sportu a neúnavnou prací členů AMK byly postupně vybudovány skladovací prostory, místnosti pro činovníky a pořadatele, věž pro časoměřiče, budova pro VIP a zdravotníky. Rovněž zázemí pro jezdce, parkoviště pro nejméně 100 závodních strojů a jejich doprovod. Nezapomnělo se ani na diváky, jejich bezpečnost i občerstvení.

Také trať byla postupně přebudována do současné podoby. Soupeřila zde celá řada známých špičkových jezdců – mistrů ČSR, ČSSR, ČSFR i mistrů Evropy. Připomeňme si některá jména: Jaroslav Hošek, Karel Havel, Alois Havel, Jiří Bartoš i jeho syn Petr, Bohumil Křesťan, Jaroslav Jurenka, Honza Smrž, Josef Keřka i jeho syn Roman, Jan Soldát, Václav Uher, František Kačírek, Ivan Polák, Václav Fejfar, Petr Bartášek, Stanislav Landa i jeho syn, populární zpěvák, Daniel, Jaromír Štětina a mnoho dalších, kteří proslavili naší vlast po celé Evropě. Někteří z nich reprezentují i v současnosti. Ze zahraničních vzpomeňme mj.desetinásobného evropského šampiona Bernd Stubbeho, dála Terry Callaghana, Wiely Alberse, Matveje Furaškina, Ervinse Grencise, Johnny Feuillada atd.

Připomeňme zde také „Profil – cup“, závody hobby autokrosařů, jezdců bez oficiální jezdecké licence FAS. Tyto závody organizoval pan Jan Ságl s pomocí dalších nadšenců automotoklubu. Závody se jezdily zpočátku pouze v Humpolci, později i na dalších autokrosových tratích v České republice (např. Velké Meziříčí, Sedlčany, Nová Paka, Poříčí nad Sázavou) jako „Českomoravský pohár“. Z těchto hobby závodů vyrostla celá řada nynějších autokrosařů, kteří v současnosti jezdí „velký autokros “ a reprezentují ČR i v Evropě.

Musíme se též zmínit o populárním zakončení autokrosové sezóny. Od roku 1985 se jezdí tradičně vždy na začátku října „Setkání mistrů“. Tohoto setkání se jezdci rádi zúčastňují a stalo se již zvykem, že má i mezinárodní účast jezdců z Rakouska, Holandska, Německa, Slovenska a Maďarska. Hlavním sponzorem Rodinný pivovar Bernard, a proto se tento podnik jezdí pod názvem „Setkání mistrů – Bernard cup“.

Již několik let jezdí autokros také nejmladší závodníci ve věku od pěti let tzv. RacerBuggy a tyto závody jsou rovněž součástí Mistrovství České republiky. Ti nejmenší tak mají možnost vidět své vzory přímo v akci, což je pro ně ta nejlepší autokrosová škola. Velkým zážitkem pro diváka je vidět tyto malé špunty, s jakým nasazení a bojovým srdcem soupeří o nejlepší umístění „na bedně“. obr33 obr34 První přímý přenos Československé televize z Mistrovství ČSSR byl vysílán v roce 1987, poté bylo několik závodů Mistrovství republiky a Setkání mistrů natočeno na záznam, který byl vysílán následující den. Nyní ČT pořizuje ze všech autokrosových závodů 90minutový záznam vysílaný na ČT4 v následujících dnech v pořadu Svět motorů.

Za dobu působení AMK se v jeho vedení vystřídalo šest předsedů: Bedřich Stehno, Zdeněk Jokl, Václav Sedlák, Jindřich Kalivoda, Stanislav Digrín a současný předseda Josef Špaček, čtyři ředitelé závodů: Jaroslav Vošický, Milan Šarovec, Jan Ságl, Pavel Urban a dva tajemníci závodů: Dalibor Deraha a Jana Dománková.


Pořadatelský sbor AMK Zálesí má velmi dobrou úroveň a všechny jeho závody jsou Federací automobilového sportu Autoklubu České republiky hodnoceny na vysoké úrovni. Odměnou jim bylo přiděleno vyhlašování celého seriálu Mistrovství ČR v autokrosu. Humpoleckou trať si oblíbili i jezdci a rádi se do Humpolce vracejí.


Text: Ing.Jana Dománková
AMK Zálesí Humpolec

28.4.2022

Pozn.Na snímcích havárie Stanislava Brouska se šťastným koncem. (JL)

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar