Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Chris Ingram ovládl Mistrovství Evropy v rally

Osmidílný kalendář letošního již 67. ročníku mistrovství Evropy přinesl nádhernou bitvu o titul do poslední etapy. Až závěrečný podnik mistrovství Evropy v rallye v Maďarsku rozhodl o tom, že se evropským šampionem stal Brit Chris Ingram s vozem ŠKODA FABIA R5 evo

Do Maďarska s nadějí na titul odjížděli hned tři piloti – rozhodovalo se mezi obhájcem titulu Alexejem Lukjaňukem z Ruska, který vyměnil Ford Fiesta za Citroën C3, Lukaszem Habajem z Polska a Britem Chrisem Ingramem s vozem ŠKODA FABIA R5 evo. Habaj měl první nehodu už při shakedownu, a když nešťastně havaroval i během prvního dne, bylo zřejmé, že o titul už se poperou jen zbylí dva. Lukjaňuk musel v Maďarsku vyhrát, zatímco Ingramovi stačilo dojet do třetího místa.


Drama to bylo až do samotného konce. Nejprve postihl defekt Chrise Ingrama, což jej odsunulo na 3. místo. To by stále byl výsledek zaručující titul, jenže na poslední zkoušce přišel další defekt, Ingram ztratil dvě minuty a přišel o umístění na stupních vítězů. Defekt měl ovšem i do té doby vedoucí Lukjaňuk. Musel měnit kolo přímo na trati a ztratil tak tři a půl minuty. Klesl sice jen na druhé místo, i to však znamenalo titul pro britskou posádku Chris Ingram – Ross Whittock.

„Nemůžu tomu uvěřit! Podpora, jaké se nám dostalo, byla skvělá a jsem za ni vděčný. Titul patří všem, kteří nám pomohli. Ross Whittock byl neskutečný, nejspolehlivější a nesoustředěnější člověk na světě. Tým Tiksport WRT byl úžasný, auto bylo úžasné!“ zářil štěstím nový evropský šampion.


Poctivě odpracované vítězství

Chris Ingram je velký talent, s rallye začal už ve svých 15 letech v britském šampionátu. Ve třídě F1000 hned ve své premiérové sezóně vyhrál šest ze sedmi soutěží a celkově skončil druhý. Když mu bylo 17, přesedl do Renaultu Twingo R.S. ve třídě R2 a získal Renault Sport R2 Twingo Trophy. V témže roce si na Rallye du Var vyzkoušel i Clio R3 a dostal se do finálového souboje o titul britského mladého závodníka roku. V porotě byli mimo jiné i Robert Reid (spolujezdec Richarda Burnse) a David Brabham. Po sérii nejrůznějších testů Chris porazil ostatní čtyři soupeře a stal se zatím jediným jezdcem, který cenu MSA Young driver of the year získal.

V roce 2013 se poprvé představil v soutěži mistrovství světa – na Britské rallye – a rovnou vyhrál v kategorii R2. Svůj první titul pod hlavičkou FIA si připsal v roce 2016, kdy se stal mistrem Evropy v kategorii R3 vypsané pro vozy s pohonem předních kol.

Letos mu jen velice těsně unikl juniorský titul v ERC – o tři desetiny sekundy při Barum rallye ve Zlíně. Přišel tak především o odměnu ve výši 100 000 eur, na které záviselo dokončení letošní sezóny. Díky crowdfundingové kampani vedené jeho otcem Jo Ingramem se však nakonec podařilo potřebné finance získat. Chris si tak mohl spravil chuť v celkovém hodnocení šampionátu. Není bez zajímavosti, že k titulu mistra Evropy nepotřeboval ani jedno absolutní vítězství, stačila dlouhodobě skvělá umístění a vynikající spolehlivost, když z osmi podniků pouze jediný nedokončil.



Konečné pořadí ERC
1. Chris Ingram (GBR), ŠKODA FABIA evo, 153 bodů
2. Alexej Lukjaňuk (RUS), Citroën C3 R5, 135 bodů
3. Lukasz Habaj (POL), ŠKODA FABIA R5, 116 bodů
4. Filip Mareš (CZE), ŠKODA FABIA R5, 75 bodů
5. Norbert Herczig (HUN), VW Polo GTI R5, 52 bodů



PR 17.12.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar